Η Δημόσια Υγεία το Σωτήριον Ετος 2017 μ.χ. …

Η Δημόσια Υγεία το Σωτήριον Ετος 2017 μ.χ. …

Του Γιάννη Περάκη

«Παραλάβαμε την υγεία σε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα», «παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών», ως τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει 50 τέτοιες μονάδες σε αστικές περιοχές και έως το τέλος του έτους θα έχουν ανοίξει άλλες 237, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή (17-03-2017).

«Πολιτική» είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε (Ουίν. Τσώρτσιλ).    

  

Μία “ακτινογραφία”, όπως αποτυπώνεται από την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελ. Ομοσπονδ. Εργαζομένων Δημόσ. Νοσοκομείων31/8/16):

Νοσοκομείο Πάτρας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ελλείψεις υλικών. Εργαστήρια με δανεικούς εργαζόμενους, έκλει-σαν χειρουργικά τραπέζια.                                                                                                                                                                          

Νοσοκομείο Αγρινίου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δρομολόγια θανάτου καρδιολογικών ασθενών από το Αγρίνιο σε άλλα νοσοκομεία, λόγω της υπολειτουργίας της κλινικής. Η μονάδα τεχνητού νεφρού είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Σήμερα εξυπηρετεί 100 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης από 200 πριν λίγο καιρό.                                                                        

Νοσοκομείο Αιγίου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί ο Αξονικός. Ανύπαρκτη η Μαιευτική κλινική.                                                                                                                                                                        

Νοσοκομείο Καλαβρύτων: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών. Δεν υπάρχει ασθενο-φόρο. Δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα. Υπολειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο.                                                                                                                        

Νοσημάτων Θώρακος Πάτρας: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες συγχώνευσης με Γ.Ν. Πατρών. Σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού και προσωπικού.                                                                                                                                                                          

Παίδων “Καραμανδάνειο” Πάτρας: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.                                                                                        

Πανεπιστημιακό Ρίου: Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Κενές 487 οργανικές θέσεις. Λόγω ελλείψεων στον ιματισμό, ο νέος Διοικητής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους ασθενείς, λες και το Νοσοκομείο είναι στρατιωτική μονάδα.                                

Νοσοκομείο Λευκάδας: Ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους. Πεπαλαιωμένα τα εργαστηριακά μηχανήματα. Συχνές βλάβες των μηχανημάτων και οι ασθενείς καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα για τις εξετάσεις.                                                                                                                                                                                  

Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης: Οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδεις του έτους 2015 λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ο ασυντήρητος ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή των Ασθενών. Ασφυξία από την έλλειψη υλικών και φαρμάκων.                                                                                                                                                                

Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Τρομακτική έλλειψη προσωπικού. 6.000 οφειλόμενα ρεπό με αυξημένη, λόγω της κόπωσης, την πιθανότητα λάθους. Τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Ελλείψεις σε κρεβάτια, φορεία, καθετή-ρες, αντιδραστήρια. Τα εναπομείνοντα είναι χειρίστης ποιότητας με προδιαγραφές περασμένου αιώνα.                                                                

Κέντρα Υγείας Κυκλάδων: Μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών (Ορθοπεδικού, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Μικροβιο-λόγου). Ελλείψεις αναλώσιμων υλικών.                                                                                                                                                                  

Νοσοκομείο Νάξου: Ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών (Παθολόγου, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Δερματολόγου, Χειρουργού) Απλήρωτα τα δεδουλευμένα νυκτερινά και αργίες από Νοέμβριο του έτους 2015.                                                                            

“Λαϊκό”: 446 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού (πλην Ιατρών) και 92 κενές οργανικές θέσεις Ιατρών.                                        

Νοσοκομείο Καρδίτσας: 192 κενές οργανικές θέσεις στις 610 προβλεπόμενες.                                                                                                        

