Σχέδιο Β

Σχέδιο Β

Το Σχέδιο Β συγκροτήθηκε σε πολιτική κίνηση τον Μάιο του 2013. Σχέδιο Β σημαίνει σε πρώτο στάδιο την αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, που στην πορεία μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε έξοδο από την κρίση και απαλλαγή από τα δεσμά των δανειστών, αλλά να αποτελέσει την αρχή για μια νέα Ελλάδα.

URL Ιστότοπου:

Ο παλιός πολιτικός κόσμος σαπίζει και ο καινούργιος πασχίζει για να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τερατογεννήσεων!

Ο παλιός πολιτικός κόσμος σαπίζει και ο καινούργιος πασχίζει για να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τερατογεννήσεων!

O Ηλιος εβασίλεψε, Ελληνά μου, βασίλεψε και το Φεγγάρι εχάθη(Ιωάν. Μακρυγιάννης)

Η πολιτική και η κοινωνική ζωή του τόπου μας έχει κακοφορμίσει. Η σαπίλα τόσων ετών αντανακλάται σε όλα τα επίπεδα και τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της πατρίδας μας. Κατ’ αρχή την ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις απο την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Ευθύνες όμως έχουν και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η ευθύνη τους έγκειται στο ότι δεν έχουν κατορθώσει να αρθρώσουν έναν κοινό πολιτικό λόγο και ένα κοινό πρόγραμμα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να ζούμε στην εποχή των «τερατογεννήσεων». Ψηφίζεις «αριστερά» και σου βγαίνει νεοφιλελεύθερος και νενέκος, αλλά με «πόνο ψυχής».

Τι κάνουμε;

Α) Ελάχιστη προγραμματική βάση για ένα μεγάλο αριστερό προοδευτικό μέτωπο: 

  • Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους
  • Καταγγελία των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων
  • Διεκδίκηση της άμεσης διαγραφής, χωρίς όρους, του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του
  • Συγκρότηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παρα-γωγικά και κοινωνικά κριτήρια
  • Ρύθμιση των ιδωτικών χρεών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη μικρομεσαία αγροτιά και τις πιο αδύνατες κοινωνικές κατηγορίες, η οποία μπορεί να φθάνει μέχρι και την πλήρη διαγραφή χρεών για ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους
  • Μεγάλη μεταρρύθμιση για ένα απλό δίκαιο, εύχρηστο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα
  • Υπό δημόσιο έλεγχο των πιο κρίσιμων και στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας με παράλληλη αναβάθμιση και αναπτυξιακή, αποδοτική ανασυγκρότησή τους.
  • Συγκρότηση ενός δημοκρατικού προοδευτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με αιχμή την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία και σύγχρονους τεχνολογικά τομείς
  • Προώθηση της δωρεάν υγείας και δωρεάν παιδείας σε όλα τα επίπεδα με την ενίσχυση του απασχολούμενου επιστημονικού δυναμικού και όλων των εργαζομένων

Η συνομολόγηση από όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μιας παρόμοιας κατεύθυνσης προγράμματος, με άμεσα μέτρα και κατευθύνσεις που εντελώς ενδεικτικά και πολύ  συνοπτικά αναφέρονται ασφαλώς δεν μπορεί να παρακάμπτει τα άκρως επίμαχα θέ-ματα της τροϊκανής χρηματοδότησης, του ευρώ και της ΕΕ. Στα θέματα αυτά είναι γνωστό ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές αν και όχι τόσο μεγάλες όσο αφήνεται να εννοηθεί πολύ περισσότερο που η φθορά της ευρωζώνης έχει μικρύνει τις αποστάσεις.

Εκεί που νομίζουμε ότι μπορεί, κατ' αρχή τουλάχιστον, να βρεθεί κοινή συνισταμένη είναι ότι η εφαρμογή του συνομολογημένου προγράμματος δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση να εξαρτάται από τους εκβιασμούς των χρηματοδοτικών δόσεων ούτε να έχει ως όριο το ευρώ αλλά ακόμα τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ.

