Γιατί σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα απέναντι στην Ελλάδα του ευρώ μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τη Λευκορωσία;

Γιατί σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα απέναντι στην Ελλάδα του ευρώ μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τη Λευκορωσία;

Στις επιθέσεις που γίνονται από τους φανατικούς υποστηρικτές του ευρώ τύπου Στουρνάρα, απέναντι σε όσους υποστηρίζουν μια Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης ένα βασικό επιχείρημα είναι η τεχνολογία. «Η Ελλάδα θα απομονωθεί, θα γίνει Αλβανία του Χότζα, θα αποκοπεί από την παγκόσμιο τεχνολογική πρόοδο, θα είναι καθυστερημένη». Είναι ενδιαφέρουσα εδώ η περίπτωση της Λευκορωσίας του Λουκασένκο. Μια χώρα πραγματικά απομονωμένη από την Ευρώπη, αποκλεισμένη πολιτικά και οικονομικά, και οι επιδόσεις της στην έρευνα και την τεχνολογία εντυπωσιάζουν και γίνονται παραδεκτές ακόμα και από τους αντιπάλους, όπως φαίνεται από το άρθρο που ακολουθεί. Το θέμα της τεχνολογίας και της συμμετοχής στις σχετικές διεθνείς ανταλλαγές και συνεργασίες έχει μια πρωτεύουσα σημασία σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, που δυστυχώς τις περισσότερες φορές υποτιμάται από την αριστερά στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ελεύθερη μετάφραση του πρωτοτύπου άρθρου με τίτλο: «Belarus tech dream is a walkin the park - A former Soviet back water is trying to reinvent itself as an innovation hub» το οποίο έγραψε η Maija Palmer στην Αγγλική γλώσσα και δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου 2017 στη Financial Times.

«Η γνωστή μας εφαρμογή Viber, που αγοράστηκε το 2014 από την Ιαπωνική εταιρεία Racutenγια 900 εκ. δολάρια, δημιουργήθηκε στη Λευκορωσία. Το Online ηλεκτρονικό παιχνίδι World of tanks, με περισσότερους από 120.000 εγγεγραμένους χρήστες παγκόσμια, επίσης δημιουργήθηκε στη Λευκορωσία από την εταιρεία Wargaming, η οποία δημιουργήθηκε το 1998 ως παραγωγός video και σήμερα αριθμεί προσωπικό 6.000 εργαζόμενους παγκόσμια. Η εφαρμογή Masquerade, που τοποθετεί κινούμενες (animated) μάσκες στα πρόσωπα των συνομιλούντων στις βιντεοκλήσεις, είναι ένα ακόμα επιτυχημένο δείγμα των επιτευγμάτων στον τομέα της πληροφορικής.

Το 2005 ιδρύθηκε με ειδικό Νόμο το Πάρκο υψηλής τεχνολογίας, ως Ζώνη ειδικού οικονομικού ενδιαφέροντος με φοροαπαλλαγές τόσο για τις εταιρείες που θα εγκαθίσταντο όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές. Άρχισε να ενεργοποιείται από το 2006 και σήμερα το 90% των τεχνολογικών εταιρειών της χώρας είναι μέλη του. Αν και δεν στεγάζονται όλες στα 124 εκτάρια που είναι η επιφάνεια του Πάρκου, αριθμεί 164 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 27.000 μηχανικούς πληροφορικής. Η ιδέα της δημιουργίας του ανήκει στον ValeryTsepkal, πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ 1997-2002, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό των Λευκορώσων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στη Silicon Valley και έπεισε στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό Alexander Lukashenko για τη δημιουργία του Πάρκου. Η κυβέρνηση στην αρχή δώρισε ένα παροπλισμένο κτίριο στις παρυφές της πρωτεύουσας Μίνσκ και εγγυήθηκε ποσό για δάνεια ύψους 300.000 δολαρίων. Ήταν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εκσυγχρονιστεί η οικονομία από τις μη κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις που αποτελούν το 70% της οικονομίας και όντως το πάρκο τον περασμένο χρόνο απέφερε κέρδη 950 εκ. δολάρια.

Καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλή Στρατηγικής Ανάπτυξης, προγραμματίζεται να κοπούν θέσεις εργασίας από τις κρατικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ελπίζει ότι ένα μέρος των ανέργων θα απορροφηθεί από τις τεχνολογικές εταιρείες.

Οι μισθοί των μηχανικών πληροφορικής είναι υψηλοί, ανέρχονται σε 1600 δολάρια, έναντι των 400 δολαρίων που είναι ο μέσος όρος των μισθών στη χώρα και αυτό το γεγονός αναχαίτησε τη μετανάστευση και την αποστράγγιση της χώρας από ικανούς επιστήμονες -brain drain προς τις ΗΠΑ. Η αίγλη του επαγγέλματος προσέλκυσε πολύ περισσότερους φοιτητές στις τεχνολογίες πληροφορικής- σήμερα ανέρχονται σε 17.000 έναντι 8000 φοιτητών 17 χρόνια πριν.

