Θερινό σινεμά – planb4c Μικρό Αφιέρωμα στην Πολιτική Σάτιρα Being There, 1979, (Να είστε εκεί κ. Τσανς), 130’

Θερινό σινεμά – planb4c  Μικρό Αφιέρωμα στην Πολιτική Σάτιρα  Being There, 1979, (Να είστε εκεί κ. Τσανς), 130’

Θερινό σινεμά – planb4c

Μικρό Αφιέρωμα στην Πολιτική Σάτιρα

Being There, 1979, (Να είστε εκεί κ. Τσανς), 130’

«Ο Peter Sellers με μια λιτή και καλοστημένη υποκριτική λάμπει ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει όλη τη ζωή του σε καταφύγιο και που ξαφνικά ρίχνεται μέσα στον κόσμο με μόνο τι δικές του δυνάμεις. Ποτέ  δεν έχει παίξει τόσο καλά. Εμπλουτίζει την ξεχωριστή, παιδικόμορφη αθωότητα του χαρακτήρα του με τέλειο στιλ και αίσθηση του χρόνου. Είναι μια απλή παρουσία, που είναι ουσιαστικά ο πυρήνας και η ουσία του φιλμ. Η Shirley MacLaine έχει παρουσία και πόζα ως η ευεργέτις του, που το συναίσθημά της βαθμιαία εξελίσσεται σε πόθο. Η σκηνοθεσία του Hal Ashby είναι τέλεια στην κατανόηση του αντισυμβατικού χιούμορ και της λεπτής σάτιρας, που ερευνά τις επιδράσεις της τηλεόρασης, καθώς και την επιδεκτικότητα των μέσων ενημέρωσης, των επιχειρήσεων και των πολιτικών ηγεσιών στην αναζήτηση νέων κατευθύνσεων και φαντασιακού. Τα κάνει όλα να φαίνονται πολύ πιστευτά και προχωρεί την υπόθεση με ευαισθησία και μια τρυφερά θερμή αίσθηση της φυσικής κωμωδίας. Έχει επίσης πετύχει εξαιρετικά επιδέξιο παίξιμο από όλο τον θίασο». Έτσι γράφει τον Δεκέμβρη του 1979, ο Αμερικανός κριτικός Ron Pennington στο Hollywood Report.

Κι έτσι φαίνεται σαράντα περίπου χρόνια μετά. Μια λεπτή και ανθρώπινη σάτιρα για την αιφνίδια συνάντηση του ψημένου κόσμου της εξουσίας και της ενημέρωσης με την απλή ανθρώπινη αθωότητα. Όλα ξεκινούν με τον θάνατο ενός γηραιού πάμπλουτου στο αρχοντικό του στην Ουάσιγκτον και την αναγκαστική εξορία του μεσήλικα κηπουρού του από το μέχρι τότε μόνιμο καταφύγιό του. Και ο μύθος αρχίζει να ξετυλίγεται στη βάση της παρανόησης δυο λέξεων…

O σκηνοθέτης Hal Ashby, γεννήθηκε το 1929 στην Utah, η οικογένειά του είχε μια γαλακτοπαραγωγική επιχείρηση, ήταν δυσλειτουργική και ο πατέρας του αυτοκτόνησε. Νωρίς ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο στην επεξεργασία του φιλμ (editing) και γρήγορα κέρδισε  Όσκαρ για τη δουλειά του στο In the Heat of the Night, 1967. H πρώτη του παρουσία ως σκηνοθέτη ήταν η Harold and Maud, 1971, για τη στενή φιλία ενός εικοσάρη με μια ογδοντάρα που έγινε εμβληματική για το κίνημα cult-movie στις ΗΠΑ. Συνέχισεμεταέργα The Last Detail - 1973, Shampoo - 1975, Bound for Glory - 1976, Coming Home - 1978, and Being There - 1979. Μετά πέρασε στην αφάνεια, πέθανε το  1988 από καρκίνο.

Το Being There κέρδισε το British Academy Film Award καλύτερου σεναρίου.Το 2015 η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ την συμπεριέλαβε  στο Εθνικό Αρχείο Φιλμ, που περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές αμερικάνικες ταινίες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344