Οι Γιαπωνέζοι πανηγυρίζουν για τον ερχομό του πληθωρισμού και του φτηνού νομίσματος

Οι Γιαπωνέζοι πανηγυρίζουν για τον ερχομό του πληθωρισμού και του φτηνού νομίσματος

Ο πληθωρισμός και το φτηνό νόμισμα είναι ένα από τα μεγάλα οικονομικά φόβητρα για τους λαούς. Περιορίζεται η αγοραστική δύναμη, εξανεμίζονται μισθοί και συντάξεις,κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου η οικονομία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με τους γερμανούς, ο αχαλίνωτος πληθωρισμός της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης τη στα 1920 και 30 αποτελεί ένα μεγάλο εφιάλτη του παρελθόντος και ένα τρομακτικό φάντασμα για το μέλλον. Σε αυτό βέβαια έχουν συμβάλλει και οι ιδιοτελείς εμμονές της άρχουσας τάξης, που έχει χρησιμοποιήσει τη μείωση της αξίας του νομίσματος ως ένα μέσο για να αποτρέπει την άνοδο του μισθολογικού κόστους στο όνομα του ανατιμητικού σπιράλ που μπορεί να επιφέρει.

Για αυτό ξαφνιάζουν σήμερα, που δόθηκαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών για τον Ιούλιο, οι γιαπωνέζοι. Ο ετήσιος ρυθμός είναι 0,7%, σε σχέση με το 0,1% που ήταν τον Ιούνιο, για πρώτη φορά μετά από πενταετία, που παρέμενε μηδενικός ή αρνητικός. Και οι γιαπωνέζοι κυριολεκτικά το πανηγυρίζουν, το θεωρούν οιωνό εξόδου της οικονομίας τους από τη δεκαετή στασιμότητα.Και κυρίως παίρνουν θάρρος για να παλαίψουν για τον μεγαλύτερο στόχο τους, που είναι να ... ανεβάσουν τον πληθωρισμό στο 2% μέχρι την άνοιξη του 2015.

Η ανησυχία τους είναι ότι ο πληθωρισμός αναπτύχθηκε κυρίως στον τομέα της εισαγόμενης ενέργειας, έφτασε το 6,4%, ενώ στην οικοδομή, τον οικιακό εξοπλισμό, την υγεία, την ψυχαγωγία κινείται σε αρνητικό επίπεδο, -0,1%. Ενθαρρύνθηκαν βέβαια από το γεγονός ότι στην ένδυση και την υπόδηση έφτασε το 0,8%.

Αυτό το παράδοξο φαινομενικά, που προσκρούει σε κατεστημένες αντιλήψεις, οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας και της Κεντρικής της Τράπεζας να διπλασιάσουν μέσα σε μια διετία τη μάζα της νομισματικής κυκλοφορίας, σε τέτοιο σημείο ώστε να εισέλθουν στην πληθωριστική ζώνη, προκειμένου να κινητοποιήσουν το παραλυμένο παραγωγικό δυναμικό της χώρας και μέσα από ένα γιεν που μειώνεται η αξία του απέναντι στα νομίσματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας να αυξήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Η Ιαπωνία βέβαια είναι μια από τις μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι προς μίμηση από μια χώρα που θέλει να πάρει ένα αντικαπιταλισιτκό δρόμο ανάπτυξης, είναι όμως ιδιαίτερα χρήσιμα προς μελέτη, έχοντας υπόψη μάλιστα τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της παγκόσμιας οικονομίας, του πλαισίου μέσα στο οποίο θα υποχρεωθεί να υπάρξει.

Δεν είναι ίδιες οι οικονομικές ανάγκες σε κάθε τόπο. Στο Βερολίνο η θερμοκρασία μπορεί να είναι κάτω από το μηδέν, να γυρνάν με παλτό, στην Αθήνα να είναι πάνω από 30 και να κυκλοφορούν με κοντομάνικο. Αυτό που από οικονομική άποψη γίνεται σήμερα είναι σε μια Αθήνα με καύσωνα εμείς κυκλοφορούμε με τις πατατούκες του Βερολίνου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040