Σπίτι στην Οδό Τρούμπναγια,1927,ΕΣΣΔ, Πρώτη Προβολή, Τετάρτη 22.11, 8.00 μμ

Σπίτι στην Οδό Τρούμπναγια,1927,ΕΣΣΔ, Πρώτη Προβολή, Τετάρτη 22.11, 8.00 μμ

Πρώτη Προβολή, Τετάρτη 22.11, 8.00 μμ

Σπίτι στην Οδό Τρούμπναγια,1927,ΕΣΣΔ

planb4και Cine Αλκυονίς

Το έργο αυτό της πρώτης δεκαετίας του σοβιετικού κινηματογράφου βωβού τότε, έχει προβληθεί  μέχρι τώρα στην Ελλάδα  μόνο σε κάποια αφιερώματα για σινεφίλ. Εξάλλου το «DomnaTroubnoy» έχει εξαφανισθεί λίγο καιρό μετά την προβολή του, για δεκαετίες, έως ότου ανακαλύφθηκε μια κόπι την περίοδο του ’90 στη Μόσχα. Ουσιαστικά πρόκειται για πρώτη προβολή στην Ελλάδα αυτής της ταινίας, που θεωρήθηκε ως κλασσική και μία από τις καλύτερες του σοβιετικού κινηματογράφου.

Η ταινία γυρίστηκε το 1927-28. Είναι η εποχή της εφαρμογής της λεγόμενης Νέας Οικονομικής Πολιτικής του Λένιν η οποία είχε στοιχεία φιλελευθεροποίησης σε σχέση με τα αποκλειστικά κρατικά οικονομικά προγράμματα των προηγούμενων χρόνων. Πρόκειται για μια εποχή σοβαρής κοινωνικής αναστάτωσης, συνεχών αλλαγών πολλές από τις οποίες μετά από κάποιους μήνες τροποποιούνταν και αφύπνισης των μικροαστικών στοιχείων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Το κοινωνικό αυτό «μπουρίνι» επηρέασε και τη δημιουργία του ταινίας, δεδομένου ότι το σενάριο άλλαξε ίσα με δέκα φορές και ίσως έχει τους περισσότερους σεναριογράφους που διαδέχονταν ο ένας τον άλλο ίσως στην ιστορία όλου του σινεμά. Από καθαρά σατυρική ταινία που ξεκίνησε στην πορεία απέκτησε στοιχεία μελό και σοβαρότητας.

Η υπόθεση αφορά σε μια πολυκατοικία στην οδό Τρούμπναγια, όπου οι μικροαστοί έχουν αφυπνιστεί και εκφράζονται με έναν φασαριόζικο, επιδεικτικό και φλύαρο τρόπο. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Paranya (αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος της ταινίας), μια κοπέλα από την επαρχία που έρχεται στην πόλη για να βρει δουλειά. Τη βρίσκει στο σπίτι ενός μικροαστού ιδιοκτήτη κομμωτηρίου ο οποίος χρειάζεται υπηρέτρια, από την οποία όμως απαιτεί να μην είναι συνδικαλισμένη, να είναι χαμηλοβλεπούσα και να δουλεύει σκληρά. Η Paranya ανταποκρίνεται σε αυτόν τον ρόλο μέχρις ότου όμως οι υπηρέτριες της Μόσχας την εκλέξουν αντιπρόσωπό τους στο Σοβιέτ της Ρωσικής πρωτεύουσας. Παρουσιάζεται έτσι η έμπρακτη εφαρμογή της ρήσης του Λένιν: «Ήρθε η ώρα να μάθει κάθε μαγείρισσα να κυβερνά το κράτος!»

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Μπόρις Μπάρνετ ο οποίος έχει υπάρξει και ηθοποιός και σεναριογράφος και στα νιάτα του μποξέρ. Το αγγλικό όνομα του οφείλεται στον παππού του που έφυγε από την Μεγ. Βρετανία το 19ο αιώνα και εγκαταστάθηκε για δουλειά στην τότε ρωσική αυτοκρατορία. Ο Μπόρις Μπάρνετ σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας και σε ηλικία 18 ετών συμμετείχε στους ένοπλους αγώνες του Κόκκινου Στρατού. Γύρισε την περίοδο 1927-1963 27 φιλμ και αναδείχτηκε σε έναν από τους πιο διακεκριμένους σοβιετικούς σκηνοθέτες. Σημαντικές του ταινίες είναι τα «Περίχωρα» το 1933, η οποία αποθεώθηκε στο πρώτο φεστιβάλ Βενετίας που ξεκίνησε εκείνη την χρονιά. Μεγάλη επιτυχία επίσης ήταν ο  «Μυστικός Πράκτορας» του 1947, που μπόλιασε τον σοβιετικό κινηματογράφο με χιτσκοκικά στοιχεία και εγκαινίασε το κατασκοπικό του ρεύμα. Διακρίνονταν κυρίως για την μεγάλη καλλιτεχνική του ευρηματικότητα. Το 1965, αιφνιδίασε όλους τους γνωστούς του και το σοβιετικό κοινό:  βρέθηκε κρεμασμένος στην κρεβατοκάμαρα ενός δημόσιου ξενοδοχείου στη Ρίγα της Λετονίας. Ένας από τους σταθερούς θαυμαστές του υπήρξε ο Αντρέι Ταρκόφσκι.- 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040