Βέλτιστες Πρακτικές του ΟΟΣΑ ή Χείριστες που Ταιριάζουν σε Μπανανία;Του Γιάννη Περάκη

Βέλτιστες Πρακτικές του ΟΟΣΑ ή Χείριστες που Ταιριάζουν σε Μπανανία;Του Γιάννη Περάκη

Βέλτιστες Πρακτικές του ΟΟΣΑ ή Χείριστες που Ταιριάζουν σε Μπανανία;

 

Οι βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ

Οι αλλαγές στους φόρους ακίνητης περιουσίας για το 2018 των κρατών μελών του ΟΟΣΑ:

Α) Γαλλία: Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τον τομέα της φορολογίας των κατοικιών, μια από τις πιο αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις ήταν η προοδευτική κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας από το 80% των νοικοκυριών. Ο φόρος κατοικίας οφείλεται ετησίως από το νοικοκυριό που έχει ιδιόκτητο ακίνητο ή το μισθώνει. Η κατάργηση θα εφαρμοστεί σταδιακά σε διάστημα τριών ετών, ενώ η μείωση των φόρων ανέρχεται σε 30% το 2018, 65% το 2019 και 100% το 2020 για τα ορισμένα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από κάποιο συγκεκριμένο όριο. Ο φόρος κατοικίας έχει θεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό ως άδικος, διότι το επίπεδο του φόρου ποικίλλει ευρέως μεταξύ των δήμων και επειδή οι θεωρητικές τιμές μίσθωσης επί των οποίων βασίζεται ο φόρος δεν έχουν ενημερωθεί από τη δεκαετία του 1970.

Β) Δανία: Eισήγαγε επίσης σημαντικές αλλαγές στη φορολογία κατοικιών. Από το 2021, οι φόροι στέγης συμπεριλαμβανομένου του φόρου ακίνητης περιουσίας κατοικιών και του φόρου ακίνητης περιουσίας γηπέδων θα υπολογίζονται με βάση την τωρινή πραγματική αξία των ακινήτων, καταργώντας έτσι την τις παγιωμένες από το 2002 αξίες επί των οποίων υπολογιζόταν ο φόρος. Για πολλά νοικοκυριά, η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Ωστόσο, οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν και οι ιδιοκτήτες κατοικιών, των οποίων οι συνολικοί φόροι στέγασης θα αυξηθούν αυξάνονται με το νέο σύστημα, θα αποζημιωθούν μέσω φορολογικών εκπτώσεων.

Γ) Ηνωμένο Βασίλειο: Προκειμένου να υποστηριχθεί η ιδιοκατοίκηση μεταξύ των νεότερων γενεών, το εισήγαγε πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακίνητης περιουσίας τέλη χαρτοσήμου (SDLT) για όλες τις συναλλαγές κατοικιών έως 300 000 GBP (περίπου 333.500,00 ευρώ) από τους πρώτους αγοραστές. Οι πρώτοι αγοραστές που πληρώνουν μεταξύ 300 000 και 500 000 GBP θα καταβάλουν το 5% του τέλους χαρτοσήμου (SDLT) επί του ποσού της τιμής αγοράς που υπερβαίνει τις 300 000 GBP, μείωση 5 000 GBP σε σχέση με το ποσό της SDLT που θα είχαν καταβάλει προηγουμένως . Οι αγοραστές για πρώτη φορά που αγοράζουν ακίνητα άνω των 500.000 λιρών στερλινών δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Δ) Αργεντινή κατήργησε το φόρο 1,5% επί της μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας και θα επιβάλει φόρο 15% επί του κεφαλαιουχικού κέρδους από την πώληση ακίνητης περιουσίας (μόνο για δευτερεύουσες κατοικίες).

Ε) Ιρλανδία: Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν οι φόροι επί των ακινήτων στην Ιρλανδία, όπου αυξήθηκε ο φόρος χαρτοσήμου σε μη οικιστικά ακίνητα από 2% σε 6% και στην καναδική επαρχία Οντάριο, η οποία εισήγαγε φόρο 15% για την αγορά κατοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο από μη κατοίκους ή ξένες εταιρείες.

