Αποφυλακίστε Πάραυτα την Καθαρίστρια. Του Γιάννη Περάκη

Αποφυλακίστε Πάραυτα την Καθαρίστρια. Του Γιάννη Περάκη

Αποφυλακίστε Πάραυτα την Καθαρίστρια

Το κοινωνικό πρόβλημα

Η έρευνα για πλαστά ή παραποιημένα πτυχία και πιστοποιητικά στο Δημόσιο, που ξεκίνησε το 2015, έφερε στο «φως» δεκάδες υποθέσεις παράνομων διορισμών στο Δημόσιο. Φυσικά, και όπως διαφαίνεται μέσω της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεν είναι όλες οι ίδιες. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων έχουν αποκαλυφθεί γιατροί με πτυχία «μαϊμού» ή ανύπαρκτα μεταπτυχιακά αστυνομικοί με παραποιημένα ή και πλαστά απολυτήρια λυκείου αλλά και 158 υποθέσεις πλαστών απολυτηρίων δημοτικού. 

Από τους 156 υπαλλήλους που τέθηκαν εκτός Δημοσίου το 2015, οι 65 εργάζονταν σε ΟΤΑ οι 28 στο υπουργείο Υγείας και οι 25 στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το 2016 απολύθηκαν 115 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω πλαστών πιστοποιητικών και πάλι στην πλειονότητα τους από τους ΟΤΑ και το υπουργείο Εσωτερικών. 

Την επόμενη χρονιά, 62 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν για τον ίδιο λόγο ενώ φέτος, έως και τον Οκτώβριο, την πόρτα της εξόδου πέρασαν 36 δημόσιοι υπάλληλοι, οκτώ εκ των οποίων εργάζονταν στο υπουργείο Παιδείας με πλαστά πιστοποιητικά. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, εντοπίστηκαν συνολικά 1.737 πλαστοί τίτλοι οδηγώντας σε ισάριθμες οριστικές απολύσεις. 

Οι πλαστογραφημένοι τίτλοι είναι στην πλειονότητά τους πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461) αλλά και απολυτήρια δημοτικού (158). Η πλειονότητα των υπαλλήλων εργαζόταν σε φορείς του υπουργείου Υγείας (449), σε Δήμους (144) και ΔΕΚΟ (135). Υπό διερεύνηση με «σοβαρές ενδείξεις πλαστότητας» βρίσκονται ακόμα 2.002 υποθέσεις.

Εχει ξεφύγει του ελέγχου η κατάσταση στην Ελληνική δικαιοσύνη. Με τις απανωτές εξοντωτικές αποφάσεις της σε οικονομικά αδύναμους απο την μια πλευρά και τις ποινές-χάδι απο την άλλη στους επώνυμους και οικονομικά ισχυρούς ή ακόμη στά «δικά» τους παιδιά.

Η δικαιοσύνη είναι Τυφλή ή Αλλήθωρη

  • Προ διμήνου αθωώθηκε μια δικαστική υπάλληλος στην Κρήτη που είχε κάνει περίπου το ίδιο
  • Σε δεκαετή κάθειρξη με αναστολή σε αστυνομικό που πλαστογράφησε απολυτήριο Λυκείου για να μπει στο Σώμα.
  • Η απόφαση καταδίκης σε 10 έτη φυλάκισης σε 53χρονη καθαρίστρια, η οποία βρίσκεται ήδη στις φυλακές Θήβας και εκτίει την ποινή που της επιβλήθηκε.

Σε ορφανοτροφείο μεγάλωσε η καθαρίστρια που της «έριξαν» 10 χρόνια. Ηταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας και οι δικοί της δεν μπορούσαν να την θρέψουν. Βρέθηκε στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο για να έχει ένα κρεβάτι, ενα πιάτο φαϊ και να πηγαίνει και πότε πότε στο σχολείο. Μετά την ξαναπήραν οι δικοί της κοντά τους, αλλά και πάλι δεν την φρόντισαν στην Ε Δημοτικού τη σταμάτησαν απο το σχολείο. Και άρχισε να δουλεύει απο μικρή.

Παντρεύτηκε, αλλά ο σύζυγός της  έμπλεξε με ναρκωτικά και με αρρώστιες και τώρα πλέον έχει 67% αναπηρία. Τα δυο παιδιά που απέκτησαν, έπρεπε να τα φροντίσει εκείνη, όπως να φροντίσει και τον τοξικομανή άντρα της. Και με ό,τι περίσσευε να φροντίσει και τον εαυτό της. Δούλευε σε σπιτια και καταστήματα αλλά η δουλειά στον παιδικό σταθμό του δήμου ήταν σπουδαία υποθεση: ήταν το σταθερό εισόδημα της οικογένειας.

Οι λεπτομέρειες της ζωής της καθαρίστριας σε εξοργίζουν για την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο πρωθυπουργός θα πρέπει επιτέλους σταματήσουν να παίζουν πολιτικά παριστάνοντας τις «διχασμένες προσωπικότητες» (Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα) μαζί μη την ηγεσία της δικαιοσύνης να αποφυλακίσουν τώρα την καθαρίστρια. Τα νομικίστικα τερτίπια τα γνωρίζουν πολύ καλά.

Να θυμίσουμε το κάτωθι γεγονός και στους δύο:

Το δικαστήριο της Μυτιλήνης, επικαλούμενο το άρθρο 4411/16 «για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων», προχώρησε σε παραγραφή του ποινικού αδικήματος που εκδικάστηκε η υπόθεση του 49χρονου αδελφού του πρωθυπουργού, πολιτικού μηχανικού Δ. Τσίπρα, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για χρήση πλαστογραφημένου εγγράφου. Το ποινικό αδίκημα τελικά παραγράφηκε, αφού ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε και το δικαστικό σώμα δέχθηκε ότι λόγω του μικρού ποσού που όφειλε ο Δημήτρης Τσίπρας και το οποίο στη συνέχεια πλήρωσε, το κατηγορητήριο έπρεπε να αλλάξει και από «χρήση πλαστού εγγράφου», να τροποποιηθεί σε «χρήση πλαστού πιστοποιητικού», αφού το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν και φωτοτυπία. Ο κ. Δ. Τσίπρας σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε χρησιμοποιήσει πλαστογραφημένο έγγραφο για ασφαλιστική ενημερότητα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την ανάληψη έργου ενώ, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, όφειλε ασφαλιστικές εισφορές περίπου 2.000 ευρώ.

Εάν τολμήσουν να αρθρώσουν λέξη η Ν.Δ. ή οποιοσδήποτε άλλος, για επέμβαση στην δικαιοσύνη και άλλες τετριμμένες αερολογίες θα λάβουν την πρέπουσα απάντηση.

Πιστεύω πως η πρώτη δικαιοσύνη είναι η σωστή διανομή του ψωμιού (Γ. Ρίτσος)

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040