Συμφωνία με τα Σκόπια: Κακοί ηθοποιοί, άθλια παράσταση, την έσωσε μόνο η πιο άθλια ΝΔ

Συμφωνία με τα Σκόπια: Κακοί ηθοποιοί, άθλια παράσταση, την έσωσε μόνο η πιο άθλια ΝΔ

Συμφωνία με τα Σκόπια: Κακοί ηθοποιοί, άθλια παράσταση, την έσωσε μόνο η πιο άθλια ΝΔ

 

Οι Κοτζιάς και Τσίπρας αποδείχθηκαν κακοί ηθοποιοί σε μια εξάμηνη άθλια παράσταση. Αυτό που συμφώνησαν σήμερα μπορούσαν να το κάνουν από την πρώτη ημέρα που άνοιξαν και πάλι οι Αμερικανονατοϊκοί  το θέμα της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ, στο βαθμό που πέραν της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», κανένα από τα οριζόμενα ως επίμαχα θέματα δεν λύθηκε: αποδέχτηκαν τόσο την εθνικότητα "Μακεδόνας" –με τη διευκρίνιση «πολίτης της Β. Μακεδονίας»-- όσο και τη "μακεδονική" γλώσσα -- με τη διευκρίνιση ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες— δηλ. αποδέχτηκαν τον αλυτρωτικό πυρήνα της επίσημης πολιτικής που αποτελεί όρο επιβίωσης για την ελίτ των Σκοπίων. Παράλληλα, όλα τα, υποτίθεται, συμφωνηθέντα, από τις συνταγματικές τροποποιήσεις που κατά την κυβέρνηση αντιμετωπίζουν το θέμα του αλυτρωτισμού μέχρι τις πρόνοιες που θα αφορούν τις αλλαγές στα βιβλία ιστορίας βρίσκονται υπό την αίρεση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα, όπως ήταν απολύτως προβλέψιμο, και ίσως δεν πραγματοποιηθούν ποτέ.

Συνεπώς οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, πέραν της ονομασίας, για την οποία εγείρονται μάλιστα ενστάσεις από τους Βούλγαρους και η οποία δεν είναι ergaomnes [για όλα], εφόσον εθνικότητα και γλώσσα δεν χαρακτηρίζονται «βορειομακεδονικές», δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Και αυτό ήταν επίσης προβλέψιμο.

Η κυβέρνηση απλώς επανέλαβε την παράσταση που έδωσε το πρώτο εξάμηνο του 2015 στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, δηλαδή στην προαποφασισμένη έκβαση. Έτσι και τώρα: διαπραγμάτευση για τα μάτια του κόσμου, χειραγώγηση της κοινής γνώμης κυρίως με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του υπουργού Εξωτερικών και μέσω του φιλικού Τύπου. Η λογική της κυβέρνησης είναι πασιφανής: αποδέχεται ότι οι ευρωνατοϊκές λύσεις είναι μονόδρομος και κινείται σ’ αυτά τα πλαίσια.

Ο υπ. Εξωτερικών, όμως είναι πιο φιλόδοξος. Λίγο πολύ επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν στρατηγική. Η οποία συνίσταται στα εξής: πρώτον, ότι είναι «σωστό ιστορικά για τη χώρα να ξεφύγει απ’ αυτόν τον εγκλωβισμό». Δεύτερον, ότι η ένταξη της FYROM στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση σταθερότητας στα βόρεια σύνορα, αποφυγή μετατροπής της σε θύλακο ακραίων ισλαμιστών και επιρροή της Τουρκίας ή «άλλων χωρών». Τρίτον, δημιουργία ομάδας βαλκανικών κρατών σε μια ΕΕ των 40 μελών [Ν. Κοτζιάς στο Euronewsκαι στο Kontrahttps://www.youtube.com/watch?v=p6LkVcffh58].

Ο κ. Κοτζιάς είναι αρκετά ικανός στην κατασκευή επιχειρημάτων. Μόνο που, στη δημόσια συζήτηση, παίζει μόνος του χωρίς αντιπάλους, διότι οι κατά συνθήκη αντίπαλοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ οι άλλες απόψεις ούτε καν ακούγονται από τα επίσημα ΜΜΕ. Συνεπώς, δεν υπάρχει σοβαρός αντίλογος.

