Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και αποκατάσταση των ζημιών από τις φονικές πυρκαγιές. Του Γιάννη Περάκη

Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και αποκατάσταση των ζημιών από τις φονικές πυρκαγιές. Του Γιάννη Περάκη

Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και αποκατάσταση των ζημιών από τις φονικές πυρκαγιές

Ο πόνος των συγγενών και φίλων για τους νεκρούς τους δεν αναπληρώνεται. Ο καλύτερος γιατρός είναι ο χρόνος. Τα θερμά συλλυπήρια στους συγγενείς για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας και καλό κουράγιο και καλή δύναμη.

Προτείνουμε κατ’ αρχή οι κηδείες των θυμάτων να γίνουν δημοσία δαπάνη, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού της πολιτείας στους νεκρούς πολίτες της.

Κατά δεύτερο οι τραυματίες θα νοσηλευθούν χωρίς καμμιά εξαίρεση και κάλυψη οποιουδήποτε έξοδου νοσηλείας εντός και εκτός νοσοκομείου.

Κατά τρίτο το σκεπτικό των προτάσεων μας για την ανακούφιση και επανόρθωση των ζημιών είναι το εξής:

 1. 1)Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα και
 2. 2)Να μπούν οι βάσεις για την επανόρθωση των καταστροφών και επαναλειτουργία του κοινωνικού ιστού και της οικονομίας του στις πληγείσες περιοχές.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν απο το υπουργείο είναι βάσει της ανακοίνωσης του ο Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Τρίτη 24 Ιουλίου 2018). Για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, προωθούνται διατάξεις για:

 • Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Πέμπτη, 27/09/2018.
 • Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 28/09/2018, δεύτερη δόση έως και 31/10/2018, τρίτη δόση έως και 30/11/2018 και τέταρτη και τελευταία δόση έως και 31/12/2018,
 • Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Παρασκευή, 28/09/2018.
 • Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31/10/2018, δεύτερη δόση έως και 30/11/2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31/12/2018.

Επιπλέον, για τους φορολογούμενους που υπάγονται στις δύο παραπάνω ΔΟΥ, προωθούνται αποφάσεις για:

 • Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31/07/2018, έως και 28/09/2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
 • Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 28/09/2018.
 • Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσης, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, προωθείται απόφαση για την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της.

Περαιτέρω, προωθούνται διατάξεις, που προβλέπουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους, κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή, για τα ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες πλήττονται από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί
λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα. (Πηγή:
Taxheaven)

Τα μέτρα αυτά θεωρούνται και πρόχειρα και ελλιπή. Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η αποτίμηση των ζημιών και συγκεκριμένα: Περιουσίες (επιχειρήσεις, ακίνητα καλλιέργειες), να καταγραφεί το κόστος αποκατάστασης των ζημιών και της επαναφοράς της προ της καταστροφής κανονικότητας της οικονομίας.

Οι προτάσεις μας

Επιχειρήσεις & Καλλιέργειες

 • Για τις επιχειρήσεις το κόστος αυτό θα θεωρηθεί ζημία χρήσης και κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης της (δεν θα πρέπει να να λάβουμε υπ’ όψιν ότι αφορά επόμενη χρήση). Δεν θα καταβληθεί φόρος εισοδήματος το 2018 (για το 2017).
 • Το ΦΠΑ δεν αποδίδεται διότι θεωρείται πιστωτικό και κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα απόδοσής του.
 • Τα ιδιόκτητα ακίνητα των επιχειρήσεων, πλήρης απαλλαγή απο τον ΕΝΦΙΑ κατα τα έτη που δεν λειτουργούν και μέχρι της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών.
 • Ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ & ΟΑΕΕ) δεν αποδίδεται δεδομένου ότι θεωρείται η επιχείρηση σε αδράνεια.

Ακίνητα

Τα μέτρα των τραπεζών

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) μετά από αίτηση των δικαιούχων, που μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα των τραπεζών, τα μέτρα που αποφάσισαν:

 1. 1.Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
 2. 2.Την αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα  6-12 μηνών.
 3. 3.Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και  γενικά ζημιωθέντες, από τις αρμόδιες Αρχές.

Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες, αποφάσισαν:

 1. 1.Την  αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.
 2. 2.Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

Επίσης, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Οι προτάσεις μας

Τα μέτρα αυτά επίσης θεωρούνται και πρόχειρα και ελλιπή. Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει άμεσα όπως αναφέρθηκε προηγούμενα είναι η αποτίμηση των ζημιών και συγκεκριμμένα: Οι περιουσίες (ακίνητα), να καταγραφεί άμεσα το κόστος αποκατάστασης των ζημιών. Οι τροποποιήσεις μας στις προτάσεις της (ΕΕΤ) είναι οι εξής:

1α) Την χωρίς προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

2α) Την αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), ΑΤΟΚΑ για το χρονικό διάστημα  μέχρι της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών και της επαναφοράς της προ της καταστροφής κανονικότητας της οικονομίας.

3α) Να παρέχουν ΑΤΟΚΑ επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές:

1α) Την  αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών και της επαναφοράς της προ της καταστροφής κανονικότητας της οικονομίας.

2α) Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών και της επαναφοράς της προ της καταστροφής κανονικότητας της οικονομίας.

Που θα βρεθούν τα χρήματα

 1. 1) Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές επιβάλλεται να αυνεισφέρουν δύο μισθούς πλέον των άλλων παροχών που τους παρέχουν δηλαδή περίπου 10 εκατ. ευρώ ως Πίνακας 1:  
Πίνακας 1: Μηναίο Κόστος Βουλευτών και Ευρωβουλευτών
Αριθμός Βουλευτών 300  
Κόστος Βουλευτών (Μηνιαία) 15.051,00  
Συνολικό Κόστος 4.515.300,00 9.030.600,00
Αριθμός Ευρωβουλευτών 21  
Κόστος Βουλευτών (Μηνιαία) 12.800,00  
Συνολικό Κόστος 268.800,00 537.600,00
Κάλυψη για τις Ανάγκες των Πληγέντων 4.784.100,00 9.568.200,00
 1. 2)Αναστολή πληρωμών των δανείων του μνημονίου μέχρι της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών και της επαναφοράς της προ της καταστροφής κανονικότητας της οικονομίας.

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040