Μαθητές για τη Χρυσή Αυγή: Το Υπουργείο Παιδείας καλύπτει περιστατικά ενδοσχολικής βίας στα οποία εμπλέκονται Χρυσαυγίτες

Συζητάμε με μαθητές από την Πάτρα για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Η συζήτηση αφορά την εμφάνιση ή μη των νεοναζιστικών ιδεών και πρακτικών της Χρυσής Αυγής σε τρία λύκεια της Πάτρας: Στο Λύκειο Καστριτσίου, στο 4ο Λύκειο Πάτρας και στο Πειραματικό Λύκειο Πάτρας (Λάγγουρα).

Οι μαθητές από το Λύκειο Καστριτσίου μας ανέφεραν πως «δεν υπήρξαν προβλήματα στο σχολείο τους σχετικά με εμφάνιση της Χρυσής Αυγής». Θεωρούν ωστόσο ότι όπου έγινε αυτό, βασικός λόγος ήταν ότι η Χρυσή Αυγή πλασαρίστηκε σαν αντισυστημική δύναμη. «Η μαγκιά, ο τραμπουκισμός και το νταηλίκι που πουλούσε η Χρυσή Αυγή ήταν βασικός λόγος για τον οποίο ένα κομμάτι της νεολαίας πίστεψε σε αυτήν», μας αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη ροπή προς τέτοιες καταστάσεις παρουσιάζουν άτομα τα οποία και εντός σχολικού περιβάλλοντος αλλά και εκτός σχολείου, νιώθουν περιθωριοποιημένα και υπό απόρριψη. Θεωρούν πως για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει στα πλαίσια του σχολείου να υπάρξει μια διαφορετικού τύπου διδασκαλία της ιστορίας. Επίσης ότι έχει σημασία η αποκάλυψη των πραγματικών στόχων και πράξεων της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή, ασκούν κριτική στη θεωρία των δύο άκρων. Πιστεύουν πως η βία της εξουσίας που η κυβέρνηση ψηφίζει με νόμους, είναι ίσως η μόνη μορφή βίας που δεν καταδικάζουν τη στιγμή που οδηγεί αυτή η βία σε χιλιάδες αυτοκτονίες λόγω αυτών των μέτρων που ψηφίζει και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Μαθήτρια από το 4ο Λύκειο Πάτρας, αφού μας αναφέρει περιστατικό με διαπληκτισμό μαθητών στο σχολείο, εκ των οποίων ο ένας ζωγράφιζε σβάστιγκες στο θρανίο, θεωρεί πως ο εκφοβισμός (bullying) και η επίδειξη δύναμης, ήταν στοιχεία τα οποία δυνάμωσαν και έσπρωξαν μαθητικό κόσμο προς τη Χρυσή Αυγή. Θεωρεί επίσης πως η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής σαν αντισυστημικό και αντιμνημονιακό κόμμα ήταν ένας λόγος που την δυνάμωσαν. Πολλοί όμως μαθητές, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, άλλαξαν γνώμη για τη Χρυσή Αυγή, αφού αναγνώρισαν τον πραγματικό της ρόλο και την εγκληματική της φυσιογνωμία. Την αφήνει παγερά αδιάφορη η γνώμη δημοσιογράφων και υπουργών για το ότι οι καταληψίες μαθητές και οι απεργοί ασκούν βία. Επίσης, ασκεί κριτική στο Υπουργείο Παιδείας που ενώ είναι λαλίστατο θεωρητικά στο θέμα του bullying (εκφοβισμός μαθητών) δεν έχει κάνει πρακτικά τίποτα, αντιθέτως καλύπτει, περιπτώσεις στις οποίες γονείς ή μαθητές που έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή εκφοβίζουν και επιτίθενται σε άλλους μαθητές. Τέλος, μας αναφέρει πως «η ίδια η παιδεία είναι πολύ σημαντική για την εξάλλειψη του φαινομένου της Χρυσής Αυγής.  Εκδηλώσεις εντός σχολείου, αλλά και ολιγόλεπτες συζητήσεις με τους καθηγητές εντός της τάξης θα είναι σίγουρα εποικοδομητικές», όπως αναφέρει η μαθήτρια από το 4ο Λύκειο Πάτρας.

Τέλος, συζητήσαμε και με μαθήτρια από το Πειραματικό Λύκειο Πάτρας (Λάγγουρα). Μας ανέφερε πως επηρρεάστηκαν από τη Χρυσή Αυγή μαθητές που υπήρξαν «εύκολοι και αδύναμοι στόχοι». Ωστόσο, μας λέει πως οι περισσότεροι συμμαθητές της, ήταν και είναι εναντίον της Χρυσής Αυγής. Θεωρεί πως «η βία που ασκεί η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμιά σχέση με τις καταλήψεις και τις απεργίες». Καταγγέλλει πως το Υπουργείο Παιδείας, καλύπτει και ανέχεται καταστάσεις και περιστατικά ενδοσχολικής βίας, στα οποία εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής. Κατά τη γνώμη της, οι συζητήσεις μεταξύ μαθητών και καθηγητών, αλλά και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος της ιστορίας θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση των νεοναζιστικών ιδεών στα σχολεία.

sxedio-b.gr

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040