Σεβαστέ Μίκη, σε εκτιμώ και σε σέβομαι, συμφωνώ αλλά και διαφωνώ μαζί σου, του Γ. Περάκη

Σεβαστέ Μίκη, σε εκτιμώ και σε σέβομαι, συμφωνώ αλλά και διαφωνώ μαζί σου, του Γ. Περάκη

Σεβαστέ Μίκη, σε εκτιμώ και σε σέβομαι, συμφωνώ αλλά και διαφωνώ μαζί σου

 

 

Αγαπητέ μου Μίκη, (συγνώμη που σου μιλάω στον ενικό), αλλά στους συντρόφους μου έτσι μιλώ. Θα σου μιλήσω για μένα. Πολικοποιήθηκα στα 18 μου με την είσοδό μου στο πανεπιστήμιο. Τα πρώτα τραγούδια σου τα άκουσα σε ένα φορητό κασετέφωνο σε κασσέτα (το Αξιον Εστί) που τελικά χάλασε απο τις επαναλήψεις. Είχα την ευτυχία η μουσική σου να με συντροφεύει σχεδόν σ’ όλες τις στιγμές της ζωής μου. Τα τραγούδια σου με ταξίδευαν στον ιδεατό κόσμο των ιδανικών μου δωρίζοντας μου την εικονική πραγματοποίηση τους. Αλλά θα μου επιτρέψεις να εκφράσω γιατί συμφωνώ και γιατί διαφωνώ μαζί σου. Αλλωστε όπως λέει και ο Γ.Ρίτσος «Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα δε χρειάζονται περισσότερα... Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου, απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

Που συμφωνώ Μαζί σου1.

«Ας μην ξεχνάμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ του 4% είχε αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η ιδεολογία του εθνομηδενισμού. Οι έννοιες έθνος, πατρίδα και όσα συνδέονται μαζί τους, όπως λ.χ. ο Διονύσιος Σολωμός με τα “κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά”, ο Ρίτσος με τους “νεκρούς που προσμένουνε την ώρα να σημάνουν την Ανάσταση”, ο Ελύτης με το “θέλει νεκροί χιλιάδες να ’ναι στους τροχούς”, όλα αυτά γίνανε αντικείμενα θυμηδίας. Δυστυχώς η ελληνική Αριστερά, το ΚΚΕ που ξεκίνησαν την εθνική αντίσταση δημιουργώντας το ΕΑΜ με κύριο μέλημα τον αγώνα και τη θυσία για την πατρίδα και έγιναν έτσι οι κύριοι συντελεστές στον εθνικό αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, μεταβλήθηκαν με τον καιρό σε αρνητές για οτιδήποτε είχε να κάνει με την “πατρίδα” και το “έθνος” ως έννοιες που αγκαλιάζουν και συσπειρώνουν όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες ανεξάρτητα από κοινωνική θέση και πολιτική ταυτότητα».

Σύντροφέ μου Μίκη, να τα ξεχωρίσουμε, γιατί εσύ τα ξέρεις καλύτερα. Τότε υπήρχε στρατιωτική κατοχή απο τους ναζί. Σήμερα υπάρχει οικονομική κατοχή. Ο πατρωτισμός κατ’ αρχήν (αν μου επιτρέπεις) σήμερα, σημαίνει την απαλλαγή της πατρίδας μας και του λαού μας απο αυτή την οικονομική κατοχή. Αλλωστε το ΚΚΕ και το ΕΑΜ από τον πρώτο καιρό της Κατοχής προσανατολίστηκαν στην οργάνωση της Αντίστασης. Τόσο η 6η Ολομέλεια όσο και η 7η της Κ.Ε., του 1941, έθεσαν το ζήτημα της οργάνωσης του αγώνα για την επιβίωση ανάμεσα στις άμεσες κομματικές προτεραιότητες.Με την ίδρυση του ΕΑΜ, το Σεπτέμβριο του 1941, το σύνθημα «Πάλη για την επιβίωση του λαού» προτάσσεται για την περιοχή της πρωτεύουσας, πάνω κι απ’ το σύνθημα της Εθνικής Απελευθέρωσης.

Αυτό θα έπρεπε να έχει πράξει και σήμερα το  ΚΚΕ, σε συνεργασία με τις άλλες αριστερές δυνάμεις.

