Η "ανεκδιήγητη" ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που "διηγείται" σημεία και τέρατα

Η "ανεκδιήγητη" ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που "διηγείται" σημεία και τέρατα

Είναι εντυπωσιακός ο εγκλωβισμός πια του ΣΥΡΙΖΑ στην απόλυτη κενολογία, όπως επισφραγίσθηκε για μια ακόμη φορά με την εισηγητική ομιλία του Προέδρου του στην Κεντρική Επιτροπή του το περαμένο Σαββατοκύριακο. Από περιγραφές της κατάστασης, αναθέματα, προσωπικούς χαρακτηρισμούς δεν στερείται σε τίποτα. Επάξια ο Τσίπρας, σε καταγγελτικό λόγο, αστραπές και βροντές, προειδοποιήσεις για δίκες των έξι, συναγωνίζεται με τον Καμένο για να μη αναφέρουμε κι άλλους κομματικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης που περηφανεύονται με μεγαλύτερο ακόμα πάθος και υστερία για την «αντιμνημονιακότητά» τους. Και την ίδια στιγμή, απέναντι στην ανήθικη σε όλα τα επίπεδα ΝΔ, καθώς και το ΠΑΣΟΚ, προβάλλεται ένας ΣΥΡΙΖΑ που περιφέρει παντού και διατυμπανίζει την «εντιμότητά» του, όπως στις παλιές αξέχαστες κωμωδίες του Σακελλάριου. «Συμβόλαιο εντιμότητας πολιτικής και ηθικής!», πάλι, όπως και στο Συνέδριο, ο Τσίπρας. «Πνεύμα και ηθική!», τότε ο Αυλωνίτης.

Από ανάλυση της σημερινής κατάστασης. Λυπηρή. Ξέρουμε τι φταίει που φτάσαμε μέχρι εδώ; Πρώτο, «η πολιτική της ύφεσης για πειθαρχικούς λόγους». Και δεύτερο, «Οι ανεκδιήγητες μνημονιακές κυβερνήσεις». Και η Ευρωζώνη, αθώα; Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, άσχετο; Και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση; Και η έλλειψη ρευστότητας; Και η απουσία δημοσίων πόρων για τις επενδύσεις; Και η εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει οδηγήσει σε ασφυξία και θάνατο την αγορά; Δεν υπάρχει τίποτε από αυτά τα συστημικά προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά μόνο οι «κακοί». Η «ύφεση» που την επιβάλλουν επίτηδες, από βίτσιο, μόνο για «πειθαρχικούς λόγους». Και οι «μνημονιακοί», «οι ανίκανοι», τα «φερέφωνα», δηλαδή οι δικοί μας κακοί, επειδή γεννήθηκαν κακοί.

Από εναλλακτική λύση; Το απόλυτο κενό των αφηρημένων εκφράσεων που όσο πιο υψηλά ιδανικά εκφράζουν τόσο πιο πονηρά επιστρατεύονται για να καλύψουν την άρνηση σε δύσκολες και ακραία επώδυνες επιλογές που απαιτούνται σε μια τόσο βαθιά κρίση. Και που κάθε πολιτικός αρχηγός, από τις πιο διαφορετικές πολιτικές θέσεις, τις επικαλείται. Η διαπραγμάτευση λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να στηριχθεί «στη δουλειά, την προκοπή, την αξιοπρέπεια του λαού». Και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αποφασισμένη «να υπερασπισθεί τα δίκαια και αυτονόητα». Αυτά. Και τι σημαίνουν αυτά; «Αυτονόητο» είναι ότι θα μείνουμε στην Ευρωζώνη; Αυτό ακριβώς δεν έκανε ο Κουβέλης; Αυτονόητο είναι ότι οι το Βερολίνο θα πει κι αυτό «κάτω το μνημόνιο»; Κι αν δεν το πει, τι κάνουμε; Και για να μη κάνουμε υποθέσεις, με βάση το συγκεκριμένο προηγούμενο της Κύπρου, αν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα μας πει ότι σταματάει τη ρευστότητα των τραπεζών, τι κάνει η Ελλάδα; Σκύβει το κεφάλι, όπως ο Αναστασιάδης και γίνεται ο περίγελος των πάντων; Τα σπάει και προχωρά στην έκδοση εθνικού νομίσματος; Τι από αυτά είναι «αυτονόητο» και για ποιο λόγο;

Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που οι απαντήσεις που δίνει στα μεγάλα ερωτήματα είναι «hismaster’svoice», αυτό που έχει πει ήδη η Μέρκελ κι ο Μπάροζο. Κι έχουμε και μια αξιωματική αντιπολίτευση που όχι μόνο δεν δίνει καμία απάντηση, αλλά αρνείται ότι υπάρχουν τα κρίσιμα ερωτήματα και διατυπώνει μόνο γενικές αρχές και αξίες, σα να είναι το πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει ποτέ υπάρξει σε ανεπτυγμένη χώρα το μάθημα της Έκθεσης στις πανελλαδικές.

Το πιο εντυπωσιακό όμως από τη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο. Πώς είναι δυνατό αυτή την κενολογία, αυτή την υπεκφυγή, αυτή την παραπλάνηση των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αυτή την ιδιοτελή υπεραπλούστευση, αυτή την ηθική μεγαλοστομία, να την καλύπτουν εκείνα τουλάχιστον τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν διακριθεί για την ευθεία στάση τους και την ειλικρίνειά τους επί χρόνια; Ας μη ψάξουμε την απάντηση, γιατί μπορεί να είναι πολύ πικρή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040