Brexit και μετανάστευση

Brexit και μετανάστευση

Brexit και μετανάστευση

Ανάμεσα στα πολλά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία για το Βrexit περιλαμβάνεται και το «After Europe», έκδοση του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία γραμμένο από τον IvanKrastev Πρόεδρο του Κέντρου για Φιλελεύθερες Στρατηγικές στη Σόφια. Παρότι μη Βρετανός, παρότι φιλελεύθερος έχει κάνει μερικές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σε σχέση με την αντιευρωπαϊκή ψήφο και τη σχέση που έχει ειδικά με την μετανάστευση στην Μεγάλη Βρετανία.

Ο συγγραφέας μιλάει για την «έλλειψη ικανότητας και έλλειψη επιθυμίας των φιλελεύθερων ελίτ να συζητήσουν την μετανάστευση και να ασχοληθούν με τις συνέπειες της». Θεωρεί την Ευρώπη ένα «κόσμο χωρίς συνδέσεις».

Το ενδεχόμενο της αποδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέεται με την αδυναμία της να κατανοήσει ότι «η προσφυγική κρίση έχει πραγματικά αλλάξει τον χαρακτήρα των κοινοβουλευτικών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που γινόμαστε μάρτυρες στην Ευρώπη δεν είναι απλώς μια λαϊκή ανταρσία ενάντια στο κατεστημένο αλλά είναι μια επανάσταση των ψηφοφόρων ενάντια στις γραφειοκρατικές ελίτ που συμβολοποιούνται κυρίως στο πρόσωπο των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, που παρά την σκληρή δουλειά τους είναι εκτός επαφής με τις κοινωνίες που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν και υπηρετούν».

Παραμονές του δημοψηφίσματος, ένα από τα κεντρικά θέματα και στην Μεγ. Βρετανία με την μεσογειακή προσφυγική κρίση και με την ανησυχία ότι τρομοκράτες θα εμφανιστούν ως πρόσφυγες. Κι όμως η μαζική κίνηση προς την Μεγ. Βρετανία είχε αρχίσει να αυξάνεται από το 1997 με την χαλάρωση των ελέγχων για τους μη ευρωπαίους πολίτες. Ήδη το 2016 το 14% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν γεννηθεί εκτός συνόρων. Μόνο 3,5 εκατομμύρια ήταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα 5,6 εκατομμύρια από μη ευρωπαϊκά κράτη. Από αυτούς, σύμφωνα με το βρετανικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής 3 εκατομμύρια ήταν μουσουλμάνοι κυρίως από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

« Ο φόβος της ισλαμικής τρομοκρατίας», γράφει ο Krastev, «και ένα γενικό άγχος για το μη οικείο είναι στον πυρήνα του πανικού του ηθικού των ευρωπαίων. Το πρόβλημα δεν είναι μια έλλειψη αλληλεγγύης όπως υποστηρίζουν κάποιοι στις Βρυξέλλες αλλά η σύγκρουση ανάμεσα σε διάφορες  μορφές αλληλεγγύης – κρατικής, εθνικής, θρησκευτικής». Κατά τη γνώμη του, ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος έχει βρεθεί στην δεύτερη φάση της αποαποικιοποίησης. Σε αυτήν  οι πολίτες των πρώην αποικιών απαιτούν, δικαιολογημένα το δικαίωμα να εισέλθουν στην μητρόπολη των αποικιστών. Στην πρώτη φάση της αποαποικιοποίησης ζητούσαν να αποκτήσουν αυτοκυβέρνηση ευρωπαϊκού τύπου. Στην δεύτερη διεκδικούν το ανθρώπινο δικαίωμα η ίδια η Ευρώπη να τους καλωσορίσει.

Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο στην πρώην βρετανική αυτοκρατορία. Αφορά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πολλοί πρόσφυγες, όχι εντελώς αδικαιολόγητα, την θεωρούν ως συμμαχία των πρώην αποικιοκρατών. Ακόμα και την Ελλάδα, αν την βλέπουν διαφορετικά, είναι «Ευρώπη», όπως και για κάποιον που κολυμπά μέσα στα άγρια κύματα μετά το ναυάγιο, ακόμα κι όταν φτάσει σε ένα μικρό βράχο, τον θεωρεί «στεριά».

Είναι εύκολο με γενικολογίες να συνδυάζουμε καταστάσεις που στη ζωή δεν είναι τόσο εύκολα συνδεδεμένες. Και να εμφανιζόμαστε ως εκφραστές των μεγάλων προβλημάτων αν όχι πια της εργατικής τάξης, αλλά της άνεργης τάξης σήμερα και την ίδια στιγμή ανιδιοτελείς εκφραστές των ξεριζωμένων από άλλες χώρες. Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο, αλλά στην πραγματικότητα βαθιά στις αντιλήψεις και στα συναισθήματα των ανθρώπων και από τις δύο πλευρές υπάρχουν κοιτάσματα οργής, απόγνωσης, εκδικητικότητας, φθόνου  που μπορούν να δημιουργήσουν ασύλληπτες εκρήξεις, συγκρούσεις και να οδηγήσουν σε ακροδεξιές πολιτικές επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι είναι καιρός πια γίνει μια σοβαρή και εκτεταμένη συζήτηση για αυτό το θέμα και να υπάρξει μια επικοινωνία με τις πραγματικές διεργασίες μέσα στην κοινωνία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040