Ζ) Βέλγιο: Oσον αφορά τις συναλλαγές κινητών περιουσιακών στοιχείων, το ανακοίνωσε αύξηση των συντελεστών του φόρου επί χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η) Ηνωμένες Πολιτείες: Η πιο σημαντική αλλαγή στον τομέα των φόρων κληρονομιάς και δωρεάς εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όριο απαλλαγής από το φόρο περιουσίας και δωρεάς διπλασιάστηκε σε 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Αυτή η ενισχυμένη απαλλαγή ισχύει για τα κτήματα των απογόνων, τις μεταβιβάσεις γενεαλογίας και τα δώρα που πραγματοποιούνται μετά το 2017, αλλά υπόκειται σε ρήτρα λήξης ισχύος το 2025. Η μεικτή επιτροπή για τη φορολογία εκτιμά ότι η διάταξη αυτή θα μειώσει τα έσοδα κατά 83 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια.

Θ) Λουξεμβούργο: Η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς που μέχρι στιγμής περιοριζόταν στους συζύγους ή τους συντρόφους με τουλάχιστον ένα παιδί επεκτάθηκε σε όλους τους συζύγους ή τους εταίρους που συμμετείχαν σε σύμπραξη τουλάχιστον τριών ετών πριν από το θάνατο ενός από τους εταίρους.

Ι) Νότια Αφρική: Αύξησε τους φόρους στις μεταβιβάσεις πλούτου. Οι συντελεστές δασμών τόσο για ακίνητα όσο και για δωρεές άνω των 30 εκατομμυρίων ZAR(1.686.000 ευρώ) αυξήθηκαν από 20% σε 25% από την 1η Μαρτίου 2018.

Τέλος, το Βέλγιο εισήγαγε νέο φόρο παρόμοιο με τον φόρο περιουσίας στους λογαριασμούς τίτλων για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Οι πλούσιοι Βέλγοι φορολογικοί κάτοικοι θα υπόκεινται σε νέο ετήσιο φόρο ύψους 0,15% στους λογαριασμούς βελγικών και ξένων τίτλων τους. Κατ' αρχήν, οι μη κάτοικοι θα πρέπει επίσης να καταβάλουν το φόρο επί των χρημάτων που διατηρούν σε λογαριασμούς βελγικών τραπεζών.Ο φόρος θα οφείλεται μόνο εάν η συνολική μέση αξία των λογαριασμών τίτλων ενός φυσικού προσώπου υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ.

Σχετικά με τους φόρους περιουσίας.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ είχαν επιβάλει φόρο περιουσίας αλλά τους κατάργησαν στη δεκαετία του 1990 και 2000.

Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται η Αυστρία (το 1994), η Δανία (το 1997), η Γερμανία (το 1997), η Ολλανδία (το 2001), η Φινλανδία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο (το 2006) και τέλος η Σουηδία (το 2007).

Η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ελβετία είναι οι μόνες χώρες του ΟΟΣΑ που συνεχίζουν να επιβάλλουν καθαρούς φόρους περιουσίας το 2018.

 

Οι Χείριστες πρακτικές του ΟΟΣΑ

Στην πατρίδα μας ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει αλλά «εκσυγχρονίζεται». Οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι αυξημένες σε 3.792 περιοχές από ένα σύνολο 10.216 περιοχών, ενώ σε 4.302 περιοχές παρέμειναν σταθερές, και σε 2.122 είναι μειωμένες.

Είναι τουλάχιστον γραφικές οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών μετά απο την τοποθέτηση του ΟΟΣΑ με τις προτάσεις σοκ που κατέθεσε.

  • Η πρόταση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα… 71 έτη,
  • η επέκταση του συντελεστή ΦΠΑ 24% παντού αντί για 13%,
  • οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και στη φορολογία, σε περίπτωση που δεν ελαφρύνει περαιτέρω το χρέος.