Γιατί δόθηκε αυτή η παράσταση:

Πρώτα απ’ όλα για να εμφανιστεί ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αυτοτελώς και κυρίαρχα αποφάσεις. Προσποιείται ότι κλείνει μια «εθνική εκκρεμότητα» επ’ ωφελεία της χώρας, ενώ απλά παίζει τον ρόλο που της υπαγορεύει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, την αύξηση των πιέσεων στη Σερβία, λόγω των παραδοσιακών σχέσεών της με τη Ρωσία, και την αναχαίτιση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής που συνδέονται με τα μεγάλα έργα του δρόμου του μεταξιού και τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Η παράσταση στήθηκε επίσης για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του βέτο χωρίς τον ακραίο εξευτελισμό της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι να υπάρξουν οι τυπικές προϋποθέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Παρουσιάστηκε ως επεξεργασμένη στρατηγική, χάρη κυρίως στις ψευδαισθήσεις μεγαλείου που τρέφει ο υπ. Εξωτερικών και στη δυνατότητα που του δίνει η ακαδημαϊκή του ειδημοσύνη.

Οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου σχετίζονται με τον υποτιθέμενο ρόλο της Ελλάδας, ιδίως επί θητείας του, ως μιας χώρας που κάνει κουμάντο στη γειτονιά της, παρά τη μνημονιακή μιζέρια. Στην περιγραφή του κ. Κοτζιά, η Ελλάδα, δηλ. οι οικονομικά και πολιτικά κυρίαρχες δυνάμεις, λίγο πολύ παρουσιάζεται σαν ο τροχονόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τα Σκόπια και την Αλβανία. Ταυτόχρονα, συντελείται το «ιστορικά σωστό για τη χώρα», δηλ. η εξομάλυνση καταστάσεων που εμποδίζουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έτσι «αναβαθμίζεται» η Ελλάδα στις ευρωατλαντικές δομές, αυξάνοντας τη χρησιμότητά της για τους συμμάχους σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Τα περί σταθερότητας, ειρήνης κ.λπ. που θα φέρει ο νατοϊκός και ευρωπαϊκός δρόμος είναι απλώς ανοησίες.

Το τι είδους σταθερότητα και ειρήνη εγγυώνται το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στα Βαλκάνια το έχει διαπιστώσει όλος ο κόσμος. Διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία , έσυραν σε μεταξύ τους πολέμους τα ομόσπονδα κρατίδιά της και τους πληθυσμούς τους, βομβάρδισαν τη Σερβία και το Κόσοβο, έκαναν τα κράτη που προέκυψαν, πλην Σερβίας, παραρτήματα των ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων τους, μετέτρεψαν το Κόσοβο σε προτεκτοράτο, όπως θα κάνουν και με τα Σκόπια.  Η ουσία των σχέσεων της FYROMμε την ΕΕ και τις ΗΠΑ μπορεί να συνοψιστεί στο αυτοσαρκαστικό σχόλιο του προέδρου Ιβάνοφ: «Το ΝΑΤΟ μας ανάγκασε να αλλάξουμε το σχέδιο στρατιωτικής δράσης μας 17 φορές. Μετά από τόσες αλλαγές έχουμε γίνει βιρτουόζοι: έχουμε εκπαιδευτεί σε κάθε πιθανή στρατηγική». [http://www.defenddemocracy.press/west-rules-fyrom-protectorate/]