Η συζήτηση για την προγραμματική σύγκλιση μπορεί να γενικευθεί και να αποκτήσει εύρος ουσία βάθος, πνοή και κυρίως όραμα για μια Αριστερά στη χώρα μας που μπορεί να παλαί-ψει και να νικήσει ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας.

Ας τολμήσουμε να συζητήσουμε με τις διαφορές μας και παρά τις διαφορές μας, όχι με προκατάληψη και εμπάθεια αλλά με γόνιμο, επικοδομητικό πνεύμα και κυρίως ενωτική θέ-ληση και αγωνία για την ανακούφιση και την ανάταση του λαού μας.

Β) Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλε-σμα της αδυναμίας.

1) Θα πρέπει να πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στο λαό μας, για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή του το καλύτερο πρόγραμμα απενεργο-ποιείται άμα τη γεννέσει του.

2) Στο μέτωπο αυτό δεν θα έχουν θέσει γνωστά και πατενταρισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του κυβερνητικού κόμματος που έχει πλήρως συναλλαγεί  και τα έχει βρει με τα μεγάλα αυτά συμφέροντα.

 Γ) Οργανωτική δομή για την υλοποίηση του κοινού προγράμματος

Θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον αφελείς, εάν υποθέτουμε ότι κατά την υλοποίηση του προγράμματος δεν χρειαζόμαστε μια οργανωτική δομή τέτοια που θα θα υπερπηδάει τα εμπόδια και θα επιλύει προβλήματα που θα ανακύπτουν. Η συμμετοχή του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα είναι πολύτιμη. Το ΚΚΕ ας τιμήσει την ιστορία του ( η πρωτοβουλία του στη συγκρότηση του ΕΑΜ, αλλά και του Συνασπισμού της Αριστεράς το 1989).

Με το χαμόγελο στα χείλη
Κοιτώντας κατάματα τη Σιωπή
Το αποφασιστικό βήμα έγινε.

Στάση ζωής η κίνηση της ψυχής τους
Πολεμώντας να ενώσουνε την αρχή με το τέλος
Κι η κόψη του ξυραφιού το πιο σίγουρο έδαφος
Ο τόπος τους. Τ΄ όνομα και το πρόσωπο η ομορφιά τους.

Ελληνες αεί παίδες.

Διαλέξανε να είν΄ αυτοί που δεν έχουνε το θεό τους. (Διον. Μενίδης)

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Ντελίβερι (τα "παιδιά" με τα μηχανάκια)

Nτελίβερι

[τα ''παιδιά'' με τα μηχανάκια]

-------------------------------------------------

Τα παιδιά με τα μηχανάκια

Oχι της βόλτας ,της Ανάγκης

Βλέμα σαν βέλος κατευθείαν στο στόχο

Μεροκάματο του κυνηγητού

Μεσα απο χιλιάδες μανούβρες

Παραβιάσεις του ΚΟΚ

Να φτάσουν γρήγορα

Τα φαγητά ζεστά

Στον προορισμό τους

Να προλάβουν ολο και περισσότερα

Δρομολόγια

Πασχίζοντας να μηδενίσουν το χρόνο

Ανοιξτε τους το δρόμο

Παραμερίστε δώστε προτεραιότητα

Στα παιδια με τα μηχανάκια που δεν κάνουν σούζες

Που δεν τρέχουν για πλάκα

Τα ''παιδιά''των δρομολογίων της Ανάγκης

-------------

[Απο την ποιητική συλλογή ''Οψιμη Σπορά'' της Τασίας Σταματοπούλου,εκδόσεις Κοροτζή.]

