Γ.Δραγασάκης: ΣΥΡΙΖΑ = ΠΑΣΟΚ προ του 2009….

Γ.Δραγασάκης: ΣΥΡΙΖΑ = ΠΑΣΟΚ προ του 2009….

Του Κώστα Παπουλή.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής (4-8-13-http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=525025), oΓ. Δραγασάκης ουσιαστικά ξεκαθαρίζει την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας ένα κόμμα, ανάλογο με το ΠΑΣΟΚ πριν το 2009. Hσυνέντευξη αυτή είναι δείγμα της απόλυτης σοσιαλδημοκρατικοποίησης του σχήματος, όπως και παροχή εγγυήσεων στον ξένο και ντόπιο παράγοντα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που γίνει κυβέρνηση, δεν θα επιχειρήσει καμία βαθιά σύγκρουση και καμία ουσιαστική τομή.

 

Κυρίαρχη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η «ελπίδα»-επαιτεία-«διαπραγμάτευση» για την ύπαρξη μεταβιβαστικών πληρωμών από την Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου, προς την Ελλάδα. Για αυτό, θα «αγωνιστεί», για να αλλάξει η έννοια του πρωτογενούς ελλείμματος, ώστε να μην συμπεριλαμβάνει τις δημόσιες επενδύσεις, τις οποίες θα χρηματοδοτεί όμως η «γαλαντόμος» Ε.Ε….

Είναι να απορεί κανείς, με την φαιδρότητα τέτοιων προτάσεων, με το έλλειμμα σχέσης με την πραγματικότητα, ιδίως όταν συνοδεύονται και από συνεχείς δηλώσεις Τσίπρα, ότι η Γερμανία και η Ε.Ε. ακολουθούν αυτοκαταστροφική πολιτική. Καλά που υπάρχει δηλαδή, η ελληνική κεντροαριστερά, ο Τσίπρας, ο Δραγασάκης, και διάφοροι άλλοι, που καταλαβαίνουν τα συμφέροντα του Βερολίνου και του γερμανικού ιμπεριαλισμού καλύτερα από τους γερμανούς.

Για μια άλλη φορά αποδεικνύεται το αδιέξοδο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, να προτείνει μια λύση για την έξοδο από την κρίση, βασισμένη στις δυνάμεις του ελληνικού λαού, μια πολιτική που θα την αποφασίσει και θα την πραγματοποιήσει ο ίδιος ο λαός μας.

«Πρώτη» επιλογή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η προσπάθεια για αλλαγή των συσχετισμών στο εσωτερικό της Ε.Ε.. Ουσιαστικά προδιαγράφει, την επόμενη μέρα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που περιγράφει την πάλη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Ε. Βενιζέλος. Γιατί και ο Ε. Βενιζέλος, ακριβώς τα ίδια δηλώνει, ότι το κόμμα του, λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι ο πιο ικανός πολιτικός σχηματισμός στην Ελλάδα, για να προωθήσει μια προοδευτική Ευρώπη, όπου θα επιτρέπεται και κάποια «ζωή» και για τους λαούς του Νότου.

Εν ολίγοις, ο Δραγασάκης, ξεκαθαρίζει προς όλες τις πλευρές, ότι από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να μην περιμένουμε και πολλά πράγματα, και ιδίως, ότι ο ξένος παράγοντας και το ντόπιο κατεστημένο δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Για να γίνει και πιο σαφής, αφορίζει ως τριτοκοσμικό φαινόμενο τον «κρατικό καπιταλισμό», εννοώντας βέβαια, ότι δεν είναι στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ οι εκτεταμένες εθνικοποιήσεις, και ο ισχυρός κρατικός παρεμβατισμός, η πόσο περισσότερο, ένας οργανωμένος οικονομικός σχεδιασμός, ως μέσα εξόδου από την κρίση και την παραγωγική αναγέννηση της χώρας. Δεν μας λέει όμως, αν το οικονομικό σύστημα του ευρώ, τριτοκοσμοποιεί ουσιαστικά την πατρίδα μας.