Το πάρκο προσέλκυσε και ξένους επενδυτές, όπως η αμερικάνικη εταιρεία ΙΤ Epam, η οποία, όπως διηγείται στέλεχός της , πριν 15 χρόνια ντρεπόταν να φέρει δυτικούς μεγάλους πελάτες της στο Μίνσκ, γιατί δεν μπορούσες να πάρεις στα σοβαρά τις τεχνολογικές εταιρείες της εποχής. Σήμερα και παρά το γεγονός ότι με τα δυτικά πρότυπα το Τεχνολογικό Πάρκο δεν φαίνεται να εκπροσωπεί κάποιο σημαντικό κέντρο, η εταιρεία είναι στη λίστα της Ν. Υόρκης και έχει κύκλο εργασιών 1,16 δις. δολάρια. Προσελκύει και Ρώσους επενδυτές, καθώς η αγορά της Μόσχας είναι πολύ ανταγωνιστική στους προγραμματιστές για τις μικρότερες εταιρείες. Στο Πάρκο είναι παρόντα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Η Λευκορωσία κατέχει την 37η θέση παγκόσμια από 190 χώρες, στη βαθμολογία της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και ελπίζει να ανέλθει στην 30η θέση. Οι φοροαπαλλαγές λήγουν το 2020, αλλά αναμένεται η κυβέρνηση να δώσει παράταση καθώς στηρίζει το εγχείρημα.

Η ευκαιρία: Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας ήταν η κληρονομιά του παλιού σοβιετικού καθεστώτος, δηλαδή η σε βάθος εκπαίδευση την οποία παρείχε το παλιό καθεστώς ειδικά στα μαθηματικά και στις εφαρμοσμένες επιστήμες με αποτέλεσμα να βγάζει καλούς μαθηματικούς και μηχανικούς.

Οι κίνδυνοι: Ένας πρώτος κίνδυνος είναι η παρακμή του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του παλιού σοβιετικού συστήματος μεγαλώνουν ηλικιακά, θεωρείται ότι θα στερήσει την προσπάθεια από τους κρίσιμους ανθρώπινους πόρους. Η σημερινή εκπαίδευση περιλαμβάνει εβδομαδιαίο πρόγραμμα σπουδών 28 ωρών, σε αντίθεση με το παλιό σύστημα που είχε 42 ώρες την εβδομάδα. Το κενό τείνουν να καλύψουν ιδιωτικοί πάροχοι εκπαίδευσης όπως η Cisco.

Δεύτερον, η άνοδος των μισθών καθιστούν την Λευκορωσία λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές. Τρίτον , πολλές εταιρείες όταν επιτυγχάνουν, μεταφέρουν μέρος ή το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό- Κύπρο, ΗΠΑ, Λονδίνο.

Ωστόσο, υπάρχουν και επενδυτές που επιμένουν. Ένας επενδυτής της εταιρείας Almatter (ειδικεύεται στην Τεχνητή νοημοσύνη –ΑΙ και στην εκπαίδευση μηχανών), απόφοιτος του 2001 ο οποίος ζει στη Ζυρίχη, περνάει μια βδομάδα το μήνα με την ομάδα του στο Μίνσκ.

Ένας άλλος επενδυτής, της Haxus, δηλώνει ότι θα παραμείνει στη χώρα γιατί παραμένοντας έχει αναγνώριση, ενώ αν φύγει θα είναι μια ακόμα εταιρεία ανταγωνιστής της Google και μάλιστα με φρικτή ρώσικη προφορά!

Τέταρτον, οι εγχώριες επιχειρήσεις πάσχουν στο μάρκετινγκ και στις πωλήσεις ώστε να βρεθούν στην παγκόσμια αγορά. Έχουν πολλούς προγραμματιστές αλλά πολύ λίγους στη διάθεση των προϊόντων. Για να διορθώσουν αυτό το μειονέκτημα αποφάσισαν ότι πρέπει να θρέψουν την επιχειρηματικότητα και δημιούργησαν δομές θερμοκοιτίδας- incubatorστο Πάρκο. Το ΗITeck Park προσφέρει χώρο και υπηρεσίες υποστήριξης στις νέες start-up με χαμηλό ενοίκιο και υψηλά standard, αντίστοιχα της SiliconValley, όπως πουφ στους χώρους ξεκούρασης, διακόσμηση με αντίγραφα του Βρετανικού κόκκινου τηλεφωνικού θαλάμου και εντυπωσιακές καφετέριες. Σήμερα, μοιράζονται το χώρο αυτό 40 νεοφυείς επιχειρήσεις και 7 επιχειρήσεις έχουν γίνει μέλη της Θερμοκοιτίδας.

Επιμέλεια παρουσίασης του άρθρου των F.Τ.: Φ.Μ»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344