Η πολιτική της μη πολιτικής

Η πολιτική της μη πολιτικής

Η πολιτική της μη πολιτικής

Του Σερζ Αλιμί

Ενθαρρυμένος από μια εκλογική νίκη με τρία εκατομμύρια λιγότερες ψήφους από την ανταγωνίστριά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διάλεξε  τη Σαουδική Αραβία ως τόπο για να επιπλήξει το Ιράν σχετικά με την έλλειψη  δημοκρατίας.  Μιλώντας , στη συνέχεια, σε ένα φανατικό ακροατήριο, μεταξύ του οποίου βρίσκονταν ορισμένοι που είχαν συμμετάσχει στην αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση της CIA για την ανατροπή της κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο το 1961, αναφέρθηκε στην «ελευθερία του κουβανικού λαού» ως το λόγο για τον οποίο επέβαλε ξανά κυρώσεις ενάντια στον κουβανικό πληθυσμό.

Ο πρόσφατος εκλογικός κύκλος της Γαλλίας μπορεί να μη φάνηκε τόσο αλλόκοτος όσο  τα προαναφερθέντα,  αμφιλεγόμενα εγκώμια περί δημοκρατίας, αλλά ήταν παρόμοιο φαινόμενο. Τα δύο βασικά κόμματα [Σοσιαλιστικό και Ρεπουμπλικανικό] επέλεξαν τους υποψηφίους τους με προκριματικές εκλογές που συζητήθηκαν ευρέως μόνο και μόνο για να απορριφθούν πανηγυρικά   στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών υπέρ του  Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος  συνδύασε μερικά κενά περιεχομένου συνθήματα, όμορφες εικόνες και την ισχυρή υποστήριξη των ΜΜΕ.  Με τη Μαρίν Λεπέν , υποψήφια της άκρας δεξιάς που δεν την ήθελαν τα δύο τρίτα του γαλλικού λαού, ως τη μόνη αντίπαλο του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, η νίκη του ήταν εξασφαλισμένη.  Έτσι, το μόνο που χρειαζόταν ο νέος πρόεδρος ώστε να «μπορεί να κυβερνήσει» ήταν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία – με τους περισσότερους βουλευτές αγνώστους, επιλεγμένους από τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας (κανένας από την εργατική τάξη, 46 επικεφαλής επιχειρήσεων)—που θα όφειλε τα πάντα στον Μακρόν. Μέσω του «θαύματος» του εκλογικού συστήματος, η νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν υποστηρίχθηκε μόνο από το 44,02% των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών,[1] αλλά στο γαλλικό κοινοβούλιο θα υποστηρίζεται σχεδόν από το 90% των αντιπροσώπων . [2]

Στην ιστορία της Γαλλίας, από τότε που υφίσταται το γενικό εκλογικό δικαίωμα , ποτέ δεν υπήρξε τόσο μικρό ποσοστό συμμετοχής των  ψηφοφόρων  στις κοινοβουλευτικές εκλογές (πάνω από το 57% απείχαν, σε σύγκριση με το  16% το 1978).  Αυτή η τύπου ΗΠΑ θλιβερή συμμετοχή ήταν η κατάληξη μιας ανύπαρκτης εθνικής πολιτικής εκστρατείας διάστικτης με περιστασιακά «σκάνδαλα», μικρά  Watergates,  που τα ΜΜΕ τα κάλυπταν  με ατέρμονες αναφορές για να δικαιολογήσουν το ότι είχαν δώσει το προβάδισμα στον Μακρόν. Όταν η πολιτική μετατρέπεται σε συγκριτικές  λίστες ασήμαντων αμαρτημάτων των πολιτικών, είναι να απορεί κανείς που υπάρχουν τόσο πολλά καινούργια πρόσωπα μεταξύ των εκλεγμένων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων; Μπορεί η μέθοδος αυτή να αποτελεί  χρήσιμο τρόπο για να γυαλίζεται η καθόλου λαμπρή εμφάνιση του συστήματος,  αλλά είναι απίθανο να αμφισβητηθούν έτσι στρατηγικές οικονομικές αποφάσεις [3] που έχουν παραχωρηθεί στην εκτελεστική εξουσία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ιστορία μιας υποψήφιας που λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το κοινοβούλιο γέμισε τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ επί τρεις ημέρες, ανταγωνιζόμενη μια προ τριακονταετίας εγκληματική υπόθεση που είχε έλθει ξανά στην επιφάνεια.  Την ίδια στιγμή, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κρίση στην Ελλάδα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και η γαλλική στρατιωτική εμπλοκή στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή αναφέρονταν σπανίως. Αυτό που ο Πιερ Μπουρντιέ αποκαλούσε «πολιτική της αποπολιτικοποίησης και της αποστράτευσης» σημείωσε μεγάλη νίκη, αλλά η μάχη μόλις άρχισε.

(1) Το σύνολο των ψήφων υπέρ του Μακρόν και του Φρανσουά Φιγιόν. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι καταδίκαζαν τον νεοφιλελευθερισμό.

(2) Ορισμένοι σοσιαλιστές  έχουν επίσης την πρόθεση  να είναι «εποικοδομητικοί» όσον αφορά αυτό το θέμα.

(3) Βλ. Razmig Keucheyan και Pierre Rimbert, ‘Le carnaval de l’investigation’, Le Monde diplomatique, Μάιος 2013.

Πηγή: http://mondediplo.com/2017/07/01nopolitics. ο Serge Halimi είναι πρόεδρος και διευθυντής της  Le Monde diplomatique.

Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344