Ατύχημα ή Ανθρωποκτονία ο Θάνατος του Πεντάχρονου Προσφυγόπουλου. Του Γ. Περάκη

Ατύχημα ή Ανθρωποκτονία ο Θάνατος του Πεντάχρονου Προσφυγόπουλου. Του Γ. Περάκη

Ατύχημα ή Ανθρωποκτονία ο Θάνατος του Πεντάχρονου Προσφυγόπουλου

 

Από το αστυνομικό δελτίο: Ένα πεντάχρονο αγοράκι από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή του λίγο έξω από τη Μόρια, στην περιοχή του Αη Γιάννη, όταν ένα φορτηγάκι που κινούνταν στο χώρο πήγε να στρίψει πάτησε ένα χαρτόκουτο, μέσα στο οποίο βρισκόταν το παιδί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του φορτηγού βρίσκοταν μέσα στο χώρο επιχέιρησης στην περιοχή παραδίδοντας εμπόρευμα και όταν πήγε να στρίψει το όχημά του , πάτησε το χαρτόκουτο μέσα στο όποίο βρισκόταν το παιδάκι. Οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να διαπιστώσει τις συνθήκες του τραγικού δυσυχήματος.

Το τραγικό δυστύχημα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας, μέχρι να ξεχαστεί εκ νέου, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο.

Μόρια, πληθυσμός 1.164 μόνιμοι κάτοικοι το 2011.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων. Τη δεκαετία του 2010 το χωριό έγινε παγκόσμια γνωστό από το «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ) προσφύγων της Λέσβου που εγκαταστάθηκε εκεί και έχει υποδομές για τη φιλοξενία 2.330 ατόμων.

Το 2018 πάνω από 8.300 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στον πρώην στρατόπεδο, διαμένοντας σε ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια και ετοιμόρροπες σκηνές υπό συνθήκες που επικρίνονται ευρέως ότι δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα.

Σήμερα το 2019 «διαβιούν» 12.000 άτομα σε χώρο για 2.300.

Συνθήκες κράτησης: Επιθέσεις σεξουαλικής φύσης, συμπλοκές με χρήση μαχαιριών[, απόπειρες αυτοκτονίας και πρόσφυγες που θα προτιμούσαν να έχουν πνιγεί από το να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μόρια. Αυτό είναι το δραματικό σκηνικό που περιγράφουν σε οι ΝΥ Times, με την αμερικανική εφημερίδα να αναφέρεται και στην έρευνα που διεξάγεται από την OLAF προκειμένου να εξεταστεί που πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό.

Εάν υπήρχε ένας εισαγγελέας παλικάρι, με εντιμότητα και βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος του (όπως στην «υπόθεση Μερτέν», ο Ανδρέας Τούσης) θα έδινε εντολή να προφυλακιστούν οι υπάτιοι. Η απαγγελία των κατηγοριών:

Ο Ποινικός Κώδικας, Νόμος (ΚΕΦ.154): Ο ορισμός της ανθρωποκτονίας (205).

(1) Κάθε πρόσωπο το οποίο επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας.

(2) Παράνομη παράλειψη είναι εκείνη που συνιστά υπαίτια αμέλεια παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος αν και δεν υφίσταται πρόθεση πρόκλησης θανάτου.

(3) Κάθε πρόσωπο το οποίο διαπράττει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

Ποιοί είναι υπεύθυνοι για τις συνθήκες κράτησης τους, της διαβίωσης τους και εν τέλει για την ζωή τους στην Ελλάδα;

Η αστυνομία, «οι επίλεκτοι» μισθοφόροι γενίτσαροι του Χρυσοχοίδη, ο Χρυσοχοίδης, η Ε.Ε., οι υπουργοί ή ο πρωθυπουργός, ο τωρινός και οι προηγούμενοι, αλήθεια ποιός;

Μη μου μιλάς για κόλαση
την έχω ζήσει όλη
μην μου μιλάς για ουρανούς
για θείο περιβόλι

μη μου μιλάς για ουρανούς
για θείο περιβόλι

Μη μου μιλάς για τα παιδιά
που ψάχνανε στους δρόμους
σαν τους αλήτες τους σοφούς
δεν ξέρουν από νόμους
σαν τους αλήτες τους σοφούς
δεν ξέρουν από νόμους

Μη μου μιλάς για τίποτα
δεν ξέρω ν' απαντήσω
μες τα ερείπια του καιρού
ζωή πάω να χτίσω
μες τα ερείπια του καιρού
ζωή πάω να χτίσω (Π. Σιδηρόπουλος, Μη μου μιλάς για τίποτα)

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040