Οι «ντελιβεράδες» πρωταρχική φιγούρα στο πανόραμα της πόλης

Οι «ντελιβεράδες» πρωταρχική φιγούρα στο πανόραμα της πόλης

το σχόλιό μας

Η εικόνα για τη ζωή μιας πόλης δεν διαμορφώνεται από τα κτήρια της. Μπορούμε ίσως να κάνουμε υποθέσεις, δεν μπορούμε όμως να έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για τα τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα παράθυρα. Η όψη της πόλης καθορίζεται από τους δρόμους της. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις του τέλους του 19ου αιώνα είχαν τα φώτα από γκάζι και τις άμαξες. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα τραμ και τις εργατικές διαδηλώσεις. Αργότερα ήρθαν τα τρόλεϊ και ο χείμαρρος των αυτοκινήτων.

Στα τέλη του εικοστού αιώνα και στις δεκαετίες του αιώνα που ζούμε μια πινελιά που δίνει το χρώμα της Αθήνας, ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία σε αυτό που γράφεται στο φακό του ματιού μας ή της μηχανής λήψης είναι τα μηχανάκια. Και ειδικά τα μηχανάκια των εργαζομένων, νέων κυρίως, που παραδίδουν έτοιμο φαγητό ή γράμματα ή δέματα ή οτιδήποτε άλλο σε οικογένειες ή σε χώρους εργασίας. Ο «ντελιβεράς» είναι πρωταρχική φιγούρα στο πανόραμα της πόλης: τη λειτουργία της, τον πολιτισμό της, το βλέμμα της, το μυστικό της.

Συνήθως τους αντιμετωπίζουμε σαν είναι είδος ρομπότ, σαν ένα γρανάζι της μηχανής όπως στους Μοντέρνους Καιρούς του Τσάπλιν. Μερικές φορές με συμπάθεια, άλλες με ενόχληση και τις περισσότερες φορές ουδέτερα, χωρίς συναίσθημα. Βλέπουμε με μεγάλα γράμματα το όνομα του μαγαζιού του οποίου παραδίδουν τις πίτσες και τα σουβλάκια. Αυτοί οι ίδιοι για μας δεν έχουν όνομα, είναι προέκταση των εξαρτημάτων του δικύκλου.

Κι όμως είναι στοιχείο της πόλης, αλλά εντελώς ανθρώπινο. Με ζωή, με καρδιά, με μυαλό, με ψυχή, με οικογένεια, με όνειρα. Έχουμε σκεφτεί ποτέ πόσο οι μανούβρες, οι βιασύνες, τα προσπεράσματά τους πάνω στους αστικούς δρόμους είναι κίνδυνος θάνατος για τους ίδιους; Έχουμε σκεφτεί, όταν γυρνώντας με το αυτοκίνητό μας σπίτι μετά τα μεσάνυχτα τους βλέπουμε και τότε παρόντες, ποιοι είναι αυτοί που δουλεύουν σε ένα τέτοιο ωράριο, με τέτοιες συνθήκες, με τέτοιες απολαβές, σε τέτοιους δρόμους; Έχουμε σκεφτεί τι συνειδησιακό πρόβλημα μπορεί να είναι για ένα μουσουλμάνο «ντελιβερά» να μοιράζει σουβλάκια από χοιρινό, όπως θα ήταν για ένα άθεο να μοιράζει Άγιες Γραφές, η για έναν ενάντια στον έλεγχο των γεννήσεων να μοιράζει προφυλακτικά;

Οι «ντελιβεράδες» εντάσσονται στην εργατική τάξη των ημερών μας. Κυρίως νέοι, πολλοί μετανάστες ή πρόσφυγες και όλοι χωρίς δυνατότητα να βρουν μια πιο ελαφρά, καλύτερα αμειβόμενη, με λιγότερες παγίδες, με πιο ευοίωνες προοπτικές απασχόληση. Και επιτάσσεται η αλληλεγγύη μας. Και η στήριξή μας στην Συγκέντρωση - Μοτοπορεία που οργανώνει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου την Πέμπτη 25 Μαίου στο Πεδίο του Άρεως. Με τα στοιχειώδη αιτήματα για Μέσα Ατομικής Προστασίας, Εταιρικό Μηχανάκι, Ενιαία Ειδικότητα, Ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά.-

