Οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ακόμη πιο σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της Κίνας,του Zhouming Xiao

Οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ακόμη πιο σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της Κίνας,του Zhouming Xiao

Οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ακόμη πιο σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της Κίνας

Ενώ η Κίνα δεν έχει την πρόθεση να αντιπαρατεθεί με την Αμερική, δεν μπορεί να δραπετεύσει από τον εμπορικό πόλεμο που θα προκαλέσουν εις βάρος της οι ΗΠΑ. Συνεπώς πρέπει να ξυπνήσει από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας και να προετοιμαστεί για αντίποινα, λέει ο συγγραφέας. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, που αναπνέει μ’ έναν πνεύμονα αμερικανικό και έναν βρυξελλιώτικο, στον ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο.  

Του Zhouming Xiao

Το δεύτερο εξάμηνο του 2017, η Αμερική ήταν άκρως απασχολημένη με το να κραδαίνει το ρόπαλο του εμπορίου και να επιτίθεται στην Κίνα. Αρχικά ήταν το «άρθρο 301», μετά η έρευνα κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων όσον αφορά το κινεζικό ατσάλι και αλουμίνιο. Στο Νταβός, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιβληθούν ακόμη περισσότεροι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα. Πριν από το νέο σεληνιακό έτος , ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε επίσης ότι θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στην Κίνα.

Πολλές κινεζικές εκδόσεις και αναλυτές φάνηκαν να μην ανησυχούν καθόλου με την απειλητική αμερικανική στάση. Πίστευαν ότι η αμοιβαία εξάρτηση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ ήταν πολύ μεγάλη και ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα έπληττε σοβαρά και τις δύο πλευρές, συνεπώς δεν θα μπορούσε να συμβεί. Στο εξωτερικό όμως, υπάρχει η ακριβώς αντίθετη άποψη. Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ πιστεύουν ότι το θέμα δεν είναι «εάν», αλλά «πότε» θα αρχίσουν οι εμπορικοί πόλεμοι.*

Οι εμπορικές πολιτικές αποτελούν κρίσιμο στοιχείο της αμερικανικής στρατηγικής έναντι της Κίνας. Όταν οι ΗΠΑ θεωρούσαν την Κίνα «στρατηγικό εταίρο», οι μεταξύ τους τριβές έμοιαζαν να αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια μάχη για την οικονομική ισχύ. Η Αμερική σχεδιάζει ήδη έναν εμπορικό πόλεμο και έχει δημιουργήσει πέντε μέτωπα ενάντια στην Κίνα.

Το πρώτο μέτωπο είναι η συχνή χρήση εμπορικών μέτρων ως όπλων. Εκτός από την έρευνα κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το «άρθρο 301» και το «άρθρο 232»,** που αποτελούν ακόμη πιο βλαβερά όπλα. Τα αποτελέσματα της έρευνας βάσει του άρθρου 301 θα αποκαλυφθούν περί τα τέλη Μαΐου. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισπράξουν τεράστια πρόστιμα από την Κίνα. Εάν αυτή η απειλή πραγματοποιηθεί, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας θα κλιμακωθεί. Μοιραία η Αμερική θα χρησιμοποιήσει πιο σκληρά μέτρα. Σε κάποιες αναφορές υποστηρίζεται ήδη ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το άρθρο 301 για τα πετροχημικά προϊόντα της Κίνας.

Το δεύτερο είναι ότι, χρησιμοποιώντας έναν νέο τεχνολογικό αποκλεισμό, η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να επεκτείνει το ρόλο της επιτροπής που επιβλέπει τις ξένες επενδύσεις στην Αμερική και να τη μετατρέψει και σε υπηρεσία ελέγχου της τεχνολογίας. Η επιτροπή θα εξετάζει τις εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από ξένους και την ίδρυση εταιρειών από αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως, η Αμερική θα προσθέσει νέους περιορισμούς στην εξαγωγή τεχνολογίας στην Κίνα και στην ανταλλαγή τεχνολογίας μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ.

Το τρίτο μέτωπο που ανοίγουν οι ΗΠΑ αποβλέπει στο σχηματισμό μιας νέας «Συμμαχίας Οκτώ Κρατών» εναντίον της Κίνας.*** Τον Δεκέμβριο του 2017, η Αμερική ώθησε την Ευρώπη και την Ιαπωνία να εκδώσουν μια κοινή δήλωση σε συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στην οποία αναφερόταν ότι θα εντείνουν τη συνεργασία ως προς τη βιομηχανική ισχύ, την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, τις κρατικές επιδοτήσεις, τις κρατικές επιχειρήσεις κοκ, με προφανή στόχο την Κίνα.   Επίσης, ενώ η Αμερική διευρύνει τις έρευνες για την εξαγορά αμερικανικών εταιρειών από κινεζικές επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται παρόμοιες πολιτικές. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει κανόνας η κοινή συμπεριφορά και επίθεση Ευρώπης και Αμερικής εναντίον της Κίνας.

Το τέταρτο μέτωπο είναι να καμφθούν οι κινεζικές επενδύσεις. Στον έναν χρόνο και κάτι που είναι πρόεδρος ο Τραμπ έχει εγκριθεί μόνο μία εξαγορά αμερικανικής εταιρείας από κινέζικη επιχείρηση. Η προσπάθεια της Ant Financial να εξαγοράσει τη Moneygram, όπως και πολλές άλλες συμφωνίες, απορρίφθηκαν από τις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο ορισμός «εθνική ασφάλεια» όλο και διευρύνεται και δεν περιορίζεται στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Απαγορεύονται ακόμη και εταιρείες προσωπικών δεδομένων και προγράμματα υποδομών.

