Ο Ανασχηματισμός στο τέλος των Εκπτώσεων και η Ωρα των Εχόντων Κοινό Νού Ελλήνων. Του Γιάννη Περάκη

Ο Ανασχηματισμός στο τέλος των Εκπτώσεων και η Ωρα των Εχόντων Κοινό Νού Ελλήνων. Του Γιάννη Περάκη

Ο Ανασχηματισμός στο τέλος των Εκπτώσεων και η Ωρα των Εχόντων Κοινό Νού Ελλήνων

Η φαιδρή όψη του ανασχηματισμού και το τέλος των ψευδαισθήσεων

Λένε ότι στο τέλος των εκπτώσεων υπάρχουν οι καλύτερες ευκαιρίες λόγω πτώσης τιμών αλλά υπάρχουν και τα «ρετάλια». Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός έγινε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Τσίπρα έκανε το «άνοιγμα» πρός τα «κεντροδεξιά-αριστερά», αλλά έβαλε και «νέους» και «άφθαρτους» ανθρώπους.

Οι πρώτες δηλώσεις των «κεντροδεξιών-αριστερών» δίνουν το πολιτικό στίγμα του ανασχηματισμού.

  1. 1)Hκα. M. Ξενογιαννακοπούλου: Για τρεις λόγους είπα «ναι» στον Τσίπρα:
  • O πρώτος λόγος ήταν γιατί «Τώρα έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο για το μέλλον με ένα σχέδιο θεσμικής κοινωνικής, αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας».
  • Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί «πάντα πίστευα την ανάγκη μιας ευρύτερης προοδευτικής σύγκλισης και συνεργασίας, ακόμα περισσότερο σε αυτή τη φάση που χαράσσουμε και καλούμαστε να υλοποιήσουμε το σχέδιο για την επόμενη ημέρα». «Είναι σημαντικό», τόνισε, «τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτό το σχέδιο, ποια θα είναι η κατεύθυνση, οι αρχές του οι προοπτικές του, αλλά και ποια πολιτική και κοινωνική συμμαχία θα κληθεί να το υλοποιήσει.
  • Ο τρίτος λόγος, πρoσέθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του υπουργείου, το οποίο «βρίσκεται στην καρδιά των θεσμών, της διοίκησης άρα της δημοκρατικής λειτουργίας».

2) Η κα. Παπακώστα: Σε σχετική ερώτηση για τις πρώτες της εντυπώσεις από τον Πρωθυπουργό σημείωσε πως «ο Α. Τσίπρας συνδυάζει τον τρόπο σκέψης του Α. Παπανδρέου, καθώς και αυτόν του Κωνσταντίνου και του Κώστα Καραμανλή» και σημείωσε πως ο Α. Τσίπρας σήμερα «δεν λέει όσα έλεγε το 2015» (αυτό προφανώς να το εκλάβουμε ως φιλοφρόνηση και θαυμασμό ή ως απαξίωση και βρισιά;).

Επίσης δήλωσε θα δουλέψουμε για την πατρίδα και για τους Έλληνες (ποιά πατρίδα και ποιούς Ελληνες, έχει μείνει και τίποτα μετά το ξεπούλημα).

3) Τέλος η βουλευτής κα. Αυλωνίτου, Δεν θα διεκδικήσουμε την εκλογή μας ως Αριστερά.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα δεν είναι fakenews, οι δικοί σας, σας «έδωσαν».

Η σοβαρή όψη και η ευκαιρία μας λόγω ανασχηματισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ «πληροφόρησης» για την επικείμενη παροχολογία που σημαδοτεί η «έξοδος απο τα μνημόνια».

 

Οι παροχές ή τα fakenews ή τα ιδεολογήματα:

Χωρίς τη «θηλιά» των μνημονίων, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα έχουν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ισχυρό «αριστερό και κοινωνικό πρόσημο», και ένα μέρος αυτών αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Σάββατο 08/09/2018.

  • Φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις, ενίσχυση κοινωνικών παροχών μετά το μνημόνιο. Όσο για τα μέτρα που μελετώνται, τόνισε πως είναι φορολογικά και ασφαλιστικά, με δυνατότητες μείωσης του ΕΝΦΙΑ, στοχευμένες και σημαντικές φοροελαφρύνσεις
  • Ήδη για το 2019, έχει εξασφαλιστεί ένας δημοσιονομικός χώροςάνω των 750 εκατ. ευρώ, και αυτά θα διατεθούν για ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, εισφοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης κοινωνικών παροχών, επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΤ 3, λέγοντας πως γι’ αυτά θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
  • Μείωση ανεργίας, αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • Δεν είναι αναγκαία η μείωση συντάξεων» Σε ότι αφορά στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως είναι αντικειμενικό γεγονός ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου (περικοπές) για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2019,δεν είναι αναγκαία.

Αυτά θα τα υλοποιήσετε με 750 εκατ. ευρώ πλεόνασμα;

Ο γολγοθάς μας

α) Τα μνημόνια παρά τα λεγόμενα τους άφησαν πίσω τους 700 και πλέον μνημονιακούς νόμους, 60.000 μνημονιακές διατάξεις και  300.000 (!) υπουργικές και εφαρμοστικές μνημονιακές αποφάσεις, που ισχύουν βάσει των υπογραφών των μνημονιακών κυβερνήσεων μέχρι την κατάργησή τους τους στο ακέραιο.

β) «Ενισχυμένη παρακολούθηση προγράμματος» ή «μεταμνημονιακή αυξημένης   εποπτείας» που θα διαρκέσει για πολλές δεκαετίες, με τους «θεσμούς» να έρχονται στην Αθήνα 4 φορές αντί για 2. Ένα μνημόνιο – εποπτεία που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι να αποπληρωθούν τα 153 δισ. ευρώ, από τα 203 δισ. ευρώ που η χώρα μας έχει δανειστεί από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, τον EFSF και τον ESM!!! Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, αυτός ο …«άθλος» θα ολοκληρωθεί το 2060!

γ) Μετά από οκτώ χρόνια άγριας λιτότητας, φορολεηλασίας, αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων:  

üΗ χώρα έχει απολέσει το 25% του ΑΕΠ της.

üΟ πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους, το διάστημα 2011-2017.

üΤο 48% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα!).

ü Δύο στους δέκα Έλληνες ζούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες όπως το φαγητό και η θέρμανση.

üΤο 26,7% των παιδιών ηλικίας μέχρι 17 ετών, στερείται βασικά υλικά αγαθά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

üΤο 40,5% των συνταξιούχων, μετά από δέκα περικοπές συντάξεων, «ζει» με κάτω από 500 ευρώ μεικτά το μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» από τις 2.825.105 κύριες συντάξεις, οι 1.142.749 (ποσοστό 40,5%) ήταν κάτω από 500 ευρώ μεικτά!. Οι περικοπές των συντάξεων, από 1η Ιανουαρίου 2019, αγγίξουν τα 2,882 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων δημοσίου! Επιπλέον οι περικοπές των «προσωπικών διαφορών» στις επικουρικές συντάξεις ύψους 232 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ανεβάζουν τα «μαχαίρι» στα 3,02 δισ. ευρώ!

üΤο 30,15% των εργαζομένων της χώρας ή 613.119 άτομα, που εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης έχουν «μισθό» 328,26 ευρώ καθαρά ή (378,21 ευρώ μικτά)!. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα εργαζομένους της χώρας επιβιώνουν με μισθούς πείνας κάτω των 700 ευρώ

üΛιγότερο από το 35% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

ü959.438 άνθρωποι, ήταν άνεργοι τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα  στοιχεία που έδωσε ο ΟΑΕΔ. Ωστόσο η πραγματική ανεργία, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ανέρχεται στο 27,5% και όχι στο 20,2%!

üΟι δαπάνες υγείας περιορίστηκαν λίγο πάνω από το 5% του ΑΕΠ, οδηγώντας σε σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, στα φάρμακα ακόμα και σε αναλώσιμα είδη πρώτης ανάγκης.

üΟι κατασχέσεις από τον μηχανισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανήλθαν για το 2017 σε 1.721.911 για χρέη πολιτών προς το δημόσιο. Στη χώρα γίνονταν 1.000 κατασχέσεις τη μέρα τη προηγούμενη χρονιά. Σε 1.014.295 φορολογούμενους έγιναν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων το 2017.