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης: 52,3% το ποσοστό στελέχωσης των οργανικών θέσεων. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με ορατή την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Νοσοκομείο Λάρισας: 265 οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στις 720 προβλεπόμενες.                                                          

Νοσοκομείο Κοζάνης: 45 είναι οι κενές οργανικές θέσεις Ιατρών από τις 84 προβλεπόμενες και 163 είναι οι κενές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού από τις 409 προβλεπόμενες.                                                                                                                          

Νοσοκομείο Κυθήρων: Από τις 15 οργανικές θέσεις Ιατρών οι 7 είναι ακάλυπτες και από τις 66 οργανικές θέσεις του υπόλοι-που προσωπικού ακάλυπτες είναι οι 17. Χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο. Οι Ιατροί κάνουν τη δουλειά του παρασκευαστή και του χειριστή. Στο νοσηλευτικό προσωπικό από τις 22 οργανικές θέσεις οι 9 είναι ακάλυπτες, παρότι φαίνονται 2, καθότι τις κα-ταλαμβάνουν άτομα που απουσιάζουν πολύ καιρό για διαφόρους λόγους.                                                                                                                                                        

“Γ. Γεννηματάς” Θεσσαλονίκης: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Κλειστές 2 κλίνες ΜΕΘ. Κλειστά δύο χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2.000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία (ως εκ τούτω και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι) από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας. Ελλείψεις χειρουργικών υλικών.                                                          

“Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης: Μεταξύ των ετών 2009 – 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70% ανάλογα την υπηρεσία.                                                                    

“Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης: 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν προσλήφθηκε κανείς. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5.                                                                                  

ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης: 433 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, στις 1.533 προβλεπόμενες. Εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχα-νήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (Αιμοδυναμικό, Αγγειογράφος)                                                                                                         

“Άγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης: 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού.                                      

Νοσοκομείο Κιλκίς: 50% κενές οργανικές θέσεις. Κλειστός ο Αξονικός Τομογράφος. Ελλείψεις υλικών. Δεν υπάρχουν ειδικότητες Ιατρών Πνευμονολόγου, Νευρολόγου, Παθολογοανατόμου. Οργανώνονται έρανοι για τη προμήθεια υλικών.            

Νοσοκομείο Βέροιας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργεί η γυναικολογική – μαιευτική κλινική και το αιμοδυ-ναμικό. Αναβάλλονται χειρουργεία. Κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό τμήμα.                                                        

Νοσοκομείο Γουμένισσας: Ερημοποίηση – υποστελέχωση του Νοσοκομείου. Νοσηλεύτρια καλύπτει το φαρμακείο (χωρίς φαρμακοποιό). Καθαρίστρια έχει οριστεί μάγειρας. Δεν εφημερεύει το Νοσοκομείο γιατί οι Ιατροί κάνουν εφημερία στο Γ.Ν. Κιλκίς. Εξοικονομούν χειρουργικά υλικά από δωρεές.                                                                                                                          

Νοσοκομείο Πολυγύρου: 40% κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί η μονάδα εντατικής θεραπείας. Κλειστά δύο χειρου-ργικά τραπέζια. Υπολειτουργεί η πνευμονολογική και τα επείγοντα παρά τον πολύ τουρισμό.                                                                                                    

 Νοσοκομείο Κω: Οι νοσηλευτές κάνουν διπλοβάρδιες. Μία νοσηλεύτρια καλύπτει δύο κλινικές. Χωρίς φαρμακοποιό. Δεν υπάρχει ουρολόγος και πνευμονολόγος. Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με ιδιώτες παιδιάτρους.                                        

Νοσοκομείο Ρόδου: 50% οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. 9.263 οφειλόμενα ρεπό. Πέντε μηχα-νήματα χαλασμένα στη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού. Σοβαρός κίνδυνος της ζωής των ασθενών λόγω των καθυστερήσεων. Υποχρηματοδότηση. Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα.                                                                      