Και ήρθαν να προστεθούν στα σκληρά μηνύματα που έστειλαν οι δανειστές για τον μηχανισμό που θα συνδέει τα μέτρα για το χρέος με τις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να γίνουν. Ουσιαστικά, ο ΟΟΣΑ με την έκθεση του έδωσε μία πρόγευση των μέτρων που θα επακολουθήσουν πέραν όσων έχουν ψηφιστεί να ισχύσουν μετά το Μνημόνιο, την οποία παρέλαβε με «δόξα και τιμή» στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Α. Γκουρία.

«Κλειδί» των συστάσεων του ΟΟΣΑ είναι να τηρηθούν τα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους «δανειστές».

Για να τους επτιύχει, η έρευνα του ΟΟΣΑ υποδεικνύει στην κυβέρνηση τρόπους για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, με τρόπο «φιλικό» για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις. Το τρίπτυχο είναι «μαζέψτε έσοδα, κόψτε δαπάνες, πουλήστε κρατική περιουσία». Συγκεκριμένα:

«Αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών για την ενίσχυση της Ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς;». Στο κεφάλαιο αυτό, προτείνονται παρεμβάσεις για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τη δημιουργία ενός «δικαιότερου» φορολογικού συστήματος υπέρ της ανάπτυξης».

Μετά τις απανωτές αυξήσεις φόρων , η Ελλάδα έχει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η είσπραξη των φόρων είναι χαμηλότερη σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Ο μέσος φόρος επί της εργασίας για οικογένειες με παιδιά είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η φορολογική επιβάρυνση ("σφήνα") για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά είναι χαμηλότερη, αλλά εξακολουθούν να κατατάσσονται στο υψηλότερο μισό των χωρών του ΟΟΣΑ.

Βαδίζοντας στα «χνάρια» του ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ συστήνει στην κυβέρνηση:

  1. Το φορολογικό σύστημα στηρίζεται σε υψηλά ποσοστά φορολόγησης, που όμως τα πληρώνουν λίγοι ("στενή" φορολογική βάση). Οπως αναφέρεται στην έκθεση «το κατώτατο όριο αφορολόγητου εισοδήματος είναι υψηλό (περίπου ετήσιο εισόδημα 8 600 ευρώ) και υπερβαίνει το μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Η διεύρυνση της βάσης είναι περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη από τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών. Οπως έχει νομοθετηθεί, το κατώτατο αφορολόγητο όριο θα μειωθεί κατά 35% το 2020. Εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας των εταιριών, με ουδέτερο αποτέλεσμα ως προς τα έσοδα.

2) Μεγαλύτερες εισπράξεις από ΦΠΑ: οι συντελεστές αυξήθηκαν ήδη αλλά ο δείκτης είσπραξης από ΦΠΑ ήταν 42,3% σε σχέση με τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ. Ως το 2030 πρέπει να αυξηθεί στο 90% δηλαδή να διπαλσιαστεί.

3) Μείωση των εναπομενουσών φορολογικών απαλλαγών (π.χ. απαλλαγές από το φόρο καυσίμων, διάφορες φορολογικές απαλλαγές. Για παράδειγμα, το 2015 ο δείκτης εσόδων από τον ΦΠΑ ήταν κατά 1/3 χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ λόγω χαμηλών εισπράξεων, αλλά και μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και απαλλαγών. Σε αυτές ο ΟΟΣΑ εντοπίζει τον χαμηλό ΦΠΑ στα ταχυδρομεία και τα ξενοδοχεία.

4) Η χαμηλή φορολογική συμμόρφωση και η κρίση οδήγησαν στη συσσώρευση μεγάλου φορολογικού χρέους. Το 2015, το συνολικό συσσωρευμένο φορολογικό χρέος ήταν πάνω από το 190% των καθαρών εισπράξεων εσόδων, μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Πάνω από 75% του φορολογικού χρέους ήταν παλαιότερο των 12 μηνών, το οποίο είναι πιο δύσκολο να εισπραχθεί.

5) Αυξήσεις φόρων στα καύσιμα: ο ΟΟΣΑ παρατηρεί πως στην Ελλάδα ο φόρος στο ντίζελ είναι μικρότερος από 50% στο φόρο της βενζίνης.

