Τσίπρας από ΔΕΘ: «είμαστε (πια) ΔΗΜΑΡ»

Τσίπρας από ΔΕΘ: «είμαστε (πια) ΔΗΜΑΡ»

«Διαφωνούμε σε πολλά, αλλά ακούγοντας την ομιλία του προέδρου (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι αρκετά λιγότερα από όσα φανταζόμασταν»…. (αντιπρόεδρος ΣΕΒ, μετά την ομιλία Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς).

Η παρουσία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα, η ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, αποδεικνύει την απόλυτη ΔΗΜΑΡοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προγραμματικοί άξονες παραπέμπουν σε απλές προθέσεις, μιας καλύτερης διαχείρισης της «μνημονιακής» κατάστασης από αυτής της υπάρχουσας κυβέρνησης. Αποδεικνύεται έτσι, ότι ο εκτός τόπου και χρόνου ευρωπαϊσμός, και η ιδεοληψία του ευρώ, δεν συμβιβάζονται ούτε καν με μια ριζοσπαστική ρητορεία πριν την ανάληψη της εξουσίας, όπως συνέβη στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ του 81. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει νέο ΠΑΣΟΚ, γιατί ήδη έχει βαθιά ΔΗΜΑΡΟποιηθεί.

Το μόνο μέτρο, άξιο λόγου που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον ίδιο και μια αντίστοιχη μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, αυτό το μέτρο, μέσω της αύξησης της ζήτησης που επιφέρει, δημιουργεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και δημιουργεί 7.500 θέσεις εργασίας. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ότι αυτό είναι λάθος, μια που για να γεννηθεί έστω και μια επιπλέον θέση εργασίας, θα πρέπει η αύξηση του ΑΕΠ να ξεπεράσει ένα κατώφλι του 2% περίπου. Άρα, πώς; ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, θα ξεπεράσει αυτό το κατώφλι; Δεν μας λέει τίποτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί αυτού. Αλλά, κύρια, όταν έχουμε 1,5 εκ ανέργους, είναι Παπανδρεϊσμός και εμπαιγμός του ελληνικού λαού, να μιλάει κανείς για 7.500 θέσεις εργασίας, δηλαδή ότι έχει «πρόγραμμα» για να καλύψει το μισό τοις εκατό!!! της υπάρχουσας ανεργίας, ή αλλιώς, ότι ένας στους 200 ανέργους θα βρει δουλειά!!!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ευθαρσώς, ότι: «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σταθερή πολιτική επιλογή του κόμματος, αν και δεν πρέπει για αυτόν τον στόχο να διαλυθεί η κοινωνία…είναι κάτι που το χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα για την βελτίωση της οικονομίας…Δεν είναι δέσμευση προς τρίτους…». Το πρωτογενές πλεόνασμα όμως, είναι σταθερή πολιτική επιλογή μόνο για τους ακραίους νεοφιλελεύθερους. Αντίθετα όλοι γνωρίζουν, ότι όταν η οικονομία είναι σε ύφεση το κράτος μπορεί με την εφαρμογή πολιτικής ελλειμματικού προϋπολογισμού να ενισχύει την ενεργό ζήτηση και παράλληλα την τάση για πλήρη απασχόληση. Όταν η οικονομία πάσχει από υπερθέρμανση και από υπερβολική ζήτηση, τότε το κράτος με την πολιτική πλεονασματικών προϋπολογισμών μπορεί να δράσει αντίρροπα.

Καταλαβαίνει κανείς, ότι οι πολιτικές των ελλειμμάτων ή των πλεονασμάτων δεν είναι θέμα «αρχών», εκτός αν αποδέχεσαι το ασφυκτικό πλαίσιο της χώρας, την ξένη κηδεμονία ως κάτι μακροχρόνιο ή και μόνιμο, είσαι δηλαδή θιασώτης του ευρώ-μονόδρομου.