Συμφωνώ μαζί σου Μίκη μου, αλλά το 2012 γίνατε θύματα της ευρείας χρήσης χημικών και δακρυγόνων από την αστυνομία, όταν μαζί με τον Μ. Γλέζο, προσπαθούσατε να μπείτε στη βουλή, δηλώνοντας «Μπαίνω στη Βουλή για να κοιτάξω στα μάτια τους Έλληνες βουλευτές γιατί μερικοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας και να ζητήσεις να σταματήσει αυτό το έγκλημα εναντίον του ελληνικού λαού που πάει να γίνει να τους πω να σταματήσουν το έγκλημα,... από δω και πέρα αρχίζει η προδοσία».

Που διαφωνώ Μαζί σου.

Στην ίδια συνέντευξη λές: Πώς χαρακτηρίζετε το συλλαλητήριο της Θεσ/νίκης; 

«Iστορικής σημασίας! Με τα μνημόνια και ειδικότερα αυτό της σημερινής κυβέρνησης η δυνατότητα αντίστασης του λαού μας έφτασε στο ναδίρ. Το γεγονός αυτό ήταν επόμενο να μεγαλώσει τις κατακτητικές ορέξεις των αντιδραστικών κύκλων των γειτονικών μας χωρών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) που συνωμοτούν με τη βοήθεια των γνωστών διεθνών δυνάμεων εναντίον της εθνικής μας ακεραιότητας. Το όνομα “Μακεδονία” είναι το όχημα των ακραίων Σκοπιανών με το οποίο εκφράζονται οι πάντοτε ζωντανές και κυρίαρχες αλυτρωτικές βλέψεις που στοχεύουν στη δημιουργία της “Μακεδονίας του Αιγαίου” με την κατάκτηση της δυτικής Μακεδονίας μας, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Το όνομα λοιπόν της Μακεδονίας δεν είναι απλώς ένα όνομα, αλλά περιμένει την ελληνική ψήφο για να λάβει την ιστορική επιβεβαίωση που γνωρίζουν καλά ότι τους λείπει.Γιατί δεν είναι βλάκες να πιστεύουν ότι οι Σλάβοι πρόγονοί τους που έφτασαν στα Βαλκάνια, επτακόσια και πλέον χρόνια μετά Χριστόν ήταν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έζησε χίλια χρόνια πριν! Κατάφεραν όμως, αρχής γενομένης με τον Τίτο στα 1944, που εντελώς αυθαίρετα έδωσε το όνομα “Μακεδονία” στο νότιο τμήμα της τότε κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, να διαπαιδαγωγήσουν πολλές γενιές Σκοπιανών με τη βεβαιότητα ότι είναι οι γνήσιοι Μακεδόνες, γνησιότεροι από εκείνους που κατοικούν στην Ελλάδα. Και για τον λόγο αυτόν έχουν εθνικό καθήκον να τους... απελευθερώσουν και να τους αποσπάσουν από τους Ελληνες κατακτητές δημιουργώντας τη γνήσια και μεγάλη “Μακεδονία του Αιγαίου”. 

Σεβαστέ μου Μίκη, μήπως θα πρέπει να ακούσουμε μια ψύχραιμη άποψη από την άλλη μεριά των συνόρων...2.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στα Μπίτολα όπου και μένω τώρα, όπως και στην Ελλάδα, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι για το όνομα των Σκοπίων ή Μακεδονία. Έτσι αποφάσισα, με παρότρυνση συντρόφων, να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό το θέμα, μιας και έχω εικόνα και από τις δύο πλευρές αφού έζησα και στις δυο χώρες.Το 1945 όταν ο Τίτο έφτιαχνε τη μεγάλη Γιουγκοσλαβία, συμπεριέλαβε και αυτό το κομμάτι ως ανεξάρτητο ομόσπονδο κράτος και το ονόμασε Δημοκρατία της Μακεδονίας. Την τότε εποχή δεν άνοιξε μύτη πουθενά, δεν μίλησε κανένας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μέγα πολιτικό λάθος. Απλά την αναγνωρίσαν με σχετική νομοθεσία της εποχής ως είχε. Από την άλλη πλευρά εδώ (Μακεδονία-Σκόπια), στην επίσημη παιδεία μας, μας δίδασκαν ότι είμαστε Μακεδόνες απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Αυτό ίσχυε και ισχύει μέχρι σήμερα. Συνεπώς, γενιές ολόκληρες αυτό έμαθαν, αυτό ξέρουν. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον ιστορικά τυφλό λαό άλλα ούτε να δικαιολογήσω φασιστικές συμπεριφορές από όπου και να προέρχονται.
Αυτές τις μέρες που το θέμα έχει αναθερμανθεί, αναρωτιέμαι για τον όρο "Μακεδονία" αν θα συμπεριληφθεί στην ονομασία η όχι. Τι θα χάλαγε στη μια ή στην άλλη πλευρά; Πως είναι δυνατόν να μην καταλάβει ο λαός είτε εκεί είτε εδώ ότι όλο το παιχνίδι είναι στημένο για πολιτικές σκοπιμότητες και από τις δυο πλευρές των χωρών; Επίσης, ως γείτονες χώρες, όπως παντού ανά την υφήλιο, έχουν κάποιες διαφορές. Γιατί λοιπόν πρέπει να μας τις λύνουν η Η.Π.Α και όχι μόνοι μας;

