Πλειστηριασμοί: Περάστε πρώτα από το γκισέ και μετά βλέπουμε.

Ανακοίνωση του Σχεδίου Β

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με την μορφή του κατεπείγοντος, ψηφίζει το νόμο για τους πλειστηριασμούς. Μετά από ένα μακρύ επικοινωνιακό φθινόπωρο δήθεν αντιπαλότητας και εμπλοκής με την τρόικα και την Ε.Ε, ανακοίνωσε ένα σύνολο ρυθμίσεων για τους πλειστηριασμούς που η ουσία τους έγκειται στα εξής: Λήγει από 1ης Ιανουαρίου 2014 η προστασία της κύριας κατοικίας. Οι δανειολήπτες πρέπει να προστρέξουν στα γκισέ των τραπεζών, να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν, προκειμένου να ανασταλεί για ένα χρόνο ο πλειστηριασμός του σπιτιού τους.

Αυτό δεν εμποδίζει τους τραπεζίτες, στο διάστημα αυτό, να λεηλατήσουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη πχ ένα πατρικό σπίτι στο χωριό κλπ. Από το μεθεπόμενο έτος οι όροι θα γίνουν πιο σκληροί.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θεσμοθετεί έναν ανοικτό εκβιασμό σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που ανάλογό του μόνο στις πρακτικές των κοινών τοκογλύφων συναντά κανείς. Οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, σε συνδυασμό με την μονιμοποίηση του απεχθούς χαρατσιού στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις θεσμοθετημένες πειρατικές επιδρομές της εφορίας στις ισχνές καταθέσεις των πολιτών και τις προγραμματισμένες για το 2014 κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από μέρους των ασφαλιστικών ταμείων, προμηνύουν ένα 2014 πολύ πιο ζοφερό.

Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ προτείνει γενικευμένη απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να θεσπισθεί ένα νέο, προοδευτικό νομικό πλαίσιο διακανονισμού, που θα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και το οποίο θα προβλέπει:

  • Περίοδο χάριτος με πάγωμα της τοκοχρεωλυτικής εξυπηρέτησης, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου.
  • Επιπρόσθετες μειώσεις παίρνοντας υπόψη την μείωση της αξίας των ακινήτων και την μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.
  • Σεισάχθεια δηλαδή πλήρης διαγραφή του χρέους σε οικογένειες με όλα τα μέλη άνεργα, πολύτεκνους, με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και με παράλληλη έλλειψη μεγάλης περιουσίας.

Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε δεινή θέση μπροστά στην προοπτική να βγει το σπίτι τους στο σφυρί, είτε για στεγαστικά, είτε για ενυπόθηκα δάνεια (μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων), είτε για καταναλωτικά με τα οποία αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, ανάγκες σπουδών κλπ. Η στήριξη αυτών των οικογενειών απαιτεί τρείς σημαντικές τομές στη γενική πολιτική κατεύθυνση του τόπου.

  • Άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία με την αποχώρηση από την Ευρωζώνη και την έκδοση εθνικού νομίσματος.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών, ώστε το τραπεζικό σύστημα να έχει ως άξονα της δράσης του την ανάπτυξη και το κοινωνικό καλό και όχι το ιδιωτικό κέρδος.
  • Άμεση παύση πληρωμών του ελληνικού κράτους προς τους ξένους δανειστές, ώστε η απελευθέρωση του δημοσίου από τα τοκοχρεολύσια, να διευκολύνει την σωτηρία των υπερχρεωμένων πολιτών.

                                                                                                          ΑΘΗΝΑ 21 Δεκεμβρίου 2013

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040