Επίσης, οι εξαγγελίες περί πάταξης της φοροδιαφυγής κλπ, δεν συνιστούν οικονομική πολιτική αλλά κουβέντες του αέρα, που ακούγονται πάντα, από κάθε αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτή την χώρα. Το ίδιο, δεν συνιστούν οικονομική πολιτική και οι εξαγγελίες περί δωρεάν διακίνησης των ανέργων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α., αν και αυτές ακόμη οι εξαγγελίες χρειάζονται αιτιολόγηση για τους οικονομικούς τους πόρους. Όμως, δείχνει μάλλον αίσθηση, χιούμορ παρά αίσθηση της πραγματικότητας, η θέση ότι οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που είναι απαραίτητες,  θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Τί, μας λέει εδώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι θα διαχειριστεί καλύτερα το ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης, ότι θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες, και έτσι θα αποκαταστήσει την ρευστότητα. Πέρα ότι τίθεται θέμα έγκρισης για αυτή την πράξη, από το Βερολίνο, μπορεί και ο πιο εύπιστος να αναρωτηθεί: «πως θα αποκατασταθεί η ρευστότητα, όταν η πραγματική κεντρική τράπεζα της Ελλάδας που έχει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης, βρίσκεται στη Φραγκφούρτη;

Η μισο-«απάντηση» είναι τα ομόλογα ειδικού σκοπού, και την δίνει ο ίδιος. Όμως, με αυτά, δεν πρόκειται κανείς να πάρει δάνειο, και τους μόνους που θα εξυπηρετήσουν, είναι διάφορους (και συγκεκριμένους μεγάλους) εργολάβους, για να ισοφαρίσουν δικά τους χρέη προς το δημόσιο, με ανάλογες οφειλές του κράτους προς αυτούς. Και εδώ ισχύει, ό,τι, με όλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εξαγγέλθηκε από την Θεσσαλονίκη. Με ασπιρίνες ή με ομοιοπαθητική, δεν θεραπεύεται ο καρκίνος (το ευρώ).

Το μεγάλο τελικό πατατράκ για την Κουμουνδούρου, δεν ήταν η α-νόητη και επαναλαμβάνομενη τοποθέτηση, για κάποια αόριστη απειλή στάσης πληρωμών χωρίς καν προετοιμασία για έξοδο από το ευρώ, που λέγεται για εσωτερική κατανάλωση και ακούστηκε και στην Θεσσαλονίκη. Ήταν  αυτό που εκκολαπτόταν τον τελευταίο μήνα από την εκλογική στάση της γερμανικής αριστεράς, και που στην Ελλάδα είχε περάσει -προς μεγάλη τύχη του ΣΥΡΙΖΑ- απαρατήρητη. Η γερμανική αριστερά δεν απορρίπτει μόνο το   κατοχικό δάνειο, αλλά πάνω-κάτω υποστηρίζει την κατάσχεση των περιουσιών των ελλήνων ευπόρων, για να εξυπηρετηθεί το εξωτερικό χρέος της χώρας και να μην ζημιωθούν οι γερμανοί φορολογούμενοι!!! Έτσι κλείνει κάθε συζήτηση περί ευθυνών και κερδών της Γερμανίας από το ευρώ, κέντρου και περιφέρειας, και φυσικά ιμπεριαλισμού, χάριν ενός άγριου λαϊκισμού προς άγρα ψήφων. Μετά τις ατυχείς και εκτός ευνοϊκής συγκυρίας-λόγω γερμανικών εκλογών- δηλώσεις Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, οι «θέσεις» της γερμανικής αριστεράς για το ελληνικό ζήτημα μπαίνουν στην δημόσια συζήτηση και στην Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται κατανοητό, ότι κανένα από τα κόμματα που κατεβαίνουν στις γερμανικές εκλογές, δεν βλέπει -έστω- με κατανόηση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του χρέους και για το κατοχικό δάνειο. Πράγμα που σημαίνει, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνουν αποδεκτά από την Γερμανία. Με αυτά και μ¨ αυτά, θα μπορούσε κανείς βέβαια να γελάσει, με το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ, αν πίσω τους δεν κρυβόταν τελικά ο εμπαιγμός, η κοροϊδία (για μια ακόμη φορά), και το δράμα του λαού μας και της πατρίδας μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040