Εδώ, για να σταθεί ως κράτος έπρεπε να χτιστεί μια εθνική ταυτότητα. Όμως με ποιο τρόπο θα γινόταν αυτό σε μια μικρή πολυεθνική και πολύγλωσση χώρα; Για να θυμηθούμε και τα λόγια του Β. Ραφαιλίδη, “τα Σκόπια είναι το Λουξεμβούργο των Βαλκανίων", σωστότατη τοποθέτηση.
Τι συνέβη λοιπόν; Μιας που ονομαζόμασταν για μισό αιώνα Μακεδονία. Κάτω από την ομπρέλα του ιμπεριαλισμού, μας αναγνώρισαν ως τέτοιους 120 χώρες και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις όπως η Η.Π.Α και Ρωσία. Η κάθε μια για δικά της συμφέροντα. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί αυτό στην λαϊκή συνείδηση είτε εκεί, είτε εδώ.
Πως γίνεται να είναι απόγονοι του Μ. Αλέξανδρο και να τον δοξάζουν και ταυτόχρονα να είναι χριστιανοί; Εκείνοι που έκαψαν στο διάβα τους την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και δολοφόνησαν την Υπατία κατηγορούμενη ως μάγισσα; Αυτό δε είναι ένα ερώτημα και προς τους Έλληνες πατριώτες που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια και παραβλέπουν ή έστω δεν γνωρίζουν δυο τόσο αντιφατικά γεγονότα της ιστορίας.
Για να ανακεφαλαιώσω, θα πω τα εξής. Οι κάτοικοι των Σκοπίων δεν έχουν σχέση ως Σλάβοι ούτε με την αρχαία Ελλάδα, ούτε με τον Μ. Αλεξάνδρο. Ωστόσο εγκαταστάθηκαν και ζουν σε μια γεωγραφική θέση η οποία στην αρχαιότητα λεγόταν Παιονία, την οποία κατέκτησε πρώτος ο Φίλιππος ο δεύτερος και την μακεδονοποίησε. Ορθά λοιπόν πρέπει να υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δυο λαοί οι οποίοι έχουν πολεμήσει μέχρι εσχάτως τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ, μπορούν να φέρονται έτσι. Είμαστε ιστορικά και ηθικά υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στους καταπιεστές των λαών μας και όχι να αλληλοσυγκρουόμαστε για ηλιθιότητες, ενώ μας κλέβουν και εκμεταλλεύονται σαν σκλάβους του καπιταλισμού...

Η θεώρηση της κατάστασης απο την δικιά μας σκοπιά.