6) Κατασχέσεις-πλειστηριασμοί: στο τέλος 2017 το 60% των φορολογουμένων που θα μπορούσαν να δεχθούν κατάσχεση έφτανε στο 1 εκατ. οφειλέτες. «Αυτές οι προσπάθειες παράγουν αποτελέσματα και πρέπει να επιδιωχθούν» τονίζεται στην Εκθεση.

7) Αλλαγές στα Προγράμματα Πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας. Αναφέρετα ιδιαίτερα στην μελέτη που έγινε από την Παγκόσμια Τράπεζα το 2016 για «εξορθολογισμό» (μείωση) των κοινωνικών δαπανών.

8) Σταδιακή κατάργηση των μέτρων υποστήριξης ορυκτών καυσίμων (σσ: όπως ο λιθάνθρακας που παράγεται στην χώρα)

9) Ιδιωτικοποιήσεις: ολοκλήρωση και εφαρμογή της στρατηγικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του κράτους και σύνδεσής της με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

10) Τέλος ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου ως το 2020, με στόχο ιδιωτικοποιήσεις χωρίς εμπόδια (όπως στο Ελληνικό) αλλά και να βρεθούν στοιχεία συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ στις τρέχουσες αγοραίες αξίες.

Αυτά τους ανακοίνωσε Ο ΟΟΣΑ και η κυβέρνηση «κατάλαβε» άλλα:

Ο κ. Τσίπρας:Eχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε εξαιρετικά υψηλές θέσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος, την αύξηση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπορεί να ισχυρισθεί ό τι οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων είναι το διαβατήριο για την έξοδο από τα προγράμματα και αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά από ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας, από ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μεγαλύτερη ανάπτυξη». «Με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ συνεργαστήκαμε με βασικό στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η συνεισφορά του ΟΟΣΑ θα είναι ακόμη πιο ουσιαστική. Έχουμε το δικό μας ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Η μάχη πλέον είναι να αφήσουμε πίσω μας ένα χρεοκοπημένο παραγωγικό μοντέλο και να βασιστούμε στις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου αλλά και στις βέλτιστες πρακτικές που θα μας οδηγήσουν να ξεπεράσουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση» ( Η Καθημερινή 30/04/2018)

ο κ. Ν. Παππάς: «Ήταν μια ευχάριστη μέρα για τη συνάντηση αυτή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που ήταν πάρα πολύ θετικές. Έρχεται λοιπόν και ο ΟΟΣΑ να συμπληρώσει το παζλ της θετικής αίσθησης και των θετικών προβλέψεων που υπάρχουν στο διεθνές επίπεδο για την ελληνική οικονομία. Ο ΟΟΣΑ θα είναι σύμβουλός μας για τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική» εξήγησε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ και προσέθεσε: «Μιλάμε για την αξιοποίηση της δυνατότητας που έχει ο ΟΟΣΑ να μπορεί να βλέπει με πάρα πολύ αναλυτικό μάτι, τις πρακτικές που αναπτύσσονται διεθνώς να κάνει συγκρίσεις και να δίνει συμβουλές με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία που έχει ως διεθνής οργανισμός». Στην παρατήρηση ότι στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, πέρα από τα θετικά στοιχεία για την ανάκαμψη, επιμένει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός τόνισε: «Αυτό το λέμε και εμείς. Εμείς είμαστε μια μεταρρυθμιστική δύναμη. Εχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, βεβαίως παρθήκανε και μέτρα που ήταν απαιτήσεις άλλων να παρθούν. Η μεταρρυθμιστική δύναμη όμως στην Ελλάδα είναι η δική μας και αυτό έχει αποδειχθεί, νομίζω». (Πηγή: iefimeridagr: Υπουργική διάσκεψη στο Παρίσι 31|05|2018).

 

Οπως γίνεται αντιληπτό οι βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, είναι σαν το ακορντεόν. Μόνο που αυτοί οι οργανοπαίχτες είναι και άμουσοι και φαλτσάρουν.

Πηγές:

1. Source: (OECD, 2018)

2. https://www.taxheaven.gr

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040