20 Οκτωβρίου: 5η μέρα πριν την Ρωσική Επανάσταση,του Τζον Ριντ

20 Οκτωβρίου: 5η μέρα πριν την Ρωσική Επανάσταση,του Τζον Ριντ

20 Οκτωβρίου: 5η μέρα πριν την Ρωσική Επανάσταση

Του Τζον Ριντ

 

Η Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ρωσία, όπως είναι φανερό από την ονομασία της, έγινε τον μήνα Οκτώβρη του 1917, συγκεκριμένα στις 25. Η ημερομηνία όμως αυτή είναι με το παλιό ημερολόγιο. Η αντίστοιχη ημερομηνία με νέο ημερολόγιο είναι 7 Νοεμβρίου. Φέτος όμως έναν ακριβώς αιώνα μετά, στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κι όχι μόνο, όπου γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για τα γεγονότα της κάθε ημέρας που προηγήθηκε της Επανάστασης η αντιστοίχηση γίνεται με την ίδια ακριβώς ημερομηνία του 1917. Αυτή την μέθοδο ακολουθούμε κι εμείς.

Ας φανταστούμε λοιπόν ότι σήμερα είμαστε στις 20 Οκτωβρίου του 1917. Ας φανταστούμε ότι ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας του Σχεδίου Β βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και κάθε βράδυ στέλνει στιγμιότυπα από την ημέρα. Κι ας φανταστούμε ότι ο ανταποκριτής μας είναι ο Κάρολ Ριντ, ο γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος που έγραψε τις «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Η φωτογραφία είναι από την τελευταία συνεδρίαση της Ρωσικής Δούμας (Βουλή)

Πετρούπολη, 20 Οκτωβρίου

«Στις σχέσεις ανάμεσα σε μια αδύνατη κυβέρνηση κι ένα εξεγερμένο λαό αργά ή γρήγορα έρχεται η στιγμή, που κάθε βήμα της εξουσίας εξαγριώνει τις μάζες και κάθε άρνησή της να δράσει τους προκαλεί την περιφρόνηση.

Το σχέδιο εκκένωσης της Πετρούπολης προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης. Η δημόσια δήλωση του Κερένσκι πως η κυβέρνηση δεν είχε καθόλου τέτοια πρόθεση, έγινε δεκτή με χαλάζι από ειρωνείες.

«Κολλημένη στον τοίχο από την πίεση της επανάστασης, - διαλαλούσε ο «Εργατικός Δρόμος»,- η κυβέρνηση των ευνοουμένων της αστικής τάξης, προσπαθεί να ξεγλιστρήσει, σκορπώντας ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι τάχα δεν ετοιμαζόταν να φύγει από την Πετρούπολη κι ότι δεν ήθελε να παραδώσει την πρωτεύουσα…».

Στην Πετρούπολη τέλειωσε το συνέδριο των Σοβιέτ της Βόρειας περιοχής, που το παρακολουθούσε ο μπολσεβίκος Κριλένκο. Το συνέδριο με συντριπτική πλειοψηφία πήρε απόφαση για τη μεταβίβαση όλης της εξουσίας στο Πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ. Πριν να τελειώσει, το συνέδριο έστειλε χαιρετιστήριο στους συλληφθέντες μπολσεβίκους, αγγέλλοντας ότι η ώρα της απελευθέρωσης τους πλησιάζει. Ταυτόχρονα η Πρώτη πανρωσική διάσκεψη των εργοστασιακών επιτροπών τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ των Σοβιέτ.

Τρεις μέρες πριν αφού είχαμε μείνει σύμφωνοι από προηγούμενα με τον Τρότσκι, τον επισκέφτηκα σ’ ένα μικρό αδειανό δωμάτιο, στο πάνω πάτωμα του Σμόλνι. Καθόταν στη μέση του δωματίου σε μια σκληρή καρέκλα, μπροστά σ’ ένα άδειο τραπέζι. Του υπέβαλα πολύ λίγα ερωτήματα. Μιλούσε γρήγορα και πειστικά πάνω από μια ώρα. Αναφέρω τα πιο βασικά από τα λεγόμενά του, συγκρατώντας ακριβώς τις εκφράσεις του:

«Η Προσωρινή κυβέρνηση είναι ολότελα ανίσχυρη. Στην εξουσία βρίσκεται η αστική τάξη, όμως η εξουσία της είναι καμουφλαρισμένη με τον εικονικό συνασπισμό με τα αμυνίτικα κόμματα. Στη διάρκεια όλης της επανάστασης βλέπουμε να εξεγείρονται οι αγρότες, που κουράστηκαν πια να περιμένουν τη γη που τους υποσχέθηκαν. Από παρόμοια δυσαρέσκεια κατέχονται όλες οι εργαζόμενες τάξεις σ’ ολόκληρη τη χώρα. Η κυριαρχία της αστικής τάξης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον με κορνιλοφικές μέθοδες, δεν της φθάνουν όμως οι δυνάμεις… Ο στρατός είναι μαζί μας. Οι συμβιβαστές και οι πασιφιστές οι εσέροι κι οι μενσεβίκοι έχασαν όλο το κύρος τους, γιατί η πάλη ανάμεσα στους αγρότες και τους τσιφλικάδες, ανάμεσα στους εργάτες και τους εργοδότες, ανάμεσα στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς έφτασε σε πρωτοφανή οξύτητα και αδιαλλαξία. Μόνο με ενωμένες τις προσπάθειες των λαϊκών μαζών, μόνο με τη νίκη της διχτατορίας του προλεταριάτου μπορεί να τελειώσει η επανάσταση, μπορεί να σωθεί ο λαός…

Βλέπω την Ευρώπη ν’ αναμορφώνεται όχι από τους διπλωμάτες, αλλά από το προλεταριάτο. Ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή δημοκρατία, Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, να τι πρέπει να γίνει. Η εθνική αυτονομία δεν είναι πια αρκετή. Η οικονομική πρόοδος απαιτεί την κατάργηση των εθνικών συνόρων. Αν η Ευρώπη παραμείνει διαμελισμένη σε εθνικές ομάδες, τότε ο ιμπεριαλισμός θα συνεχίσει τη δουλειά του. Ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η Ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή δημοκρατία», και χαμογέλασε ελαφρά, με το κάπως ειρωνικό χαμόγελό του. «Χωρίς όμως δράση των ευρωπαϊκών μαζών, οι σκοποί αυτοί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ώρα…»

Επιμέλεια : ο φίλος από το Λένινγκραντ 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040