“Δρομοκαΐτειο”: Υπηρετούν 450 υπάλληλοι στις 1200 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια στις κλινικές οξέων περιστατικών των 30 έως 40 ασθενών που εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Αντιστοιχεί ένας Ιατρός ανά Κλινική. Αποδεκατίστηκε η Διοικητική και η Τεχνική Υπηρεσία. Ελλείψεις σε γάντια, φλεβοκαθετήρες, αντι-δραστήρια. Απόγευμα – νύκτα δεν λειτουργούν τα εργαστήρια (Μικροβιολογικό – Ακτινολογικό).                                        

Πανεπιστημιακό Λάρισας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 128 κενές οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, 112 κενές οργανικές θέσεις στην Ιατρική, 41 κενές οργανικές θέσεις στη Διοικηική και 8 κενές οργανικές θέσεις στη Τεχνική Υπη-ρεσία. 80 υπάλληλοι λείπουν σε μακροχρόνιες άδειες. Ιατρικά μηχανήματα εν αχρηστία λόγω παλαιότητας. Λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών. 6 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές. Επίσης 4 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές.                                                                                                                  

Ψυχιατρικό Αττικής: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε εφημερία του νοσο-κομείου εισάγονται 50 ασθενείς. Το 80% των ασθενών που εισάγονται είναι με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού. Σε κλι-νικές των 40 ασθενών κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια. Πολλές φορές ασθενείς επιτίθενται στο προσωπικό ή σε άλλους ασθενείς και έχουν προκληθεί τραυματισμοί. Νοσηλευτική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 1247 - Υπηρετούντες 652, Ιατρική υπηρεσία πλην Ιατρών Προβλεπόμενες οργανικές 296 - Υπηρετούντες 212, Τεχνική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 129 - Υπηρετούντες 25, Διοικητική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 518 - Υπηρετούντες 151, Ιατροί ΕΣΥ Προβλεπόμενες οργανικές 105 - Υπηρετούντες 64.                                                                                                                                                                        

“Γ. Γεννηματάς” Αθήνας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες. Οφεί-λονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Τραγικές ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς. Μεγάλες ελλείψεις σε Εργαστηριακούς Ιατρούς καθώς επίσης σε ιατρούς του Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα. Συγχωνεύσεις κλινικών για να πάρει 5 ημέρες άδεια το προσωπικό το καλοκαίρι. Ο ένας εκ των δύο Αξονικών τομογράφων εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστή-ματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Τις ειδικές εξετάσεις οι ασθενείς τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα. Το ειδικό μηχάνημα E.R.C.P. (ενδοσκοπικές, γαστρεντερολογικές εξετάσεις) θέλει αντικατάσταση επειδή είναι παλαιού τύπου. Μεγάλες ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.                                                                                                                             

 Θριάσιο: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπι-κού. Μεγάλη έλλειψη Τραυματιοφορέων. Ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης. Η στελέχωση των κλινικών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.                                                                                                    

“Παπαγεωργίου” Θεσσαλονίκης: 400 κενά, ήτοι 135 γιατροί, 35 διοικητικοί, 30 παραϊατρικό, 198 νοσηλευτικό όλων των κατηγοριών, 2 τεχνικοί. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στο Νοσοκομείο 210.000.000 ευρώ. Το νοσοκομείο χρωστάει στους προμηθευτές 15.000.000 ευρώ από τον Φεβρουάριο. 10 στις 20 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας κλειστές. 8 από τις 14 αίθουσες στο χειρουργείο κλειστές.                                                                                                                                                                                          

Νοσοκομείο Φλώρινας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς (60% ακάλυπτες οργανικές θέσεις). 23 ημέρες το μήνα ακάλυπτο το νοσοκομείο από Παιδίατρο (είναι μόνο ένας). Εδώ και 1,5 χρόνο έκλεισε η Ορθοπεδική κλινική (ένας Ορθοπεδικός). Υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και ο ένας εντός των ημερών αποσπάται.                                                                                                                                                                                                              

