Αφρική, στην υποσαχάρια Αφρική λόγω της ξηρασίας αναμένεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα στην ιστορία.

Αφρική, στην υποσαχάρια Αφρική λόγω της ξηρασίας αναμένεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα στην ιστορία.

Αφρική, στην υποσαχάρια Αφρική λόγω της ξηρασίας αναμένεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα στην ιστορία.

Οι πλούσιοι ρυπαίνουν, οι φτωχοί πληρώνουν. Πολύ υψηλά ποσοστά γεννητικότητας. Οι επιστήμονες μιλούν για έλλειψη αντισυλληπτικών.

Του Tommaso Carboni 24/6/2017

Η Αφρική κι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελούν σύμβολο ανισοτήτων της εποχής μας: οι πλούσιες χώρες παράγουν τα περισσότερα από τα αέρια του θερμοκηπίου, και από την άλλη η Αφρική - ειδικά η υποσαχάρια Αφρική και το φτωχό Σαχέλ - που υφίσταται τις πιο σοβαρές συνέπειες. Η συγκεκριμένη ήπειρος επιβαρύνει ελάχιστα (μεταξύ του 2 και 4% των ετήσιων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου), αλλά η θερμοκρασία της, όπως προκύπτει από έρευνες των Ηνωμένων Εθνών, θα αυξηθεί μιάμιση φορά ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, προκαλώντας ακραίες καιρικές συνθήκες, δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Η παρατεταμένη ανομβρία είναι πιθανό να σημάνει ξηρασία, ήδη από το 2020, για σχεδόν 250 εκατομμύρια Αφρικανούς. Και μέχρι το 2040, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ανεπιστρεπτί για το 40 και 80% υποσαχάριας ζώνης αφιερωμένη στην καλλιέργεια των δημητριακών, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Ήδη σήμερα, οι φτωχές και ακανόνιστες βροχοπτώσεις συνιστούν μια συνεχή απειλή για το Κέρας αλλά και σε άλλα μέρη της Ανατολικής Αφρικής. Ο λιμός της Σομαλίας του 2011, άφησε πίσω του 250.000 θύματα, καθώς και η τρέχουσα επισιτιστική κρίση μπορούν να αποδοθούν σε μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που έφερε καταστροφικές σοδειές και αποδεκάτισε το ζωικό κεφάλαιο. Σε αυτή την έκτακτη ανάγκη πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στη Σομαλία, στην Κένυα και στην Αιθιοπία, 14,4 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» και χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Ενώ σχεδόν τρία εκατομμύρια Σομαλοί είναι ήδη στα πρόθυρα της πείνας.

Ιδιαίτερα ευάλωτο εμφανίζεται το Σαχέλ, εκείνη η ημιάνυδρη λωρίδα γης ακριβώς κάτω από την έρημο Σαχάρα. Η αλλαγή του κλίματος επιδρά σε ένα πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο ήδη πολύ επισφαλές. Τεράστια περιοχή- εκτείνεται από τη Μαυριτανία στην Ερυθραία - και με μεγάλη δημογραφική αύξηση, αριθμεί ήδη 135 εκατομμύρια κατοίκους, μα θα μπορούσε να έχει 330 εκατομμύρια το 2050 και σχεδόν 670 εκατομμύρια το 2100. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες διασχίζουν αυτές τις ασταθείς περιοχές και εξαθλιωμένοι να φτάσουν στη Βόρεια Αφρική, και στη συνέχεια ενδεχομένως να καταλήξουν στην Ευρώπη. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, όμως, οι περισσότερες μελέτες φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας – από 3 έως 5 βαθμούς μέχρι το 2050 και ίσως 8 βαθμούς έως το τέλος του αιώνα - θα κάνουν πολλές περιοχές του Σαχέλ ακόμα πιο αφιλόξενες, εντείνοντας τη συχνότητα των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με έγγραφο του «African Institute forDevelopmentPolicy» η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της γεωργικής παραγωγής, η οποία υπολογίζεται από το 13% στην Μπουρκίνα Φάσο στο 50% του Σουδάν. Άλλες έρευνες, πιο απαισιόδοξες, εικάζουν σενάρια αποκάλυψης. Η Washington Post δημοσίευσε μια πριν από λίγες ημέρες σύμφωνα την οποία το Σαχέλ, λόγω αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλούνται από το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, κινδυνεύει σε απόλυτη ξηρασία, αναγκάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν μέχρι το τέλος του αιώνα. Πιθανόν η πιο μαζική μετανάστευση στην ανθρώπινη ιστορία.

Πέρα από τις προβλέψεις ας ελπίσουμε υπερβολικά μακάβριες, είναι σαφές ότι η κατάσταση στο Σαχέλ επιδεινώνεται από την εκτός ελέγχου αύξηση του πληθυσμού. Ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τη συνήθη διπλωματική γλώσσα, αναφέρουν ότι η λύση του επισιτιστικού ζητήματος στο Σαχέλ έχει γίνει μια «αδύνατη αποστολή». Όσοι ασχολούνται με την δημογραφία είναι της ίδιας άποψης και προτείνουν να εκτονωθεί η πίεση ελέγχοντας τις γεννήσεις. Τα υψηλά επίπεδα γεννητικότητας θεωρούνται εμπόδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ορισμένες χώρες φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα. Για παράδειγμα, ο Νίγηρας, όπου οι γυναίκες γεννούν κατά μέσο όρο 7,6 παιδιά η κάθε μία, έχει θέσει ως στόχο το διπλασιασμό της χρήσης των αντισυλληπτικών. Ενθαρρυντικά σημάδια σε μια περιοχή όπου ο οικογενειακός προγραμματισμός, ωστόσο, εξακολουθεί εγκληματικά να παραμελείται.

Πάρα ταύτα, η τάση αυτή είναι αναστρέψιμη. Όλες οι «ασιατικές τίγρεις» βλέπουν ραγδαία πτώση των ποσοστών γεννήσεων τους από τη δεκαετία του εξήντα. Όταν στις γυναίκες προσφέρονται ρεαλιστικές επιλογές για τον οικογενειακό προγραμματισμό, ο αριθμός των παιδιών μειώνεται και μάλιστα γρήγορα. Στο Μπαγκλαντές, μια συντηρητική ισλαμική χώρα, οι γυναίκες σήμερα έχουν κατά μέσο όρο 2,2 εγκυμοσύνες κατά κεφαλή. Άρα το Ισλάμ δεν αποτελεί εμπόδιο. Αυτό που λείπει από το Σαχέλ είναι η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχουν ευθύνη οι τοπικές κυβερνήσεις. Μέρος της ευθύνης όμως πέφτει και στη διεθνή κοινότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη, για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη μελέτη για την ανάπτυξη του Σαχέλ, υπενθυμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης και την ανάγκη για άμεση βοήθεια. Χωρίς καμία αναφορά, σε 45 σελίδες, στον έλεγχο των γεννήσεων ή στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Πηγή: lastampa.it

Μετάφραση Μουρατίδης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040