Ζήτημα πρώτο: Η στρατιωτική ισχύς των Σκοπίων

Τα Σκόπια και ο υπο­τι­θέ­με­νος αλυ­τρω­τι­σμός τους δεν θα μπο­ρού­σε να απει­λή­σει στρα­τιω­τι­κά τους Έλ­λη­νες φτω­χούς, όταν η Ελ­λά­δα είναι δεύ­τε­ρη χώρα του ΝΑΤΟ σε εξο­πλι­σμούς (σε πο­σο­στό ΑΕΠ) ενώ σχε­δόν δεν δια­θέ­τει στρα­τιω­τι­κές δυ­νά­μεις και στρα­τιω­τι­κή αε­ρο­πο­ρία! Η δύ­να­μη πυρός της κατά πάσα πι­θα­νό­τη­τα δεν ξε­περ­νά αυτήν των Ελ­λή­νων κυ­νη­γών!3

Ζήτημα δεύτερο: Σύνθεση και πληθυσμός της γειτονικής χώρας

         
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002), ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ήταν 2.022.547 άτομα, των οποίων η εθνικότητα κατανέμεται ως εξής:
Εθνοτική Καταγωγή Πληθυσμός Ποσοστό Θρησκεία Ποσοστό
Σλαβομακεδόνες 1.297.981 64,0% Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία 64,7%
Αλβανοί 509.083 25,2% Σε άλλες χριστιανικές Εκκλησίες 0,4%
Τούρκοι 77.959 3,9% Ισλάμ 33,3%
Ρομά 53.879 2,7% Δεν έχει δηλώσει ότι ανήκει σε κάποια θρησκεία. 1,6%
Σέρβοι 35.939 1,8%    
Βόσνιοι 17.018 0,8%    
Βλάχοι 9.695 0,5%    
Δεν ανήκουν σε καμμιά απο τις προηγούμενες κατηγορίες 20.993 1,1%    
Σύνολο 2.022.547 100,0%   100,0%
πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - Βικιπαίδεια

 

Ο κίνδυνος μάλλον δεν προέρχεται απο τα Σκόπια αλλά απο την Τουρκία και τη ιδέα της μεγάλης Αλβανίας. Αλλωστε στο Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, συμμαχίσαμε με Σερβία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο, ενάντια στην Τουρκία. Οι συμφωνίες αυτές υπογράφτηκαν στις 22/09/1912. Το αποτέλεσμα ήταν η επέκταση της Ελλάδας.

Μήπως η καλύτερη απάντηση στους επεκτατισμούς των προαναφερθέντων δύο χωρών είναι η δημιουργία ενός «σταθερού» κράτους που περικλείει γεωγραφικά τον όρο Μακεδονία και την σλαβική καταγωγή του πληθυσμού.

Κλείνοντας την παράθεση των απόψεων μου, Σεβαστέ μου Μίκη, δεν έχω το δικαίωμα αλλά  ούτε το «θράσος» να σου πώ να πάς ή όχι στο συλλατήριο, αλλά αν βρεθείς στην ίδια εξέδρα με τον «εθνικιστή» και καραβανά κ. Φ. Φράγκο, το «Αγιο» Ανθιμο, και όλους αυτούς «γενναίους και παληκάρια» στο εσωτερικό και προσκυνημένους στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε παρακαλώ, άλλαξε με το χειμαρώδη λόγο σου, το νόημα και το λόγο του συλλαλητήριου.

Αποτελεί επιλογή του ακροατηρίου να σε ακούσει...

Με Σεβασμό και Αγάπη

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

 

1. Πηγή: Συνέτευξη του Μ. Θεοδωράκη: Protothema.gr“ 30/01/2018, στο  Παναγιώτη Σαββίδη, « θα πρέπει να ντρέπεστε εσείς οι Ελληνες πολιτικοί που αφήσατε να αιωρείται το όνομα ‘Μακεδονία’ τόσα χρόνια”. Πρέπει λοιπόν να δούμε κατάματα την πραγματικότητα».

2. Ο Νικολα Βοκανόβσκι γεννήθηκε στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι). Από μικρός ήταν ανυπότακτο πνεύμα και έτσι στα είκοσί του χρόνια κατέληξε στα δόντια του κρατικού μηχανισμού. Απέδρασε και ήρθε στην Ελλάδα. Μια χώρα την οποία λάτρεψε, αλλά τα μονοπάτια της ζωής και ο τρόπος σκέψης και δράσης του τον οδήγησαν στις ελληνικές φυλακές. Αφού εξέτισε την ποινή του, πριν περίπου δυο μήνες επέστρεψε και ζει στην πόλη που γεννήθηκε στα Μπίτολα. Αναδημοσίευση από το "glasnost.gr"

3. Αλέξης Λιοσάτος:Project 25.01.2018.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040