Σε σεισμική διέγερση τα Βαλκάνια.Το σχόλιο του Σχεδίου β

Σε σεισμική διέγερση τα Βαλκάνια.Το σχόλιο του Σχεδίου β

Σε σεισμική διέγερση τα Βαλκάνια

Το σχόλιο του Σχεδίου β

Δεν είναι μόνο το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Fyrom που δείχνει ότι στο χώρο των Βαλκανίων υπάρχουν εξελίξεις. Σήμερα στις Βρυξέλλες συναντιούνται για πρώτη φορά, οι Πρόεδροι της Σερβίας Βούτσις και του  Κοσσόβου Θάτσι, υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μογκερίνι. Το θέμα δεν είναι κυρίως η αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο, που από το τέλος της μεταξύ τους πολεμικής διαμάχης το 1999 και της defacto αυτονόμησης του Κοσσόβου έχουν υπάρξει ακραία εχθρικές. Το κύριο θέμα είναι η ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το Κόσσοβο θα μεταφέρει στην Σερβία ένα τμήμα του όπου οι σερβικής καταγωγής κάτοικοι είναι πλειοψηφία και η Σερβία θα ανταποδώσει με μια περιοχή όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία των αλβανικής καταγωγής κατοίκων της.

Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στην γεωστρατηγική πολιτική των  Βρυξελλών για άμεση ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών που δεν είναι σήμερα μέλη της συμπεριλαμβανομένων των δύο αυτών αντίπαλων  οντοτήτων. Η διεύρυνση αυτή της  Ε.Ε. είναι η μια πλευρά του νομίσματος η άλλη πλευρά είναι  η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όπως το γνωρίζουμε πολύ καλά από τα τεκταινόμενα στη Fyrom.

 Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως υπάρχουν επιφυλάξεις και σκεπτικισμός σε ορισμένες χώρες ή πολιτικές δυνάμεις για αυτήν την ανταλλαγή. Ορισμένοι θεωρούν ότι ουσιαστικά νομιμοποιείται πλήρως η αντίληψη περί εθνοκάθαρσης, μια πολιτική  βέβαια που στην πράξη την έχει στηρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και  η Γερμανία φοβούνται ότι η ανταλλαγή εδαφών θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στο εύθραυστο χώρο των Βαλκανίων. Παράλληλα, μέσα και στην Σερβία και στο Κόσσοβο αναπτύσσονται αντίθετες απόψεις σε σχέση με την εδαφική ανταλλαγή και έχει ήδη ξεσπάσει μια έντονη εσωτερική πολιτική διαμάχη που αποσταθεροποιεί και τους δύο, ιδιαίτερα στο Κόσσοβο που ο Πρωθυπουργός του είναι αντίθετος με τον Πρόεδρό του.

Δίπλα όμως στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ υπάρχουν άλλοι δύο κεντρικοί γεωστρατηγικοί παράγοντες που ενισχύουν τα αποσταθεροποιητικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Ο ένας είναι η Αμερική του Τραμπ. Μια προσωπικότητα που επεμβαίνει δυναμικά στον βαλκανικό χώρο είναι ο μέχρι πριν λίγο κεντρικός στρατηγικός σύμβουλος του αμερικάνου Προέδρου Στιβ Μπάνον. Πριν από λίγες εβδομάδες επισκέφτηκε την Βοσνία για να κάνει επαφές με τον Πρωθυπουργό της RepublicaSrpska, δηλαδή του Σερβικού τμήματος της Βοσνίας. Η στρατηγική του Στιβ Μπάνον έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις με στόχο να πετύχει ένα μέτωπο «δεξιού λαϊκίστικου εθνικισμού». Παρότι χωρίς καμία επίσημη κρατική ιδιότητα ο Στιβ Μπάνον  εκφράζει τη συμμαχία ακροδεξιών πολιτικών και επιθετικών οικονομικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από τον Τραμπ. Ο Μπάνον επιδιώκει ανοιχτά την απόσχιση του σερβικού τμήματος της Βοσνίας.

Ο δεύτερος παράγοντας βέβαια είναι η ρωσική εμπλοκή. Ως αντίδοτο στην ασφυκτική γεωστρατηγική ζώνη που επιχειρεί να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ γύρω της, η πολιτική Πούτιν αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση του χώρου κυρίως μέσα από την ενδυνάμωση της Σερβίας με την οποία υπάρχουν βαθιοί, ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτικοί δεσμοί. Η παραστρατιωτική αποσχιστική δύναμη στο σερβικό τμήμα της Βοσνίας λειτουργεί με οικονομική και τεχνική υποστήριξη της Μόσχας. Ο Στιβ Μπάνον έχει επανειλημμένα τονίσει θετικά την μεγάλη σημασία που παίζει η Ρωσία στον βαλκανικό και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Και έχει αποκτήσει ιδιαίτερους δεσμούς μαζί της.

Είναι αφέλεια να αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια σαν να είναι ένα videogame με τους κακούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ) και τους καλούς (Ρωσία). Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ναρκοπέδιο αμείλικτων ενδοιμπεριαλιστικών συγκρούσεων ανάμεσα σε τρεις παίκτες που έχουν εντελώς περίπλοκες σχέσεις μεταξύ τους: πρώτος η  Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και το κατεστημένο της Αμερικής. Δεύτερος οι ακραία επιθετικές δυνάμεις του εκπροσωπεί ο Τραμπ και τρίτος η Ρωσία.

Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε επικίνδυνη σεισμική διέγερση. Το πιο αντισεισμικό μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει είναι η επαφή και η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων των βαλκανικών χωρών που πιστεύουν σε ειρηνικά Βαλκάνια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040