“Don’t cry for me Argentina…” To σχόλιο του Σχεδίου β

“Don’t  cry for me Argentina…”  To σχόλιο του Σχεδίου β

“Don’t  cry for me Argentina…”

To σχόλιο του Σχεδίου β

 

Ο MauricioMacri, μεγαλοεπιχειρηματίας, ετών 59, ακραίων νεοφιλελεύθερων πεποιθήσεων, όταν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές αναδείχτηκε Πρόεδρος της Αργεντινής προκάλεσε ένα χαμό από πανηγυρισμούς. Πανηγυρισμούς των διεθνών χρηματαγορών, των επενδυτικών κεφαλαίων, των μεγάλων τραπεζών, των αρχηγών των κυβερνήσεων όλης της Δύσης. Ο Macri στο πρώτο του διάγγελμα, όπως ο Θεός στη Παλαιά Διαθήκη είπε «τώρα θα γίνει ο ουρανός και η γη» ή «τώρα θα γίνει ο χωρισμός των υδάτων από τη στεριά», με την ίδια αυτοπεποίθηση διακήρυξε « τώρα η Αργεντινή θα γίνει μια κανονική χώρα». ΄

Άρχισε αμέσως με την πλήρη ανατροπή της πολιτικής του ιστορικού για την ανόρθωση της Αργεντινής περονιστή προέδρου NestorKirchner, που στηρίζονταν στην αποδέσμευση του πέσο από το δολάριο, την εθνική νομισματική πολιτική, την αύξηση των οικονομικών επενδύσεων και των κοινωνικών παροχών έως τα επιτρεπόμενα από τις συνθήκες όρια και είχε ως αποτέλεσμα αμέσως μετά την μεγάλη κρίση που είχε περάσει η Αργεντινή να έχει ρυθμούς ανάπτυξης τους δεύτερους μεγαλύτερους στον κόσμο μετά της Κίνας. Είναι αλήθεια βέβαια ότι η σύζυγός και διάδοχός του στην Προεδρία εφάρμοσε αυτή την πολιτική με καταχρηστικό τρόπο αυξάνοντας χωρίς περιορισμούς την νομισματική κυκλοφορία και κυρίως αποκρύπτοντας από τον κόσμο την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και της πραγματικής νομισματικής ισοτιμίας, πράγμα που οδήγησε στην έλλειψη της εμπιστοσύνης και στην μαύρη αγορά νομίσματος που βοήθησαν την εκλογή Macri.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ο Macri εφάρμοσε δογματικά τους πολύ γνωστούς σε μας κανόνες οικονομικής πολιτικής. Μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών. Μείωση των δημοσίων επενδύσεων και προσπάθεια προσέλκυσης με κάθε τρόπο και κάθε είδους παραχώρηση των ξένων επενδύσεων. Περιοριστική νομισματική πολιτική. Η Αργεντινή για τις χρηματαγορές, όχι βέβαια για τον λαό της, παρουσίαζε μια σοβαρή και θετική εικόνα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το περσινό  μεγάλο ομολογιακό δάνειο σε δολάρια και όχι σε πέσος διάρκειας εκατό ετών που είχε μεγάλη επιτυχία στις αγορές.

Μέχρι που τους τελευταίους μήνες  άρχισαν να εκδηλώνονται οι πραγματικές συνέπειες της πολιτικής Macri. Το πέσο έχανε συνεχώς την αξία του. Τα επιτόκια αυξάνονταν με τρομερή ταχύτητα, αύξηση 40% μόνο είχαμε την τελευταία εβδομάδα. Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αδυνατούσε να ελέγξει την αξία του νομίσματος και την συνεχιζόμενη πίεση στα επιτόκια. Οι ξένοι επενδυτές άρχισαν να δυσπιστούν και να αποσύρονται. Η σπίθα που άναψε την φωτιά ήταν, εκτός από την πολιτική Macri, και η πολιτική Τραμπ που με τις γιγαντιαίες φορολογικές  απαλλαγές που έδωσε στις μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ έφερε μια ισχυρή άνοδο του δολαρίου που συνέβαλε στην ασφυκτική πίεση των νομισμάτων και την ένταση της παθολογίας των λεγομένων «ανερχόμενων οικονομιών» πρώτα από όλα της Αργεντινής αλλά και της Τουρκίας και άλλων.

Έτσι φτάσαμε στο σημερινό σημείο. Δεκαεπτά χρόνια πριν η Αργεντινή έμπαινε στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση και ύφεση σε αναπτυγμένη χώρα τον τελευταίο αιώνα (η ύφεση της Ελλάδας είναι σήμερα η μεγαλύτερη, και της Αργεντινής έρχεται δεύτερη) και ο βασικός λόγος για αυτό ήταν οι πολιτικές που είχε εφαρμόσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δώδεκα χρόνια πριν ο ΝestorKirchnerδιακήρυσσε ότι η Αργεντινή από εδώ και πέρα δεν θα έχει καμία σχέση με το ΔΝΤ που ήταν η κύρια αιτία της καταστροφής κι ότι η ζωή του λαού μπαίνει πάνω από τις απαιτήσεις των δανειστών. Τη φετινή χρονιά, τέσσερις μέρες πριν, ο MauricioMacri ζήτησε επισήμως από το ΔΝΤ να ενταχθεί η Αργεντινή στο πρόγραμμα FCI που προβλέπει την ύπαρξη μιας δυνητικής πιστωτικής γραμμής που θα ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που θα έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα. Η Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε το αίτημα. Το ΔΝΤ πρότεινε να ενταχθεί στο  παραδοσιακό πρόγραμμα SBA που προβλέπει όρους πολύ γνωστούς σε μας εδώ στην Ελλάδα: Απόλυτος έλεγχος των δανειστών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αξιολογήσεις, δανειοδοτήσεις με δόσεις και υπό όρους. Οι όροι αυτοί είναι και πολύ γνωστοί και στον λαό της λατινοαμερικάνικης χώρας. Ο σημερινός Πρόεδρος της Αργεντινής αποδέχτηκε.

Το «DontcryformeArgentina…” που τραγούδησε η Madonnaγίνεται δραματικά επίκαιρο πάλι. Η κοινωνία της Αργεντινής μισεί τους ξένους δανειστές. Η λέξη ΔΝΤ θεωρείται υβριστική λέξη. Ο κόσμος τα έχει χαμένα. Θυμάται τα πρώτα χρόνια αυτής της χιλιετίας, όταν πραγματικός κυβερνήτης της χώρας ήταν το ΔΝΤ, τα εκατομμύρια των ανέργων, τα εκατομμύρια νέων επιστημόνων που έφευγαν και χάθηκαν στα πέρατα του κόσμου, την ακραία φτώχεια, τις ουρές δεκάδων ανθρώπων μπροστά στους σκουπιδοτενεκέδες των ευκατάστατων σπιτιών, τα ηλεκτροφόρα σύρματα γύρω γύρω από τις επαύλεις των πλουσίων, την ανεξέλεγκτη βία και εγκληματικότητα. Δεν μπορεί να αντέξει τέτοια ακραία ταπείνωση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040