Οι πράξεις του Νετανιάχου το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Οι πράξεις του Νετανιάχου το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Οι πράξεις του Νετανιάχου το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Του Πάτρικ Κόκμπερν

Τα «πολύτιμα»  έγγραφα  για το πυρηνικό του πρόγραμμα  του Ιράν  που παρουσίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ως απόδειξη για τη διπροσωπία της Τεχεράνης δεν περιέχουν τίποτα ουσιαστικό που να μην ήταν γνωστό.

Παρόλο που η αποκάλυψη έγινε προκειμένου να δικαιολογήσει ο Ντ. Τραμπ τον τορπιλισμό της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, στις 12 Μαΐου, ο κ. Νετανιάχου δεν μπόρεσε να βρει καμιά απόδειξη ότι το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία που υπέγραψε το 2015.

Η τεράστια ποσότητα φακέλων που παρουσίασε ο κ. Τραμπ είναι ως επί το πλείστον ιστορικοί και σχετίζονται με την περίοδο πριν από το 2003. Ο σκοπός του κ. Νετανιάχου ήταν να διαπομπέψει το Ιράν κατηγορώντας το ότι λέει ψέματα για ένα προ 15ετίας, και βάλε, πρόγραμμα πυρηνικών όπλων .

Ο Λευκός Οίκος δυσκολεύτηκε κάπως να προσαρμόσει τη ρητορική του στο χαρακτήρα των αποκαλύψεων που αναφέρονταν σ' αυτόν τον τόσο παρελθόντα χρόνο, και ενώ  κατ’ αρχάς είπε ότι συνιστούσαν απόδειξη πως το «Ιράν έχει ένα δυνατό, μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων», αργότερα άλλαξε  το «έχει» με το «είχε».

Το θέμα δεν είναι οι πληροφορίες αρχείου τις οποίες ο κ. Νετανιάχου παρουσίασε ως  αποκαλύψεις, για να αποδειχθεί ότι είχαν δημοσιευτεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε μια έκθεση του 2011.

Το σημαντικότερο είναι οι  πολιτικές συνέπειες της δημοσίευσής τους. Ο κ. Νετανιάχου έχει τον εμφανή  σκοπό να προσφέρει στον κ. Τραμπ εκείνες τις δικαιολογίες που θα χρησιμοποιήσει για να τερματίσει τοJoint Comprehensive Plan of Action(JCPOA –Κοινό Ολοκληρωμένο ΣχέδιοΔράσης ), αυτός  είναι ο βαρύς επίσημος τίτλος της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

Τονίζοντας τις παλιές φιλοδοξίες του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό μηχανισμό, ο Νετανιάχου χωρίς να το θέλει έδειξε  --όπως σχολίασαν αρκετοί από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του 2015—την ανάγκη διατήρησης  της πυρηνικής συμφωνίας που καθιστά αδύνατη την κατασκευή πυρηνικού όπλου από  το Ιράν.

Όλοι όσοι υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία –ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο,Γαλλία,Γερμανία,Ρωσία και Κίνα—συμφωνούν ότι λειτουργεί καλά.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι τι θα κάνουν ΗΠΑ και Ισραήλ μετά τις 12 Μαΐου. Η εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν θα πλήξει την οικονομία του, αλλά δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη.

Είναι απίθανο να συμφωνήσουν οι Ιρανοί ηγέτες σε ένα νέο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που θα έγερνε ακόμη περισσότερο εις βάρος τους από ό,τι η παρούσα συμφωνία.  Μια επιτυχής αντεπίθεση κατά της επιρροής του Ιράν στη βόρεια περιοχή της Μέσης Ανατολής –όπου περικλείονται το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία και ο Λίβανος— είναι απίθανη απλά λόγω της ισχύος της  θέσης  του Ιράν σ’ αυτήν.

Οι πολιτικοί σκοποί της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με παρατεταμένο πόλεμο, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση ίσως δεν  το συνειδητοποιεί.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον φαίνεται να παίρνουν στα  σοβαρά  τις συμβουλές των ομάδων των Ιρανών εξορίστων, βλέποντας το ιρανικό καθεστώς πιο ευάλωτο από όσο είναι.

Αυτό που καθιστά την αμερικανική απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν τόσο επικίνδυνη είναι ότι συνοδεύεται από την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν στη Συρία.

Και πιθανώς η κατάσταση θα γίνει ακόμη σοβαρότερη, προκαλώντας  το Ιράν και τη Ρωσία να ανταποδώσουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ.  Στην πραγματικότητα, ο κ. Τραμπ βυθίζεται στο τέλμα της Συρίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ το έκαναν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πηγή: https://www.counterpunch.org/2018/05/02/netanyahus-performance-only-proves-exactly-why-iran-nuclear-deal-needs-to-remain-in-place/

Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040