Νοσοκομείο Νάουσας: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. 45% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί ο Αξονικός τομο-γράφος. Έκλεισε η Μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών. Κλειστή 15 ημέρες το μήνα η Παιδιατρική κλινική λόγω ελλεί-ψεων σε παιδιάτρους.                                                                                                                                                                            

Νοσοκομείο Κορίνθου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Έκλεισε εδώ και ένα χρόνο η Παιδιατρική κλινική. Το μισό μήνα είναι κλειστή σε εφημερίες η Ουρολογική κλινική. Πάνω από 50% ακάλυπτες οι θέσεις σε Νοσοκόμους - Τραυματιοφορείς. Λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών είναι αδύνατη η κάλυψη των ΤΕΠ. Οφείλονται εκατοντάδες ρεπό στο προσωπικό και κανονικές άδεις από το έτος 2014. Συχνές βλάβες του παλαιού Αξονικού τομογράφου. Δανεικά ανταλλακτικά από άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει Μαγνητικός τομογράφος. Πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.                                                                                                                                                            

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Αύξηση της ζήτησης σε υπηρεσίες λόγω τουρισμού και προσφύγων. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οφείλονται 1.000 ρεπό στο προσωπικό. Η Ψυχιατρική κλινική έμεινε με ένα ιατρό.                                                                                

“Τζάνειο”: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Ελλείψεις υλικών.                                                                                                                                                                                                  

“Ερυθρός Σταυρός”: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ακάλυπτες οι 50% των θέσεων των ειδικευμένων ιατρών. Εάν δεν προσληφθούν άμεσα Ορθοπεδικοί κλείνει η κλινική, επειδή συνταξιοδοτούνται οι εναπομείναντες Ορθοπεδικοί ιατροί. Μεγάλες ελλείψεις διοικητικού προσωπικού 70% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Μεγάλες ελλείψεις Νοσοκόμων και Τραυματιοφορέων. Εντατικοποίηση της εργασίας. Εργασιακή εξουθένωση των υπαλλήλων.                                                                                                                                                                                                      

“Αλεξάνδρα”: Πολύ μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που αγγίζει το 60%, συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία έχει 350 κενές οργανικές θέσεις από τις 650 του συνόλου, στη Διοικητική Υπηρεσία έχει 72 κενές οργανικές θέσεις από τις 114 που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου και στην Τεχνική Υπηρεσία 80 κενές οργανικές θέσεις από τις 155 που προβλέπει ο Οργανισμός. Τα προβλήματα όμως γίνονται ακόμα πιο σοβαρότερα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πολύ σύντομα μέσα στους επόμενους μήνες το Νοσο-κομείο τους θα καταρρεύσει για οικονομικούς λόγους.                                                                                                                

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 75 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 30 κενές οργανικές θέσεις παραϊατρικού. Υπολειτουργεί ο μοναδικός Μαγνητικός Τομογράφος που υπάρχει στον νομό προς όφελος των ιδιωτών.                                                                                                                                                                                                              

Νοσοκομείο Πύργου: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Δεν μπορεί να καταρτιστεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρών. Υπολειτουργεί η καρδιολογική κλινική η μοναδική στο Νομό. Αναζητούνται καρδιολόγοι με μετακινήσεις. Ο Αξονικός Τομογράφος ο μοναδικός στο Νομό συνήθως είναι χαλασμένος (η σύμβαση συντήρησης έληξε εδώ και δέκα χρόνια). Μαγνητικός δεν υπάρχει, πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς. Ελλείψεις σε ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Στο Καρδιολογικό τμήμα δεν υπάρχει υπέρηχος καρδιάς. Έκλεισαν την Μαιευτική κλινική στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και η μοναδική που υπάρχει πια στο Νομό, στο Νοσοκομείο Πύργου, υπολειτουργεί με 9 κενές οργανικές θέσεις στις 15 προβλεπόμενες.                                                                                                                                                                                                

