Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για τις γιορτές: Μία ταινία πλημμυρισμένη από ποπ μουσική του Δουβλίνου.Αμέσως μετά ο Dj Μαρκέτος με τάνγκο

Για τις γιορτές: Μία ταινία πλημμυρισμένη από ποπ μουσική του Δουβλίνου.Αμέσως μετά ο Dj Μαρκέτος με τάνγκο

Once«Μια φορά…» 2007. Ιρλανδία.1.26’

Παρασκευή 15/12/2017 8μ.μ. Σολωμού 13

planb4c

Η ταινία Once είναι πρώτα από όλα μια εντυπωσιακά φθηνή παραγωγή. Στοίχισε λίγο περισσότερο από 100.000 ευρώ που κατά 75% καλύφθηκε από το Ιρλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου και κατά 25% από αποταμιεύσεις του ίδιου του σκηνοθέτη. Καμία σκηνή δεν γυρίστηκε σε στούντιο. Τα γυρίσματα έγιναν στην GraftonStreetκαι σε άλλους στους δρόμους του κεντρικού Δουβλίνου κι όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους, στο διαμέρισμα του πρωταγωνιστή ή στα σπίτια και μαγαζιά άλλων φίλων του σκηνοθέτη. Δεν υπήρχε τεχνητός φωτισμός, μόνο ο ασθενικός ήλιος του Δουβλίνου κι ο νυχτερινός φωτισμός των κεντρικών δρόμων της χώρας. Οι υπαίθριες σκηνές, που είναι και οι περισσότερες, γυρίστηκαν με τηλεφακό γιατί η νεαρή πρωταγωνίστρια, ερασιτέχνης, είχε τρακ εάν η κάμερα ήταν κοντά της. Χρειάστηκε μόνο 17 μέρες για να γυριστεί, αλλά πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί η παραγωγή λόγω της έλλειψης πόρων.

Άρχισε να παίζεται σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, χωρίς να κερδίζει κανένα επίσημο βραβείο. Το μόνο (ανεπίσημο) βραβείο που κέρδισε σχεδόν σε όλα τα φεστιβάλ που παίχτηκε ήταν το βραβείο κοινού. Μέχρι να έρθει η απονομή βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Χόλυγουντ όπου η ταινία κατέκτησε το Όσκαρ τραγουδιού για το τραγούδι “Fallingslowly”. Όταν συνέβη αυτό είχε ήδη γίνει παγκόσμια επιτυχία.

Πρόκειται για μια ρομαντική, ερωτική, μουσική ταινία του δρόμου. Σκηνοθέτης είναι ο JohnCarney, παλιός μπασίστας στο ροκ συγκρότημα Frames της Ιρλανδίας. Πρωταγωνιστής είναι ο μουσικός GlenHansard ο οποίος είχε υπάρξει τραγουδιστής στο ίδιο συγκρότημα με τον σκηνοθέτη. Πρωταγωνίστρια η MarketaIrglova, Τσέχα χωρίς καμιά κινηματογραφική παιδεία. Το τρίο αυτό όμως κατάφερε να κάνει μια ζεστή, ανθρώπινη, συναισθηματική ταινία που αναφέρεται στον έρωτα ενός περιπλανώμενου μουσικού, που βιώνει μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση, και μιας ανθοπώλισσας μετανάστριας από την Ανατολική Ευρώπη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παντρεμένης με ένα Τσέχο συμπατριώτη της που ζει στην πατρίδα τους. Αρχίζουν να συνεργάζονται, καθώς η κοπέλα είναι πιανίστα, πάνω στα τραγούδια του, που όλα αφορούν στον ερωτικό καημό του.

Όλη η διεργασία για την δημιουργία αυτού του φιλμ έγινε επί τούτου καθώς η μουσική και τα τραγούδια συλλαμβάνονταν, δοκιμάζονταν, γράφονταν από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή και τους συνεργάτες του. Η γλυκιά ατμόσφαιρα της ιρλανδικής πρωτεύουσας, ο απλός κόσμος των κεντρικών δρόμων ο οποίος απεικονίζονταν στον τηλεφακό χωρίς να το καταλαβαίνει, η νύχτα με τις επιγραφές που αναβοσβήνουν, η θάλασσα από ποπ νότες δίνουν μια απλή και αξέχαστη μαγεία σε αυτό το έργο.

«Ξεχάστε οτιδήποτε ξέρετε», γράφει η αμερικανίδα κριτικός ChristyLemireτου AssociatedPress, «για τις ταινίες μιούζικαλ. Πρόκειται για μια κατηγορία κινηματογραφικών ταινιών από τις πιο προβλέψιμες. Με το «once» ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης τις αποδομεί και επανεφευρίσκει κάτι εντελώς νέο, εμπνευσμένο και ζωντανό».

Μετά την προβολή της ταινίας Once, θα είναι μαζί μας ο βαθύς γνώστης της λατονοαμερικανικής μουσικής και από τους εμπειρότερους Έλληνες DJ Νίκος Μαρκέτος, για να επιλέξει τραγούδια χορευτικά, λατίνο και τάνγκο και να ξεκινήσει μια ατέλειωτη μουσική βραδιά. Να μη λείψει κανείς! Φέρτε φίλες και φίλους!

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία άρθρα από τον/την Σχέδιο Β

© 2013 Σχέδιο Β'