Το υπό έκδοση βιβλίο του Μπαντιού: «Ελλάδα»

Το υπό έκδοση βιβλίο του Μπαντιού: «Ελλάδα»

Το υπό έκδοση βιβλίο του Μπαντιού: «Ελλάδα»

Στο Παρίσι, και σε πολλά άλλα σημεία όχι μόνο της Γαλλίας αλλά διεθνώς, πολλοί αριστεροί και ακτιβιστές, περιμένουν με αδημονία το νέο βιβλίο του Αλέν Μπαντιού: «Grece et la Reinvention de la Politique», Ελλάδα και Επανεφεύρεση της Πολιτικής.

Όπως το παρουσιάζει η ιστοσελίδα R (Rkutenkobo): Σε μια σειρά επτά παρεμβάσεων, με δριμύ ύφος, ο Αλεν Μπαντιού αναλύει τις αποφασιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα από το 2011. Ο Μπαντιού θεωρεί τη μεσογειακή χώρα «ένα είδος ανοικτού πολιτικού μαθήματος», με πολλά ακόμα που μας λέει για την γενικότερη διεθνή κατάσταση. Η Ελλάδα είναι παραδειγματική των «θεμελιακών αντιφάσεων στην Ευρώπη, που είναι σε τελική ανάλυση οι θεμελιακές αντιφάσεις στον κόσμο όπως είναι,  τον κόσμο που υπηρετεί την αυταρχική αναρχία του καπιταλισμού.

Παρά την εγκαρδιωτική αντίσταση των Ελλήνων στην ηγεμονία των χρηματιστικών αγορών, ο Μπαντιού θεωρεί επίσης σπουδαίο να απευθυνθεί στους λόγους που αυτή η αντίθεση απέτυχε. Η «κινηματιστική» πολιτική μπορεί να προκαλέσει πλατιά συμπάθεια, αλλά για τον Γάλλο φιλόσοφο δεν έχει «απόλυτα κανένα αποτέλεσμα παρά το να παγιδέψει το κίνημα στη αρνητική συνέπεια των αποτλεσμάτων της».

Ο Μπαντιού υποστηρίζει ότι η σοβαρή αντιπολίτευση εμπνεόμενη από τις απελευθερωτικές πολιτικές του παρελθόντος – ή αυτού που ο ίδιος ονομάζει «κομμουνιστική υπόθεση» - θα πρέπει να θέσει την πυξίδα προς τα «αξιώματα εκείνα που προσανατολίζουν» και προτείνονται στο βιβλίο, ορίζοντας έτσι μια κατεύθυνση για την πολιτική δράση.

Τέλος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Verso, ο Γάλλος θεωρητικός σε σχέση με το νέο του βιβλίο υπογραμμίζει: «Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν καταλήψεις πλατειών που ήταν αχανείς, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο λαϊκές από τις Ολονυχτίες στη Γαλλία. Όλες αυτές τελείωσαν σε τρομερά αδιέξοδα, γιατί ήταν ανίκανες να λύσουν το πρόβλημα της οργάνωσης , και για αυτό το πρόβλημα  του τι συνεχίζεται πέρα από το ίδιο το κίνημα. Πάρτε για παράδειγμα τι έκανε ο Σίσι μετά την πλατεία Ταχρίρ ή ο Τραμπ μετά το OccupyWallStreetή ο Ερντογάν μετά το παντοδύναμο κίνημα στην Τουρκία ή ο Τσίπρας που έκανε το αντίθετο από αυτό που οι επαναστατημένος κόσμος ζητούσε για χρόνια…»    

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344