Οι ΗΠΑ θα λιώσουν το Πουέρτο Ρίκο όπως η Τρόικα την Ελλάδα;

Οι ΗΠΑ θα λιώσουν το Πουέρτο Ρίκο όπως η Τρόικα την Ελλάδα;

Οι ΗΠΑ θα λιώσουν το Πουέρτο Ρίκο όπως η Τρόικα την Ελλάδα;

Το σχόλιο μας

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει χρεωκοπία σύμφωνα με το κεφάλαιο 3 του Promesa, ενός ομοσπονδιακού νόμου του Αμερικάνικου  Κογκρέσου που έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση της κρίσης χρέους της χώρας αυτής.

«Πρόκειται μια λογική κίνηση. Η χώρα δεν έχει τα μέσα για να πληρώσει το χρέος της. Χρειάζεται να ανορθώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη. Ο μόνος τρόπος για αυτό είναι μέσα από μια αναδιάρθρωση του χρέους.» αυτά γράφει σε άρθρο του στην Guardian, ο καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κολούμπια των ΗΠΑ και Μπουένος Άιρες της Αργεντινής MartinGuzman. Ήδη 22 δικαστικές αγωγές έχουν κατατεθεί από τα λεγόμενα «αρπαχτικά fund» που εξειδικεύονται στο να επιδιώκουν την πλήρη εξόφληση των δανείων, τα ομόλογα των οποίων τα αγοράζουν σε φάσεις κρίσης χρέους της χώρας σε εξευτελιστικές τιμές.

Η εθνική και λαϊκή κυριαρχία έχουν καταργηθεί. Την τύχη της χώρας τη διαχειρίζεται όχι η εκλεγμένη κυβέρνησή της αλλά ένα Σώμα από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες που έχουν ορίσει οι αρχές των ΗΠΑ. «Εάν αυτό ηχεί σαν κάτι που συμβαίνει μόνο σε αποικίες, συμβαίνει ακριβώς γιατί το Πουέρτο Ρίκο είναι μια αποικία των ΗΠΑ», γράφει ο Guzman.

Η συμπεριφορά του Σώματος τεχνοκρατών εδώ στην Ελλάδα μας είναι πολύ οικεία. Εξοντωτική λιτότητα, τεράστιες περικοπές σε συντάξεις, εκπαίδευση, υγεία. Καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. «Όσο απουσιάζει μια μεγάλη περικοπή του χρέους, οι δημοσιονομικές ρυθμίσεις δεν θα επιδεινώσουν μόνο την ύφεση, θα επιδεινώσουν επίσης το ίδιο το χρέος» συνεχίζει ο Guzman.

Το ποια θα είναι η εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τη στάση της Πουερτορικανής κυβέρνησης και του Σώματος. Τα σημάδια που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Πριν από λίγες μέρες ο Τραμπ έστειλε το εξής μήνυμα στο twitter « Οι Δημοκράτες προσπαθούν να διασώσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες από το καταστροφικό Obamacare και το Πουέρτο Ρίκο με τα δολάρια από τους δικούς σας πόρους. Αξιολύπητο». Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση η Αμερική θα πληρώσει το τίμημα διότι αναμένεται ένας πολλαπλασιασμός μετανάστευσης από το Πουέρτο Ρίκο στην αμερικάνικη ενδοχώρα.

 Το Πουέρτο Ρίκο είναι συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ με μια Ειδική Σχέση Κοινοπολιτείας, η οποία σήμερα κλονίζεται από την οικονομική του κρίση.

Ο Martin Guzman καταλήγει έτσι το άρθρο του : «Όλοι οι υπεύθυνοι υποχρεούνται τώρα να δείξουν τα χαρτιά τους. Οι δράσεις του σώματος τεχνοκρατών θα δείξει το βαθμό ομοιοτήτων ανάμεσα στο Πουέρτο Ρίκο και την Ελλάδα. Μια σημαντική ομοιότητα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί : Η Ελλάδα έχασε την defacto κυριαρχία της. Οι αρχές της δεν έχουν καμία δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις στο όνομα του λαού σε σχέση με την κρίση χρέους. Η Τρόικα έχει την εξουσία. Έλιωσαν την Ελλάδα, στερώντας από μια ολόκληρη γενιά τις ευκαιρίες στην ίδια τους τη  χώρα. Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν ή θα λιώσουν το Πουέρτο Ρίκο; Οι πολίτες του πολύ γρήγορα θα ξέρουν. Το τι θα συμβεί μετά δεν θα επηρεάσει μόνο την οικονομία, αλλά μπορεί επίσης να φέρει βαθιές πολιτικές αλλαγές, στην μια κατεύθυνση ή στην άλλη, που θα μετασχηματίσουν το μέλλον της χώρας προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.»

Όπως βλέπουμε μια χώρα που βαδίζει προς την κόλαση όπως αυτή η αμερικάνικη αποικία δεν παρομοιάζεται πια ούτε με την Βενεζουέλα, ούτε με την Αργεντινή, ούτε με το Ζιμπάμπουε, ούτε με την Συρία. Παρομοιάζεται με την Ελλάδα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040