ü4.170.753 πολίτες – οφειλέτες απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα και κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

üΠενταπλασιάστηκαν οι πτωχεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανάλυση (2017) της εταιρείας Atradius. Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση (ως προς το ποσοστό των πτωχεύσεων) μεταξύ των εικοσιδύο χωρών που παρακολουθεί η εταιρεία όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο!

üΤο σύνολο της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών νοικοκυριών μέσα σε οκτώ έτη έχει απομειωθεί κατά 498 δισ. ευρώ!

üΤο δημόσιο χρέος στις 30 Ιουνίου 2018, διαμορφώθηκε στο ποσό των 345,379 δισ. ευρώ ξεπερνώντας το 180% του ΑΕΠ..

üΤο νέο Μεσοπρόθεσμο μειώνει συντάξεις και αφορολόγητο, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 42 δισ. ευρώ ως το 2022! Με τον τρόπο αυτό ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη τα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ το 2022, παρότι η κυβερνητική πλειοψηφία υποσχόταν ότι αυτά θα ανέρχονταν στο 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα τα «πρωτογενή πλεονάσματα» από 6,87 δισ. ευρώ το 2018 (3,56% του ΑΕΠ), φτάνουν στα 11,04 δισ. ευρώ το 2022 (5,19% του ΑΕΠ)!.  Συγκεκριμένα 2018: 3,56% του ΑΕΠ, 2019: 3,96%, 2020: 4,15%, 2021: 4,53%, 2022: 5,19%.

üΤο αφορολόγητο από 1.1.2020, μειώνεται στα 5.686 ευρώ, από τα 8.636 που είναι σήμερα και η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα αφαιρέσει από τις τσέπες των μισθωτών και συνταξιούχων 1,920 δισ. ευρώ!

üΑνοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών.Το 2019 αναμένεται να μετατραπεί στο πρώτο έτος της «μεγάλης αρπαγής»..

Οι ψευδαισθήσεις εξαυλώθησαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερά, μας τέλειωσε και επίσημα. Επεσε και το τελευταίο συκής. Ο βασιλιάς είναι γυμνός.

 

Και τώρα;

Δέκα Σημεία για τη Συνεργασία, την Κοινή Δράση και την Ενότητα

«Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, ανήκουν στον λαό και ασκούνται από τον λαό», Εθνικό Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού, Κορυσχάδες Ευρυτανίας, 27 Μαϊου 1944

Εμείς, όσες κι όσοι, υπογράφουμε αυτό το κείμενο:

1o) Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την άγρια επίθεση ενάντια στην κοινωνία, στον κόσμο της εργασίας, στη νέα γενιά και με τον εξευτελισμό της Ελλάδας, αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου…

2o) Γνωρίζουμε ότι ο τόπος μας διαθέτει άφθονες δυνατότητες ανάπτυξης και πλούτου φτάνει να αξιοποιηθούν με αυτοπεποίθηση και όραμα οι υποδομές του που σήμερα λεηλατούνται..

3o).. κ.λ.π., περισσότερα:

http://www.sxedio- gr/media/k2/items/cache/3da7a916ed0a1c313246b545114e968c_XL.jpg

Είναι η ευκαιρία μας, ας αναλάβουμε την πρωτοβουλία ως δυνάμεις της αριστεράς. Η πρόταση απευθύνεται σε όλους, απο το ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέχρι τις ανεξάρτητες προσωπικότητες και κινήσεις ανεξάρτητα την πολιτική τοποθέτηση.

Η πατρίδα μας και ο λαός μας πρέπει να ορθοποδήσουν. Δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος αλλά όλων μας. Ας επιμείνουμε «ιδρώνοντας» σ΄αυτά που μας ενώνουν.

Παρακαλώ μόνο μην ειπωθεί μόνο ποιός θα κυβερνήσει, γιατί η κα. Νοτοπούλου μας έδειξε τον δρόμο. Με ελάχιστη «εργασιακή εμπειρία» στο Δήμο Θεσσαλονίκης (καθαριότητα), έγινε υπουργός (μιά κουβέντα είπαμε, λόγοι συγγένειας ήταν ο λόγος, αλλά δεν το φωνάζουμε κιόλας).

Εμείς δεν διαθέτουμε στελέχη με εμπειρία στην αγορά;

Περάκης Γιάννης

Οικονομολόγος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040