Οι ίδιοι αυτοί οργανισμοί   διευκόλυναν τη δημιουργία ισλαμιστικών θυλάκων στη Βοσνία και το Κόσοβο για να χτυπήσουν τους Σέρβους, όπως ακριβώς έκαναν μια δεκαετία αργότερα στη Συρία και είχαν κάνει μια δεκαετία νωρίτερα στο Αφγανιστάν. Οι ένοπλες συγκρούσεις για την ανεξαρτησία του Κοσόβου συνοδεύτηκαν από την εμφάνιση του, χρηματοδοτούμενου από τους συμμάχους των ΗΠΑ Σαουδάραβες, ισλαμικού φονταμενταλισμού στις αλβανικές περιοχές της δυτικής περιοχής της FYROM[https://www.weeklystandard.com/stephen-schwartz/kosovo-sees-continued-infiltration-by-islamists]. Και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι εφόσον το ΝΑΤΟ ενορχηστρώνει έναν δεύτερο ψυχρό πόλεμο και τη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, κάνοντας πεδίο δοκιμής και τα Δυτικά Βαλκάνια, αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Ο κ. Κοτζιάς, όμως, εκφράζοντας προφανώς την κυβέρνηση Σύριζα,   δίνει συγχωροχάρτια στο ΝΑΤΟ και το διαφημίζει ως φύλακα της σταθερότητας και της ειρήνης.

Παριστάνει και τον «Κινέζο»: «Δεν τους λέμε εμείς σε ποιους διεθνείς οργανισμούς να μπούνε», λέει για τη FYROM, αλλά ευελπιστεί σε μια «ομάδα βαλκανικών κρατών στην ΕΕ των 40», προφανώς ως πεδίο άσκησης της «ισχύος της Ελλάδας». Παράλληλα δημιουργεί αυταπάτες στον λαό της FYROM, ψευδόμενος για την ευημερία που θα φέρει ο «ευρωπαϊκός δρόμος» στη γειτονική χώρα, λες και δεν βλέπουν οι άνθρωποι εκεί την κατάντια της ευρωπαϊκής Ελλάδας. Η FYROM έχει επωφελείς οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού, τις οποίες θα χάσει όταν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη μοίρα της Ουκρανίας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Όπως τη μοίρα του Γιανουκόβιτς είχε ο Γκρούεφσκι, με τους ίδιους αυτουργούς, ευτυχώς όχι με τον αιματηρό τρόπο του Κιέβου [βλ. http://www.defenddemocracy.press/west-rules-fyrom-protectorate/]. Και σ’ αυτό το «ασήμαντο κράτος», όπως περιφρονητικά είπε στη Βουλή ο Ε. Τσακαλώτος, διεξάγεται μια σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας και σ’ αυτή παίζει τον ρόλο της η κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι: η κυβέρνηση Σύριζα μετατρέπει την Ελλάδα σε εργαλείο του ευρωατλαντισμού στα Βαλκάνια, όταν η επίλυση των όποιων διαφορών με γειτονικές χώρες μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την απεμπλοκή από αυτούς τους οργανισμούς και τα τοξικά σχέδιά τους.

Αν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς εγκληματικές τις πράξεις της αυτό δεν έχει να κάνει κυρίως με το ότι απεμπολεί τα «εθνικά δίκαια» --παρόλο που αφήνει ανοικτή την πόρτα στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων— αλλά με το ότι συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια.

Σημείωση:

Πολλοί κυρίως εκ δεξιών, αλλά και ορισμένοι από μια ασαφή «πατριωτική» σκοπιά, επικαλούνται τη θητεία του κ. Κοτζιά στο κομμουνιστικό κίνημα για να υποστηρίξουν ότι λόγω αυτής της κουλτούρας του «ξεπουλά τα εθνικά δίκαια». Τους βολεύει να ξεχνούν ότι ο υπουργός δεν έχει καμιά σχέση με το κομμουνιστικό κίνημα εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ πολύ πιο πρόσφατα είχε διατελέσει κορυφαίος σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ «Α. Παπανδρέου» και υπάλληλος του υπ. Εξωτερικών, ανήκοντας στο κυρίαρχο ρεύμα πολιτικής. Ακόμη δεν μπορούν να αντέξουν ότι στην Ελλάδα η μόνη δύναμη που διαπνεόταν από γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό και αντιστάθηκε σε κατακτητές, και ειδικά στη Μακεδονία στην κατοχή της από τους Ναζί και τους Βούλγαρους φασίστες, ήταν οι κομμουνιστές, ενώ οι ιδεολογικοί πρόγονοι των εν λόγω αρθρογράφων είχαν λουφάξει, συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και πλούτισαν από το θάνατο και τη λεηλασία του ελληνικού λαού.     

Μα.Νι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040