Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η λιτότητα στην Ελλάδα είναι πόλεμος εναντίον των φτωχών

Η λιτότητα στην Ελλάδα είναι πόλεμος εναντίον των φτωχών

Του Ιωάννη Θεοδοσίου

Μετάφραση Αριάδνη Αλαβάνου

Η μισανθρωπική λιτότητα που επιβλήθηκε στον ελληνικό πληθυσμό απειλεί τη ζωή των φτωχότερων και πιο ευάλωτων, την κοινωνική συνοχή και την υγεία του πληθυσμού.


Κατά τη διάρκεια εφαρμογής αυτής της πολιτικής το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε πάνω από 25%. Συγκριτικά θα μπορούσε κανείς να εξετάσει την πτώση του αμερικανικού και του βρετανικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης που μειώθηκαν κατά 20 και 11% αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής της λιτότητας είναι οι άνευ προηγουμένου επιβλαβείς συνέπειες που υφίσταται ο ελληνικός πληθυσμός: τα ποσοστά εγκληματικότητας και αυτοκτονιών αυξήθηκαν, η παιδική θνησιμότητα εμφάνισε απότομη άνοδο και η εξάπλωση των ασθενειών σκόρπισε χάος στο υποχρηματοδοτούμενο και άκρως υποβαθμισμένο σύστημα υγείας.
Μπορεί να πει κανείς ότι η πολιτική της λιτότητας ισοδυναμεί με πόλεμο εναντίον των φτωχών και του κοινωνικού κράτους προς όφελος της προνομιούχου ελίτ.

Δεν θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητο το ότι κατά τη διάρκεια των ετών 2008 - 2012 τα πιο φτωχά νοικοκυριά έχασαν σχεδόν το 86% του εισοδήματός τους, ενώ τα πλουσιότερα έχασαν μόνο το 17-20% και οι φόροι που πλήρωσαν οι φτωχοί αυξήθηκαν κατά 337%, ενώ οι φόροι που πλήρωσαν οι ανώτερες εισοδηματικά τάξεις αυξήθηκαν μόνο κατά 9%.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές επέμειναν στη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής.
Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί ένα νέο καταστροφικό πρόγραμμα και να κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο στη φτώχεια για το προβλεπτό μέλλον, όπως το έθεσε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς σε μια "ύφεση χωρίς τέλος",την επόμενη δεκαετία ή ίσως και εικοσαετία.
Είναι αξιοσημείωτο το ότι, ωθώντας την Ελλάδα στην καταστροφή, το ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβίασαν το πνεύμα, αν όχι και το γράμμα, των συνθηκών που συνένωσαν τα ευρωπαϊκά κράτη, οι οποίες υπόσχονταν αυξημένη ευημερία για όλα.
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σηματοδότησε ότι ο ελληνικός λαός έχει απαυδήσει μ' αυτή την πολιτική.
Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα η ευρωπαϊκή ηγεσία και η πολιτική ελίτ στην Ευρώπη αποφάσισε ότι η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση είτε πρέπει να δεχθεί ένα αποτυχημένο και καταστροφικό πρόγραμμα ή πρέπει να ανατραπεί με τη βία χρησιμοποιώντας ως όπλα τις τράπεζες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ελλάδα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία διολισθαίνει σε ένα αντιδημοκρατικό μονοπάτι και αδιαφορεί πλήρως για την ευημερία των ευρωπαϊκών πληθυσμών.Δυστυχώς, οι σημερινές πληροφορίες και ρεπορτάζ αναφορικά με την αντίδραση της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας δεν είναι ευοίωνα. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνολικά είναι έτοιμοι να αγνοήσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και τα καταστροφικά αποτελέσματα της προηγούμενης πολιτικής τους και επιδιώκουν περαιτέρω εφαρμογή της λιτότητας διακινδυνεύοντας να προκαλέσουν ακόμη και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση να αποκαλύψει τη νέα διαπραγματευτική στρατηγική. Σήμερα, ύστερα από μια πολύωρη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι αυτό θα τον ενισχύσει στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, τις επόμενες σημαντικές ημέρες.

07.07.2015

Ο Ιωάννης Θεοδοσίου είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

 Πηγή:
https://www.pressandjournal.co.uk/fp/news/politics/politics-opinion/630364/aberdeen-professor-greece-austerity-war-poor/

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία άρθρα από τον/την Σχέδιο Β

© 2013 Σχέδιο Β'