Μικρό Θερινό Αφιέρωμα στην Πολιτική Σάτιρα DuckSoup, 1933, Σούπα από Πάπια

planb4c – Μικρό Θερινό Αφιέρωμα στην Πολιτική Σάτιρα

26/5/2017

DuckSoup, 1933, Σούπα από Πάπια, 1.10’

Όταν ο GrouchoMarx  ρωτήθηκε γιατί ο τίτλος «Σούπα από Πάπια», απάντησε: «Πάρτε δύο γαλοπούλες, μια χήνα, τέσσερα λάχανα, όχι όμως πάπια, κι ανακατέψτε τα μαζί. Μετά την πρώτη όμως δοκιμή, θα παπίζετε σούπα σε όλη σας τη ζωή».

Σουρεαλιστική, ευφάνταστη, ευρηματική, ειρωνική, ευχάριστη η ταινία των τεσσάρων αδελφών Μαρξ στην πρώτη προβολή της τα 1933, αν και ήρθε έκτη στις εισπράξεις εκείνη τη χρονιά, δεν είχε την επιτυχία των προηγούμενων προβολών των ίδιων πρωταγωνιστών.  Αιτία κατά τους κριτικούς ήταν ότι μέσα στην μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’30 μεγάλο μέρος του κοινού δεν εκφράζονταν από τις ιεροσυλίες, την ασέβεια, τον κυνισμό τυ έργου. Ανάμεσα στην εταιρία παραγωγής της, την Paramount, και τα αδέλφια προκλήθηκε σύγκρουση που οδήγησε και στην οριστική διακοπή της συνεργασίας τους, πράγμα που στράφηκε τελικά σε βάρος της εταιρίας.

Στην παγκόσμια επαναπροβολή της τη δεκαετία του ’60 είχε απίστευτη επιτυχία – ειδικά στις γενιές της αμφισβήτησης, των πανεπιστημιακών καταλήψεων, του αντιπολεμικού κινήματος λόγω Βιετνάμ. Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την κατέταξε στην περιορισμένη λίστα του Εθνικού Αρχείου Ταινιών ως «πολιτιστικά, ιστορικά, αισθητικά αξιοσημείωτη». Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών την κατατάσσει ως 5η ταινία ανάμεσα στις κωμωδίες όλων των εποχών του κινηματογράφου.

Στον πυρήνα της φάρσας του φιλμ βρίσκεται η δυνατότητα του πλούτου να επιβάλλει τους ευνοούμενούς του στην εξουσία, η ανεπάρκεια της διακυβέρνησης, η μετάλλαξη της εσωτερικής κρίσης σε εχθροπραξίας με τους γείτονες. Hταινία γυρίσθηκε τους μήνες πριν ο FranklinRoosevelt αναλάβει την προεδρεία, όταν η Αμερική βρίσκονταν στο χειρότερο σημείο της κρίσης που προκάλεσε το Μεγάλο Κραχ του 1929, τη χρονιά που στη Γερμανία ανέβηκε ο Χίτλερ στην εξουσία. Διακωμώδησε με αστείρευτο χιούμορ τα αυταρχικά καθεστώτα κι είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μουσολίνι απαγόρευσε την προβολή της στην Ιταλία με τα αιτιολογικό ότι στρέφονταν συγκεκριμένα ενάντιά του παρουσιάζοντάς τον ως γελοίο.

Σκηνοθέτης είναι ο LeoMcCarey. Μερικές σκηνές όπως του καθρέφτη, του πλανόδιου πωλητή, των καπέλων, έχουν μείνει παντοτινά στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.-

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344