Για να βάλει και ένα αριστερό κερασάκι στην συντηρητική τούρτα, πασάρει αοριστίες και γενικολογίες, περί μας οικονομίας των αναγκών και «πράσινων αλόγων», θυμίζοντας τον Γ. Παπανδρέου και την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη»,  συμπληρώνοντας το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, με «μπαλώματα», περί ομολόγων ειδικού σκοπού που θα τονώσουν την ρευστότητα. Η τελευταία ιδέα δεν είναι κακή, αλλά σε μια τέτοια έκτασης κρίση-που οφείλεται κύρια στην συμμετοχή της χώρας στο σύστημα του ευρώ- και στο βαθμό που την επιτρέψει το Βερολίνο, ελάχιστα μπορεί να βοηθήσει. Επίσης δηλώνει ότι πρέπει να αποθαρρυνθούν οι εισαγωγές, αλλά με ποιο αποτελεσματικό τρόπο, όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, δεν μας το εξηγεί…..Πως θα αποθαρρυνθούν οι εισαγωγές; όταν δεν διαθέτεις -τουλάχιστον-  συναλλαγματική πολιτική;

Η συνέντευξη Δραγασάκη, είναι ενδεικτική του που κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Προγραμματικά, πρόκειται για ένα ΠΑΣΟΚ προ 2009. Η έξοδος από το ευρώ δεν υπάρχει, ούτε καν ως διαπραγματευτικό εργαλείο. Απόλυτη αποδοχή του σχεδίου Α, της παραμονής δηλαδή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Απόρριψη του κρατικού παρεμβατισμού, του οικονομικού σχεδιασμού και των εθνικοποιήσεων. Ιδεολογική αφομοίωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, άρα και της δημοσιονομικής συνθήκης της Ε.Ε.. Αποδοχή μιας κατάστασης όπου το δημόσιο δεν θα δανείζεται ούτε από το εσωτερικό-από την εγχώρια αποταμίευση- ούτε από το εξωτερικό, ως μόνιμης και ισόβιας. Αυτό το τελευταίο σημείο, είναι που πραγματικά σοκάρει, μια που προέρχεται από τον βασικό οικονομολόγο του μεγαλύτερου -έστω και προσωρινά- «αντιμνημονιακού» κόμματος της Ελλάδας, ο οποίος με στόμφο δηλώνει, ότι δεν θα ξαναυπάρξουν ελλείμματα! Φυσικά, κουβέντα για το τι θα γίνει με την θάλασσα των ανέργων. Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Γ. Δραγασάκη, αλλά και του προγραμματικού του πλαισίου, όπως εκφράστηκε στο πρόσφατο συνέδριό του, λέει  το μεγάλο ναι, στο μνημονιακό πλαίσιο, στην εξάρτηση και στην υποταγή της χώρας. Ότι και να δηλώνει, βρίσκεται στην απέναντι πλευρά.

Αναδεικνύεται έτσι, από την άλλη μεριά, το μεγάλο κενό ενός πολιτικού ρεύματος που θα απελευθερώσει την χώρα από μνημόνιο, δανειστές και ευρωζώνη. Είτε δεν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε κυβερνήσει, και με βάση τον σημερινό πολιτικό χάρτη, από αυτό το κενό θα ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή, πιθανόν σε σημείο που θα έχει δραματικές συνέπειες για τόπο μας.

Είναι λοιπόν τεράστιες οι ευθύνες των προσώπων και των πολιτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι η απελευθέρωσης της χώρας, συνεπάγεται την αλλαγή των ευρωπαϊκών της συντεταγμένων, να συγκροτήσουν σε πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα, ένα Σχέδιο Β, και να βάλουν την πατρίδα μας σε τροχιά εξόδου από την κρίση με βάση τα συμφέροντα της δημοκρατίας και των δυνάμεων της εργασίας, και μάλιστα άμεσα. Μεγάλες και σημαντικές είναι και οι πολιτικές ευθύνες εκείνων, που με την συμμετοχή τους, δίνουν αριστερά άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε αυτά τα ζητήματα, που υπερβαίνουν το παρόν άρθρο, θα επανέλθουμε αναλυτικά.       

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040