Κι όμως Ισπανία και Καταλονία έχουν διάλογο...

Κι όμως Ισπανία και Καταλονία έχουν διάλογο...

Κι όμως Ισπανία και Καταλονία έχουν διάλογο...

Οι γυναίκες Δήμαρχοι Μαδρίτης και Βαρκελώνης υπερασπίστηκαν το "διάλογο" για την Καταλωνία απέναντι στην "καταστολή" του Rajoy

Οι δύο γυναίκες δήμαρχοι της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, Manuela Carmena και Ada Colau, παρευρισκόμενες στην εκπομπή  'El Intermedio' του καναλιού Sexta TVστις 19 Σεπτεμβρίου, εξέφρασαν την πεποίθηση τους ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για την εξεύρεση λύσης με έναν άνευ όρων διάλογο για την επίλυση της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην Καταλονία πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη (1-Ο) και ισχυρίζονται ότι «πρέπει να το αναλάβουν και να το οδηγήσουν σε μια πολιτική λύση ". Και οι δύο επιβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους να βρουν μια λύση και την κοινή τους θέληση να «εξαπλωθούν οι ελπίδες και να αποδειχθεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί».

Με τον ήρεμο και εγκάρδιο τόνο που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας τους πολλοί πολίτες προσδιόρισαν την κοινή εμφάνισή τους σαν "υποδειγματική" και «ως μοντέλο που τους εμπνέει».

Διάλογος πάνω απ 'όλα

Η δήμαρχος της Μαδρίτης Manuela Carmena προέβλεψε ότι «η 1η Οκτωβρίου θα είναι μια καταστροφή, διότι είναι μια συσσώρευση των λαθών», αφού το δημοψήφισμα δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε συνταγματικό, καθώς ανεστάλη από το Συνταγματικό Δικαστήριο. "Αυτό υπαγορεύει ότι το αποτέλεσμα θα είναι κακό και θα υπάρξει μια κατάσταση στην οποία κανείς δεν θα κερδίσει, γι 'αυτό ο διάλογος είναι τόσο σημαντικός", πρόσθεσε η Carmena.

Κρίσεις για την "καταστολή" της κυβέρνησης Rajoy

Η Camena θεωρεί ότι μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση μόνο με την καταστολή "είναι μια αποτυχία, σπάει τις γέφυρες και τις σχέσεις". «Θα είναι ένας αγώνας που θα τελειώσει  0-0 προκαλώντας  πόνο για όλους», όταν «αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να σπάσουμε τους δεσμούς, δεν έχει νόημα. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε»  δήλωσε η Carmena.

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, προέβλεψε ότι την 1η Οκτωβρίου «κάτι θα συμβεί» και πρόσθεσε ότι «μεταξύ του δημοψηφίσματος και του τίποτα, σίγουρα θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση».

Η Colau ήταν πολύ επικριτική για τις ενέργειες της Πολιτικής Φρουράς και της Εισαγγελίας, " είναι κάτι που πολλοί πιστεύαμε ότι δεν θα το βλέπαμε." Η δήμαρχος θεώρησε ότι αυτό το μέγεθος της  "καταστολής" από την πλευρά της κυβέρνησης του Λαϊκού κόμματος- ΡΡ προκαλεί την κινητοποίηση. Πιστεύει ότι αυτό το είδος ενεργειών είναι "κακό για τη δημοκρατία και για όλη την Ισπανία".

Δεν καταλαβαίνω τον Rajoy

Όσον αφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, ότι αναγκάζεται να κάνει κάτι που δεν θέλει να κάνει, η Colau είπε: «Δεν καταλαβαίνω τη φράση» γιατί στην πολιτική πρέπει  κάποιος να εργάζεται για να κάνει το καλύτερο δυνατό και να προσπαθεί να κάνει ότι θέλει να επιτύχει. Κατά τη γνώμη της, «το δημοψήφισμα που χρειάζεται η Καταλονία δεν πρόκειται να λάβει χώρα και εάν γίνει η ψηφοφορία δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα που να μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτικό».

