Το σχέδιο της Ε.Ε. για την κατάκτηση των Βαλκανίων, του Φεντερίκο Νέρο

Το σχέδιο της Ε.Ε. για την κατάκτηση των Βαλκανίων, του Φεντερίκο Νέρο

Το σχέδιο της ΕΕ για την κατάκτηση των Βαλκανίων

Του Φεντερίκο Νέρο

Τη στιγμή που στην ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η όλο και πιο δύσκολη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των όρων του Μπρέξιτ και την πραγματοποίηση του πρώτου διαζυγίου με ένα κράτος μέλος, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να δώσουν νέα ώθηση παρουσιάζοντας ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο διεύρυνσης μετά από εκείνο του 2004 που έφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευρωπαϊκές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε τη στρατηγική που θα επιτρέψει τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ) να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025. Το έγγραφο που παρουσίασε η Επιτροπή έχει σκοπό να περιγράψει τη στρατηγική και την πορεία προσέγγισης των έξι υποψήφιων χωρών στον υπερεθνικό οργανισμό που τα περιβάλλει και έχει ως στόχο να ενισχύσει την ΕΕ στην περιοχή και «να κλείσει τον κύκλο» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προσαρτώντας εκείνη την ενοχλητική τρύπα στο χάρτη της ΕΕ.

Με τη διεύρυνση της στα Βαλκάνια η ΕΕ θα φτάσει στα 33 κράτη-μέλη, χωρίς όμως ακόμη να έχουν ορισθεί συγκεκριμένες προθεσμίες για κανένα από αυτά. Πέρα από τις δηλώσεις στην πράξη μόνο με η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν αρχίσει επίσημα τις ενταξιακές συνομιλίες και φαίνεται πως είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος του 2025, αν και η λίστα με πράγματα που πρέπει να επιλυθούν είναι ακόμα πολύ μεγάλη.

Για άλλους, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Η ΠΓΔΜ πρέπει να επιλύσει τη διαφωνία γύρω από το όνομα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία), όπως και από τις γειτονικές Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα είναι τα πρώτα κράτη της ΕΕ με μουσουλμανική πλειοψηφία, με ότι αυτό μπορεί αυτό να σημαίνει σε επίπεδο αντιδράσεων.

Επιπλέον, είναι δύσκολο για τις βαλκανικές χώρες να καλύψουν όλες τις πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες σε μόλις 7 χρόνια. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι η υποστήριξη που θα παρέχεται στα εν δυνάμει νέα μέλη θα έχει ως στόχο την προώθηση των μετασχηματισμών προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της διασύνδεσης και της επίλυσης όλων των διαφορών με τους γείτονες.

Για να πραγματοποιηθεί η διεύρυνση αυτή άλλο ένα ζήτημα, ακανθώδες, πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί αφορά στη διεύρυνση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Στον επόμενο προϋπολογισμό του 2020 τα πλουσιότερα κράτη της Ένωσης θα πρέπει να καλύψουν το κενό του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που λαμβάνουν κοινοτική βοήθεια θα πρέπει να δεχτούν λιγότερα, έτσι είναι εύκολο να φανταστεί κανείς από την πλευρά τους μια ορισμένη δυσπιστία προς στην είσοδο των νέων φτωχότερων και πιο αδύναμων χωρών που θα έρθουν σε άμεσο ανταγωνισμό μαζί τους.

Εντούτοις, υπό το πρίσμα των παραπάνω, μπορεί να ειπωθεί πως τελικά οι Βρυξέλλες προέβλεψαν και διευκρίνισαν τις προθέσεις τους, περιορίζοντας τα περιθώρια αμφιβολιών.

Η επανέναρξη του ευρωπαϊκού σχεδίου για περαιτέρω διευρύνσεις, σαν ιδέα, είναι ότι πιο λανθασμένο. Δεν έχει κανένα νόημα να βάλει μαζί χώρες όπως η Φινλανδία και το Μαυροβούνιο, δεν έχει νόημα να θέσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να ανταγωνιστούν με αυτές των Βαλκανίων, μετά που έχει φέρει σε ανταγωνισμό Νότιους με τις Ανατολικούς. Ιστορικά τα Βαλκάνια προκάλεσαν πολλές δυσκολίες στην Ευρώπη, θα ήταν σοφότερη η συμβολή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής, χωρίς  απερίσκεπτα άλματα προς τα εμπρός βάζοντας όλες αυτές τις χώρες κάτω από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανακαλυφθεί κατόπιν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτιστική και πολιτικής συγγένεια.

Πηγή: lantidiplomatico.it

Μετάφραση Μουρατίδης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040