Η ταινία της Παρασκευής 10.11.2017: Osama. 2003. Toυ Siddiq Barmak, Αφγανιστάν

Η ταινία της Παρασκευής 10.11.2017: Osama. 2003. Toυ Siddiq Barmak, Αφγανιστάν

Planb4c

Osama. 2003. Toυ Siddiq Barmak, Αφγανιστάν. 1.22’

Χρυσή Σφαίρα ΗΠΑ. Χρυσή Κάμερα Κάννες

Παρασκευή 10.11.2017, Σολωμού 13, 2oς όροφος

Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά. Αφορά στην ιστορία τριών γενιών γυναικών – γιαγιά, μάνα, κόρη – στο Αφγανιστάν, στα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν κυριαρχούσαν οι Ταλιμπάν. Ο σύζυγος και ο αδελφός της γυναίκας έχουν σκοτωθεί. Ο νομοθεσία των Ταλιμπάν απαγορεύει σε οποιαδήποτε γυναίκα να κυκλοφορήσει μόνη στους δρόμους χωρίς υπάρχει «νομικός συνοδός», δηλαδή κάποιος άνδρας, ή ακόμη κι ένας έφηβος. Μητέρα και κόρη χάνουν έτσι τη δουλειά που είχαν στο νοσοκομείο. Η οικογένεια μένει χωρίς πόρους. Τι θα κάνουν;

Η ταινία ολόκληρη γυρίστηκε στη Καμπούλ το 2002- 2003. Ήταν το πρώτο γύρισμα φιλμ στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν που είχαν απαγορεύσει κάθε είδους κινηματογράφηση. Είναι παραγωγή συνεργαζομένων εταιρειών του Αφγανιστάν, του Ιράν, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας. Σκηνοθέτης είναι ο BarmakSiddiq, Αφγανός που είχε σπουδάσει κινηματογράφο στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας της Σοβιετικής Ένωσης. Η πρωταγωνίστρια του έργου είναι η επίσης Αφγανή ΜarinaGolbahari στο ρόλο της εγγονής.

«Δεν υπάρχει ούτε υστερική ούτε συναισθηματική χειριστικότητα» γράφει ο αμερικανός κριτικός EricSnider, « η θέαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν προκαλεί βέβαια τρόμο, μόνο έτσι όμως μπορούμε να κατανοήσουμε τα πράγματα. Ο σκηνοθέτης αφηγείται μια πραγματική ιστορία με έναν τρόπο που είναι κι αυτός πραγματικός και η Golbahari σπαράζει καρδιές με το παίξιμό της. Ανάλογες ιστορίες έχουν γυριστεί κι άλλες, πότε όμως με τόσο πόνο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040