Νοσοκομείο Αργοστολίου: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργεί η Παθολογική κλινική αφού υπάρχουν μόνο δύο ιατροί παθολόγοι. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Άνω του 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Με μετακινήσεις καλύπτονται οι βάρδιες. Οφείλονται κανονικές άδειες από το έτος 2013. Η ΜΕΘ με 5 κλίνες δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού. Ένα ασθενοφόρο στη βάρδια για τις διακομιδές δεν επαρκεί, και κινδυνεύει η ζωή των πολιτών που χρήζουν διακομιδές.                                                                                                                             

Νοσοκομείο Λήμνου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δεν διαθέτει καθημερινά αναισθησιολόγο. Οι ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες στο θεό σε περίπτωση βαριάς νόσου. Παθολογική κλινική χωρίς Παθολόγο. Λειτουργεί με ιδιώτες ιατρούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. 200 ευρώ την ημέρα στοιχίζει έκαστος. Υψηλότερη η αμοιβή τους απ’ ότι στοιχίζουν οι μόνιμοι ιατροί. Γι’ αυτό και εξωθούνται σε παραιτήσεις. 30% κενές οργανικές θέσεις. Ελλείψεις υλικών.                                                    

Νοσοκομείο Καστοριάς: Προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας. Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς, ΤΕ Μαιών, ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό και Νοσηλευτικό. Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ της περιοχής λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθε-νοφόρων. Κινδυνεύουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές.                                                                                     Νοσοκομείο Ξάνθης: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δεν λειτουργεί ο μαστογράφος (μια φορά την εβδομάδα) λόγω ελλεί-ψεων προσωπικού. Από 75 ασθενείς που εξετάζονταν μειώθηκαν σε 15 προς όφελος των ιδιωτών. Ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών. Ακάλυπτες οργανικές θέσεις ιατρών, 60% στην Παθολογική, 40% στην Ορθοπεδική. 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.                                                                                                                                                                                

 Νοσοκομείο Σερρών: Ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών. Λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας χωρίς Ογκολόγο ιατρό. Ψυχια-τρική κλινική με ένα Ψυχίατρο. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.                                                                                                                                                                                                                                                  

Νοσοκομείο Έδεσσας: Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικευμένων ιατρών. Μετακινήσεις προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.

Προυπολογισμός Υπουργείου Υγείας 2017

Από τον κωδικό 2325 η επιχορήγηση στα Νοσοκομεία το έτος 2017 είναι copypast με το έτος 2016 με ποσό επιχορήγησης 1.156.000.000 ευρώ. Το έτος 2015 ήταν 1.500.000.000 ευρώ. Μειώθηκε 350.000.000 ευρώ. Ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσο-κομείων τέλος του έτους 2016 1,8 δις ευρώ.                                                                                                                                                                                        Προσλήψεις προσωπικού: Από τον Κωδικό 0200 «Αμοιβές Πολιτικών Υπαλλήλων (τακτικοί και ΙΔΑΧ)» προκύπτει ότι εφέτος θα γίνουν μηδενικές προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού. Το έτος 2016 οι Αμοιβές Πολιτικών Υπαλλήλων (τακτικοί και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ΙΔΑΧ) ήταν 1.666.639.000 ευρώ και το έτος 2017 είναι 1.675.074.719 ευρώ. Που είναι τα χρήματα θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις;
Ο Κωδικός 5113 ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ στον Προϋπολογισμό του έτους 2017 είναι 0,00 όπως και το έτος 2016 (0,00). 0 από 0 = 0

ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος): Κάτω από τα όρια ασφαλείας όλων των συστημάτων υγείας οι δαπάνες στην Ελλάδα1

Ορθιο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και λοιπού προσωπικού παραμένει το Σύστημα Υγείας σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που αναφέρει μια σειρά πολλών προβλημάτων. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσω-πικό, αναλώσιμα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οι εξαντλητικές εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών σε συνδυα-σμό με τη μείωση των αποδοχών τους, οι καθυστερήσεις πληρωμών σε παρόχους υπηρεσιών υγείας, δεν επιτρέπουν την ομα-λή λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας.

