Αδίστακτοι

Αδίστακτοι

Του Αποστόλη Παλιούρα.

 

"...Όταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με 10% κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού˙ με 20% γίνεται ζωηρό˙ με 50% γίνεται θετικά παράτολμο˙ με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους˙ με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνέψει να το διαπράξει…"

Στο “Κεφάλαιο” του Κ. Μαρξ

Α΄ τόμος, σελ 785, εκδ. Σύγχρονη Εποχή

 

Η καλοκαιρινή πολιτική ραστώνη εμπόδισε ίσως να γίνουν πλατύτερα γνωστές πολλές καταγγελίες καταναλωτικών και δανειοληπτικών οργανώσεων για ένα όργιο παραβιάσεων εκ μέρους των τραπεζιτών. Οι παραβιάσεις αφορούν την υπάρχουσα νομοθεσία που στο μικρό μας τόπο ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν ποιους προκλητικά ευνοεί.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες όμως είναι αρκετά πιο μπροστά. Σύμφωνα με καταγγελίες της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ ήδη προσπάθησαν να βγάλουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία δανειολήπτη στηριγμένοι σε διάφορα νομικά τερτίπια. Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία σε πρόσφατο δημοσίευμά της 27/8/13, αναφέρει κατάσχεση κατοικίας δανειολήπτη για οφειλή προς τράπεζα μόλις 5473 Ευρώ. Δεκάδες τέτοιες καταγγελίες βρίσκονται στα συρτάρια των καταναλωτικών οργανώσεων. Για ευνόητους λόγους δεν βλέπουν όλες το φως της δημοσιότητας αλλά το χειρότερο είναι ότι χιλιάδες οικογένειες που δεν σχετίζονται με αυτές τις οργανώσεις υπομένουν σιωπηλά τη βαναυσότητα και την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου από τους τραπεζίτες και τους εκπροσώπους τους.

Αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικό, για πολλούς ήταν βίαιο. Τα δικηγορικά γραφεία- κοράκια κάνουν χοντρές δουλειές, οι δικαστικοί επιμελητές οργώνουν τους ζεστούς αθηναϊκούς δρόμους, οι εισπρακτικές εταιρείες δεν σταματούν ούτε λεπτό. Όλο αυτό το όχι ευκαταφρόνητο κοινωνικό στρώμα που θρέφεται από τα αποφάγια που περισσεύουν στο φαγοπότι των τραπεζιτών και των τοκογλύφων, φαίνεται να   ανασκουμπώνεται μετά από μια υποχρεωτική ανάπαυλα κάποιων μηνών.

Στα βουβά έχουν ξεκινήσει και οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και μισθών από την Εφορία για χρέη μερικών εκατοντάδων ή λίγων χιλιάδων Ευρώ. Αυτό το τελευταίο γίνεται απροειδοποίητα και οι άνθρωποι το πληροφορούνται αποσβολωμένοι μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Ο κόσμος οδηγείται στην απόγνωση καθώς η θηλιά του χρέους σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τον λαιμό τους. Και το χειρότερο είναι ότι αισθάνονται ντροπή γιατί δεν μπορούν να ξεπληρώσουν ένα δάνειο που έχει παραφουσκώσει από τους τόκους, γιατί έχασαν τη δουλειά τους ή γιατί τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί στο μισό. Η βιομηχανία παραγωγής ψευδών ειδήσεων, που περιλαμβάνει το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ κάνει ότι μπορεί, και όχι χωρίς αποτέλεσμα, για να νιώθουν άσχημα οι πολίτες και να ντρέπονται. Τελευταία έχουν βάλει μπροστά για μια ακόμη φορά τη μηχανή του ‘’διαίρει και βασίλευε’’. Τώρα παίζεται το εξής παραμυθάκι: ‘’Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας κακός άνθρωπος που χρωστούσε πολλά λεφτά σε μια καλή τραπεζούλα ενώ είχε μεγάλες καταθέσεις σε μια άλλη καλή τραπεζούλα. Ε! δεν θα πρέπει η τραπεζούλα να του πάρει ή τις καταθέσεις ή το σπίτι του;’’ Εδώ όμως τελειώνει το παραμύθι και αρχίζει η σκληρή πραγματικότητα και επειδή καταθέσεις δεν υπάρχουν απλά του παίρνουν το σπίτι. Έτσι οι δανειολήπτες και οι οφειλέτες του Δημοσίου θα γίνουν οι «κακοί» για να οδηγηθούν στην πυρά, όπως έγινε με τους γιατρούς, τους καθηγητές και τους άλλους δημόσιους υπάλληλους, όπως γίνεται με το σύνολο της κοινωνίας.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι αυτοί, οι εκλεκτοί του τραπεζικού επιχειρείν στους οποίους οφείλει σεβασμό και πρέπει να ντρέπεται ο πολίτης. Οι αξιότιμοι κύριοι Λαυρεντάδης, Ρέστης,Μελισσανίδης μαζί τους και ο νέος αστέρας Σταυρίδης που έγινε γνωστός ανάμεσα στα άλλα και για το πλούσιο λεξιλόγιο του- μια στις πέντε λέξεις που χρησιμοποιεί είναι το fuckyou. Τα λίγα αυτά ονόματα είναι ενδεικτικά μόνο της ποιότητας του συγκεκριμένου κόσμου. Ας δούμε και το εκλεκτό μας πολιτικό μας προσωπικό: Τσοχατζόπουλος, Παπακωνσταντίνου, είτε φυλακισμένοι είτε καθ’ οδόν προς τη φυλακή. Στουρνάρας, Γεωργιάδης, Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος κλπ θέλουν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Αυτοί είναι που ταΐζουν τους παπαγάλους των ΜΜΕ.

