Η ταινία της Παρασκευής 3.11.2017:«Η Επιστροφή», (Vozvrashcheniye) του Andrey Zvyagintsev, Ρωσία

Η ταινία της Παρασκευής 3.11.2017:«Η Επιστροφή», (Vozvrashcheniye) του Andrey Zvyagintsev, Ρωσία

«Η Επιστροφή», (Vozvrashcheniye) του Andrey Zvyagintsev, Ρωσία, 98’

Χρυσός Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας

Παρασκευή 3.11.2017, Σολωμού 13, 2oς όροφος

planb4c

Η σχέση των γονιών με τα παιδιά τους είναι ένα θέμα που απασχολεί συνεχώς τον Andrey Zvyagintsev, σπουδαγμένο στην Ρωσική Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό είναι το θέμα του στην σκληρή και ευαίσθητη ταινία «Χωρίς Αγάπη» που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους της Αθήνας. Αυτό υπήρξε και το θέμα της «Επιστροφής», ταινίας που γύρισε πριν 14 χρόνια, το 2003.

Τα δύο αδέλφια Αντρέι και Ιβάν ζουν ήσυχα με την μητέρα τους σε μια ρωσική κωμόπολη. Μια μέρα ξαφνικά κάνει την παρουσία τους ο για πολλά χρόνια χαμένος πατέρας τους. Τα δύο αγόρια τον ήξεραν μόνο από τη φωτογραφία του. Είναι σκληρός και απαιτητικός, επιβάλλει στα παιδιά του να τον ακολουθήσουν στο ψάρεμα. Η βάρκα τους φέρνει σε ένα έρημο νησί. Ο μεγάλος γιός προσαρμόζεται στην απότομη συμπεριφορά του γονιού του, ο μικρός αντιδρά, επικρίνει και ρωτά για την απουσία του. Μια ομίχλη μυστηρίου απλώνεται πάνω από το νησί…

Η προσέγγιση του σκηνοθέτη στη σχέση πατέρα γιών είναι φροϋδική  λακανική. Ο πατέρας εισβάλλει στον κόσμο του παιδιού που επικεντρώνεται στη μητέρα του για να επιβάλει χωρίς δεύτερη κουβέντα τον «νόμο του πατέρα». Αυτό δεν γίνεται όμως στη νηπιακή ηλικία, όπως υπογραμμίζει η ψυχανάλυση, αλλά στην εφηβική, για αυτό και είναι πιο συγκρουσιακό. Η προσέγγιση αυτή συνοδεύεται από γοητευτικά μεταφυσικά χαρακτηριστικά και μια ποιητική κινηματογραφική γλώσσα.

«Ο σκηνοθέτης επιτυχαίνει την αξιοθαύμαστη προσφορά των νεαρών ηθοποιών του και η αφήγησή του προχωράει με την απλότητα – γαλήνια, καλοσμιλεμένη, υπαινικτική - ενός μύθου», γράφει ο αμερικανός κριτικός Anthony Laneστο περιοδικό «New Yorker».

Εκτός από το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, η «επιστροφή» κατέκτησε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο ίδιο Φεστιβάλ, τον Χρυσό Αετό στη Μόσχα, το Πρώτο Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου,το Πρώτο Βραβείο του BBC και πολλά άλλα.-

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040