Σκέψεις στο ημίφως του κυβερνητικού πραξικοπήματος στην ΕΡΤ

Σκέψεις στο ημίφως του κυβερνητικού πραξικοπήματος στην ΕΡΤ

Του Αποστόλη Παλιούρα.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε προχθες στον Βόλο σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μέρες που ζούμε είναι «πονηρές» όπως λέει ο λαός μας.

Έχει προκύψει ένα πολιτικό κουβάρι, σαν αποτέλεσμα αντιθέσεων και διαφορετικών επιδιώξεων στη κορυφή της τρικομματικής λυκοσυμμαχίας.

Στο θέμα εμπλέκονται ανοιχτά πλέον οι φιλοδοξίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ενεργότερη συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι σε επίπεδο υψηλότερο από το σημερινό. Μάλλον δεν είναι τυχαία η δήλωση του κ. Δ. Παπαδημούλη ο οποίος σημειωτέον δεν λειτουργεί μόνον ως «λαγός» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως προπομπός ανομολόγητων για την ώρα επιδιώξεων.

Η δήλωση Παπαδημούλη έχει ως εξής: «Πάμε σε μια πιθανή εξέλιξη με βασικό πολιτικό δίλημμα: ή κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Σαμαρά ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Τσίπρα.» Η ομιλία στο Βόλο δίνει απαντήσεις σε αρκετά από τα ζητήματα αυτά και πρώτα-πρώτα απαντά στο ερώτημα ποιο θα είναι το υπόλοιπο, πέραν του κορμού, που θα στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο της ομιλίας η μόνη αναφορά που γίνεται στους Βενιζέλο και Κουβέλη είναι « ότι όλα τα λένε θολά» σε αντίθεση με τους χείμαρρους πολιτικής κριτικής άλλων εποχών. Αυτή τη φορά πέντε λέξεις μόνο, κάτι σαν παράπονο, σαν λυγμός.

Είναι εμφανής επίσης μία τεράστια αγωνία που διαπερνά τον κειμενογράφο και τον ομιλητή. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θιγεί η Ε.Ε, η Ευρωζώνη και οι ξένοι προστάτες. Εδώ υπάρχουν μόνον «ο κακός Σαμαράς και ο καλός Τσίπρας». Οι λέξεις Ε.Ε και Ευρωζώνη δεν υπάρχουν πουθενά. Μια φορά αναφέρεται η τρόικα ,κάτι σαν το βουντού, κάτι σαν το κακό που μας κατατρέχει γενικώς. Στη περίπτωση του χρέους ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται εξαιρετικά γαλαντόμος προς τους δανειστές, καθώς οι διεκδικήσεις του περιορίζονται πλέον στην απλή διεκδίκηση αναστολής πληρωμής των τόκων του χρέους για τρία χρόνια. Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια μέμφεται τον κ. Σαμαρά διότι απέτυχε στο παζάρι της ΔΕΠΑ με τους Ρώσους, προβάλλοντας τον εαυτό του ως καλύτερο πωλητή και ως καλύτερο διαπραγματευτή. Από εδώ και πέρα πλέον απευθύνεται στο εσωτερικό του κόμματός του. Γνωρίζει καλά ότι αν θέλει να έχει πιθανότητες επιτυχίας το σχέδιο αναρρίχησης στην κυβερνητική εξουσία πρέπει να αποδείξει ότι όσοι για διάφορους λόγους φέρονται ως άτακτα παιδιά, ελέγχονται πλήρως. Για το λόγο αυτό το μήνυμα είναι απλό και σαφές: Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε συγκλίσεων, ούτε υποχωρήσεων εκ μέρους μου ή δέχεστε στο σύνολό τους τις απόψεις μου ή…

Ο κ. Τσίπρας κάνει ακόμη ένα εντυπωσιακό άλμα προς τα δεξιά καλυπτόμενος από τη σκόνη των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Με αδέξιες μάλλον πολιτικές πιρουέτες προσπαθεί να καταλάβει προνομιακές θέσεις ακόμα και στο ενδεχόμενο πολιτικών αναδιατάξεων χωρίς τη διενέργεια εκλογών. Βέβαια οι πιρουέτες περικλείουν το ενδεχόμενο και της θεαματικής πτώσης καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις δεν είναι προβλέψιμες. Η αποκάλυψη ότι ο περυσινός Μωυσής έχει μετατραπεί σε Χατζηαβάτη είναι οδυνηρή, το χειρότερο όμως είναι, και αυτό αφορά το λαό, ότι η Γη της Επαγγελίας είναι η προκρούστεια κλίνη της Ευρωζώνης. Η περίπτωση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια ιλαρή περίπτωση στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, αν αυτές δεν ήταν πολύ δύσκολες. Είναι τραγική πλέον και όχι κωμική αυτή η κατάσταση. Χιλιάδες άνθρωποι, αγωνιστές με διάθεση ρήξης με το σύστημα και την ξένη εξάρτηση είναι εγκλωβισμένοι στα πολιτικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Ο ισχυρισμός ότι δεν έχουν άλλη διέξοδο, αποτελεί μια κακή δικαιολογία. Η χειρότερη λύση είναι να παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζουν την ηγετική ομάδα και τον κ. Τσίπρα.

Ας γυρίσουμε όμως στην περίπτωση της ΕΡΤ. Την Δευτέρα στις 6μ.μ συναντώνται οι τρεις της συγκυβέρνησης. Είναι πιθανό η ράβδος της Ε.Ε να βάλει ένα τέλος στο παρδαλό κομφούζιο της τρικομματικής. Υπάρχει όμως και ένας παράγοντας που στα πολιτικά μαγειρεία δεν τον υπολογίζουν ή τον υποτιμούν, είναι οι χιλιάδες των πολιτών και των εργαζομένων που συρρέουν καθημερινά στην Αγ. Παρασκευή και μπορεί να γράψει με τα δικά του γράμματα τη δική του συνέχεια στην εξέλιξη του ελληνικού δράματος.    

* Ο Αποστόλης Παλιούρας είναι μέλος της Γραμματείας του Σχεδίου Β

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040