Παρασκευή 20.10.17,Σολωμού 13, 8.00μ.μ Bloody Sunday (Ματωμένη Κυριακή)

Παρασκευή 20.10.17,Σολωμού 13, 8.00μ.μ Bloody Sunday (Ματωμένη Κυριακή)

Plab4c

Παρασκευή 20.10.17,Σολωμού 13, 8.00μ.μ

BloodySunday(Ματωμένη Κυριακή) Μ. Βρετανία, 2002, 107’

Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Στη σύγχρονη ιστορία πολλές Κυριακές έχουν βαφτεί με αίμα κι όλες έχουν αποκτήσει ένα κοινό όνομα: BloodySunday. Το 1887 στο Λονδίνο η αστυνομία αιματοκύλησε απεργούς εργάτες. Το 1905 στην Αγ. Πετρούπολη η τσαρική αστυνομία αιματοκύλησε τους διαδηλωτές, δημιουργώντας έτσι την αφορμή για την ρωσική επανάσταση εκείνης της χρονιάς. Το 1911 η αστυνομία του Λίβερπουλ αιματοκύλησε τους απεργούς στις συγκοινωνίες.

Το 1916 στην Ουάσιγκτον η αμερικάνικη αστυνομία αιματοκύλησε διαδήλωση των συνδικαλιστικών εργατών. Το 1906 ο βρετανικός στρατός αιματοκύλησε πατριωτική κινητοποίηση στο Δουβλίνο. Το 1923 η αμερικάνικη αστυνομία αιματοκύλησε τους απεργούς μεταλλωρύχους στην Νέα Σκωτία. Το 1932 η γερμανική αστυνομία αιματοκύλησε τους κομμουνιστές διαδηλωτές στο Αμβούργο. Το 1938 η καναδέζικη αστυνομία αιματοκύλησε τους άνεργους διαδηλωτές στο Βανκούβερ. Το 1939 και το 1943 η ναζιστές στρατιώτες αιματοκύλησαν τα γκέτο στην Πολωνία. Το 1965 η αμερικάνική αστυνομία αιματοκύλησε μαύρους διαδηλωτές στη Σέλμα που έγινε παγκόσμια γνωστή ως κεντρικός κρίκος στον αγώνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για τα δικαιώματα. Όλα αυτά έγιναν Κυριακές. Κάτι βαρύ, σκοτεινό και ανησυχητικό φέρνει μαζί της η ημέρα Κυριακή στα χρονικά του παγκόσμιου κινήματος για τα δικαιώματα στην εργασία ή στη ζωή.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972 στο Derry της Βόρειας Ιρλανδίας ο βρετανικός στρατός, κυρίως η Μονάδα Αλεξιπτωτιστών, επιτέθηκε με σφοδρότητα ενάντια σε ειρηνική, αλλά απαγορευμένη, διαδήλωση που είχε οργανώσει η NorthernIrelandCivilRightsAssociation.Δεκάδες υπήρξαν οι τραυματίες και 14 συνολικά οι νεκροί. Οι δικαστικές έρευνες που έγιναν από την Μεγ. Βρετανία αθώωσαν τους Βρετανούς Αξιωματικούς υπεύθυνους για την επίθεση. Χρειάστηκαν να περάσουν τρεις σχεδόν δεκαετίες όταν επί κυβέρνησης Εργατικών έγινε δεύτερη έρευνα η οποία αναγνώρισε τις σοβαρές ευθύνες του βρετανικού στρατού χωρίς να μπορεί όμως να τιμωρήσει πια κανέναν υπεύθυνο.

Τις ηρωικές εκείνες και συνάμα δραματικές ώρες της οργάνωσης, εξέλιξης και διαδήλωσης εκείνη την Κυριακή απεικονίζει με ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα συναισθηματικό τρόπο στην ταινία του τριάντα ακριβώς χρόνια μετά το γεγονός, το 2002, ο βρετανός σκηνοθέτης PeterGreengrass. OGreengrass, γεννημένος το 1955, είχε διακριθεί μέχρι τότε κυρίως για τα προοδευτικά ντοκιμαντέρ του και το έργο του ως σκηνοθέτη τηλεοπτικών ταινιών. Η «Ματωμένη Κυριακή» είχε γυριστεί ως τηλεοπτική ταινία αλλά λόγω της εντυπωσιακής επιτυχίας που είχε την πρώτη κιόλας μέρα προβολής της μεταφέρθηκε αμέσως στις μεγάλες οθόνες. Εκτός από το Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βερολίνου εκείνης της χρονιάς πηρέ πολλά επίσης βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.

Μουσική υπόκρουση είναι το τραγούδι των U2 «Sunday, bloodySunday».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040