Το τελευταίο μέτωπο είναι η αναδόμηση του παγκόσμιου εμπορίου ώστε να τεθεί η Κίνα σε μειονεκτική θέση. Η Αμερική ζητάει μεταρρύθμιση του συστήματος του παγκόσμιου εμπορίου και επιχειρεί να το αλλάξει σύμφωνα με τους αμερικανικούς σκοπούς, να αλλάξει τους κανόνες του πολυμερούς εμπορίου, να αναγνωριστούν περισσότερο τα αμερικανικά συμφέροντα, να δεσμεύσει την κινητικότητα της Κίνας και να εμποδίσει την ανάπτυξή της.

Το δέντρο θέλει να μείνει ακίνητο, αλλά η θύελλα δεν σταματά. Ενώ η Κίνα δεν έχει την πρόθεση να αντιπαρατεθεί με την Αμερική, δεν μπορεί να διαφύγει από τον εμπορικό πόλεμο που θα προκαλέσει η Αμερική. Έτσι πρέπει να ξυπνήσει από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας και να ετοιμαστεί για αντίποινα. Κάποια παραδείγματα ενεργειών περιλαμβάνουν την επιλογή προϊόντων τα οποία η Αμερική εξάγει σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για τα οποία πρέπει να ληφθούν εμπορικά μέτρα, αρχίζοντας με την έρευνα για την φοροαποφυγή και το σχηματισμό τραστ και αυξάνοντας την επιτήρηση των αμερικανικών επιχειρήσεων, ερευνώντας και προτείνοντας νέες διεθνείς εμπορικές ρυθμίσεις και παίρνοντας την πρωτοβουλία στις μάχες των διαπραγματεύσεων.

***************************************

Σημειώσεις

*Ήδη ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς της τάξης του 25% στο ατσάλι και του 10% στο αλουμίνιο. Συνέπεια αυτού ήταν η ανακοίνωση παραίτησης του επικεφαλής των οικονομικών του συμβούλων, πρώην προέδρου της Goldman Sachs, Γκάρι Κον, που, παρεμπιπτόντως, έχει πετύχει τον βασικό του σκοπό: τις περικοπές φόρων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με νόμο που υπέγραψε ο Τραμπ στα τέλη του 2017. Την ανακοίνωση των δασμών υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος από τις περιοχές της «Ζώνης της σκουριάς», ως αναζωογονητικούς της αμερικανικής μεταλλουργίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε με δηλώσεις του Ζ-Κ Γιουγκέρ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μείνει αδρανής σε μια πολιτική που πλήττει «θέσεις εργασίας στην Ευρώπη» (δηλ. τις μεγάλες επιχειρήσεις των κλάδων αυτών – σιγά μην κόπτεται ο Γιουγκέρ για τις θέσεις εργασίας!) .(Σ.τ.Μ.)

** Πρόκειται για το άρθρο 301 του αμερικανικού Εμπορικού Νόμου του 1974. Με αυτό εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εφαρμόζει τα δέοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αντιποίνων, για να ακυρώσει όποια ενέργεια, πολιτική ή πρακτική μιας ξένης κυβέρνησης παραβιάζει μια διεθνή εμπορική συμφωνία ή είναι αδικαιολόγητη, παράλογη ή εφαρμόζει διακρίσεις και εμποδίζει ή περιορίζει το αμερικανικό εμπόριο. Το άρθρο 232 αφορά έρευνες που διεξάγονται βάσει του Νόμου Εμπορικής Επέκτασης του 1962. Σκοπός των ερευνών αυτών είναι να προσδιορίσουν την επίπτωση των εισαγωγών στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. (Σ.τ.Μ.)

***Η «Συμμαχία των Οκτώ Κρατών» ήταν ένας διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός που εισέβαλε στην Κίνα υποτίθεται για ανθρωπιστικούς λόγους, για να σώσει θρησκευτικές και διπλωματικές αποστολές από την πολιορκία και τις εις βάρος τους βαρβαρότητες κατά την εξέγερση των Μπόξερ (1899-1900), -- και επί τη ευκαιρία να λεηλατήσει ακόμη περισσότερο τη χώρα. Οι Μπόξερ -- κίνημα κυρίως αγροτικό, αντι-αποικιακό-- στρεφόταν κατά της ξένης επιρροής στην Κίνα και της συμβιβασμένης αυτοκρατορικής δυναστείας. Τα οκτώ κράτη που αποτελούσαν το συνασπισμό ήταν η Ιαπωνία, η αυτοκρατορική Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρο-Ουγγαρία. Από την εισβολή και μέχρι την κινεζική επανάσταση (1949), η Κίνα έχασε την ανεξαρτησία της. Η εισβολή της «Συμμαχίας των Οκτώ» ήταν, ιστορικά, η πρώτη που περιβλήθηκε με τον ψευδή μανδύα της   «ανθρωπιστικής επέμβασης». (Σ.τ.Μ.)

Πηγή: http://opinion.huanqiu.com/hqpl/2018-02/11613108.html via http://watchingamerica.com/WA/2018/03/05/us-will-have-more-harsh-economic-measures-toward-china

Ο συγγραφέας είναι πρώην αναπλ. αντιπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπίας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη.

Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040