H χώρα βαδίζει ολοταχώς προς την πλήρη οικονομική χρεωκοπία και την πολιτική υποδούλωση. Όμως πριν φτάσουμε εκεί θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα και εμείς ντροπιασμένοι και ταπεινωμένοι απλώς να κοιτάμε ανήμποροι.

Στη προκείμενη περίπτωση οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στη κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση. Η πολιτική της παραμονής στη ζώνη του Ευρώ είναι αυτή που εξαχρειώνει στη κυριολεξία τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση καθώς αισθάνονται τις πλάτες και την υποστήριξη της Ευρωζώνης και της Ε.Ε στην επίθεση ενάντια στη κατοικία, στις λαϊκές καταθέσεις προκειμένου να σωθούν οι ιδιωτικές τράπεζες. Το κυριότερο και το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει διέξοδος και προοπτική για τα εκατομμύρια των δανειοληπτών και οφειλετών του Δημοσίου μέσα στη ζώνη του Ευρώ. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τις εκ του ασφαλούς κραυγές της περί ακτιβισμού όταν έρθει η ώρα των πλειστηριασμών, έχει αποφασίσει και γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει. Αυτό που κάνει μέχρι τώρα στις γειτονιές. Τίποτα! Στο θέμα των οφειλετών του Δημοσίου έχει έγκαιρα ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Οι οφειλές πρέπει να πληρωθούν μέχρι και το τελευταίο σεντς.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη κυβέρνηση και στους τραπεζίτες να οδηγήσουν τους πολίτες στην έσχατη ένδεια και μαζί με τη στρατιά των ανέργων να δημιουργηθεί και μια νέα στρατιά αστέγων. Να μην επιτρέψουμε στην αντιπολίτευση τα εκ του ασφαλούς παιχνίδια σε βάρος των πολιτών. Ο δρόμος γι’ αυτό είναι ένας: Οργάνωση στις γειτονιές ενάντια στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς. Μορφές νομικής βοήθειας και πληροφόρησης για τους συμπολίτες μας. Στοχευμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις τράπεζες, να μην τους αφήσουμε να πάρουν ανάσα. Να εξηγούμε σε όλους τον βρώμικο ρόλο των τραπεζών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας της κομπίνας και της ρεμούλας καθώς και των πολιτικών τους εκπροσώπων, την αναγκαιότητα άμεσης εξόδου από τη ζώνη του Ευρώ. Να ανασκουμπωθούμε και εμείς στη δύσκολη καθημερινή δουλειά για να πείσουμε τους συμπολίτες μας στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στον ολέθριο ρόλο των δυνάμεων του συστήματος, της τραπεζοκρατίας και του μεγάλου κεφαλαίου.

 

* Ο Αποστόλης Παλιούρας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Σχεδίου Β'

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040