Η Colau προσθέτει ότι σύμφωνα με το αποτέλεσμα η πιθανή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα ήταν παράλογη, γιατί  αυτή «πρέπει να αναγνωριστεί» και υποστηρίζει ότι «είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει αν δεν είναι συμφωνημένο το  δημοψήφισμα με Σύμφωνο». «Η μονομερής απόφαση του δημοψηφίσματος δεν είναι επιτυχής κυρίως γιατί δεν είναι αποτελεσματική, αλλά και γιατί θα αμφισβητηθεί από πολλούς ανθρώπους που είναι υπέρ του δικαιώματος να αποφασίσουν, μέσω ενός συμφωνημένου δημοψηφίσματος οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύονται με αυτόν τον τρόπο», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι η κινητοποίηση του δημοψηφίσματος της 1-O θα είναι νόμιμη για "να διεκδικήσει κάτι που διεκδικείται με ειρηνικό, δημοκρατικό και υποδειγματικό τρόπο, κάτι για το οποίο δεν έχει λάβει απάντηση από την κυβέρνηση του κράτους".

"Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη θέλουν να είναι μαζί"

«σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραίο οι δύο δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων σε εθνικό επίπεδο, Μαδρίτης και Βαρκελώνης, να ερχόμασταν μαζί για να δείξουμε ότι, αν και σε ορισμένα πράγματα συμφωνούμε και σε άλλα όχι  μπορούμε ωστόσο να κάνουμε διάλογο. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές πόλεις και οι δύο θέλουν να είναι μαζί» είπε η Δήμαρχος της Μαδρίτης.

Ο δήμαρχος της Μαδρίτης, Manuela Carmena, εξηγεί ότι «ήταν μια μεγάλη έκπληξη» η απαγόρευση με δικαστική πράξη στη Μαδρίτη του δημοψηφίσματος της  1-Ο στην Καταλωνία, επειδή «αυτή η απόφαση είναι λανθασμένη. Αυτός είναι ο λάθος δρόμος, όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο που σκέφτεται διαφορετικά πρέπει να τον ακούμε γιατί  βρισκόμαστε  σε μια δημοκρατία ".

 Και  Τι είναι η δημοκρατία; η δήμαρχος της Μαδρίτης αφιέρωσε λίγα λεπτά μιλώντας  για τη δημοκρατία: «Η δημοκρατία είναι το να ακούς, είναι το να σέβεσαι το διαφορετικό, δεν είναι  απλώς ένα σλόγκαν».

Η Ada Colau ανέλυσε επίσης το καταλανικό δημοψήφισμα και εξέφρασε την απογοήτευσή της ότι "οι ακραίες θέσεις τείνουν να δημιουργούν έναν αποκλεισμό όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα ή /και δεν ταυτίζονται με αυτές ". Επιπλέον, πρότεινε « να κάνουμε την πολιτική γυναικεία υπόθεση και να κατεβάσουμε την τεστοστερόνη», θυμίζοντας μας την απόφαση των γυναικών να σταματήσουν τον πόλεμο και να ξαναφέρουν την ειρήνη στον τόπο τους, όπως περιγράφει στην Λυσιστράτη ο Αριστοφάνης . Τόσο η Colau όσο και η  Carmena υπερασπίστηκαν  την αδελφοσύνη  που υπάρχει μεταξύ Καταλωνίας και Μαδρίτης «ορισμένοι ομιλητές έχουν την τάση να ταυτίζουν την Ισπανία με την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος», δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο γυναικών δημάρχων εξέπληξε θετικά πολλούς τηλεθεατές που αποτύπωσαν  τις εντυπώσεις τους στο Twitter, για την "ορθή λογική κρίση " και την "εγκαρδιότητα" τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344