Ο προϋπολογισμός του 2017 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας

Σύμφωνα με στοιχεία, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας το 2017 ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7% και τα όρια ασφαλείας κάθε Συστήματος Υγείας είναι στο 6%. Η κρατική επιχορήγηση για τον ΕΟΠΥΥ από 526 εκ. το 2016 μειώθηκε στα 326 εκ. το 2017. Εγινε παράλληλα αύξηση, περίπου 700 εκ. ευρώ, της παρακράτησης και απόδοσης στον ΕΟΠΥΥ των εισφορών υγείας από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η ενέργεια αυτή όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντι-θέτως το μεγεθύνει αφού μετακυλύει στους συνταξιούχους ένα ακόμη δυσβάστακτο βάρος τη στιγμή που υπόκεινται συνεχώς μείωση στη σύνταξή τους. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2017 πρέπει να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ (από 0,18% του ΑΕΠ που είναι σήμερα και 0,28% του ΑΕΠ το 2016) προκειμένου να καλύψει την περίθαλψη των πολιτών. Με την υφιστάμενη κατάσταση, οι ιδιωτικές δαπάνες εξακολουθούν να απορροφούν το 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία (το υψηλότε-ρο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ). Τα όποια βήματα σε προσλήψεις, ιδιαίτερα επικουρικών ιατρών, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των Νοσοκομείων. Η ανάγκη στήριξης των νοσοκομείων με προσλήψεις νοσηλευτικού, διοικη-τικού και παραϊατρικού προσωπικού (ελλείψεις Νοσηλευτών 20.000 περίπου). Υπάρχει καθυστέρηση στη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ. Σήμερα, βρίσκονται εκτός λειτουργίας 150 κλίνες, ενώ  υπάρχει η αναγκαία υποδομή. Θα μπορούσαν να νοση-λευθούν, εάν υπήρχε στελέχωση, πλέον των 4.000 ασθενών και να σωθεί το 50% εξ’ αυτών, στατιστικά.

70% αύξηση της προσέλευσης στα νοσοκομεία ελλείψει ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)

Η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, λόγω της έλλειψης ΠΦΥ και της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί κατά 70%            και οι αυξήσεις των εισαγωγών, λόγω της παραμελημένης υγείας των ασθενών, έχει μεταβιβάσει το κόστος της ΠΦΥ στη νοσοκομειακή περίθαλψη και μάλιστα μεγαλύτερο, λόγω της μειωμένης πρόληψης και φροντίδας. Από τα 390 πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ έχουν μείνει σήμερα 200 μονάδες ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) και αυτές λειτουργούν υποτυ-πωδώς.

Εμείς η αντιμνομονιακή αριστερά τι κάνουμε;

Πάει πίσω χρόνια αυτή η ιστορία. Ενα φυλαγμένο βιβλίο στο κομοδίνο, της κρεββατοκάμαρας , που δεν έπρεπε να έχω βρεί να ανοίξω.                                                                                                                                                                                                                                          

Δεν το είδες ποτέ, τα λόγια του πατέρα. Κάτι για Γυάρο, Μακρονήσι αχνοθυμάμαι.                                                                                                                                                                                      

Κάποια Κυριακή, εκλογών με Ναι και Όχι έρχεται αμυδρά στο νού. Κάποιες κουβέντες, κλειστές στενόχωρες, που αλλαζαν ρότα όταν πλησίαζα.                                                                                                                                                                                                                  

Ο κύριος Λάκης της Ακριβής ο άντρας, που έδινε ταληράκι χαρτζιλίκι στα πιτσιρίκια της γειτονιάς, δεν είχαν δικά τους παιδιά ένα πρωί τον πήραν από το σπίτι που νοίκιαζε, στης θείας.                                                                                                                                

Κάποια εκπομπή στα βραχέα, εδώ Ντόιτσε Βέλε και ορυμαγδός, κλειστό, θα μας βάλεις φυλακή, όλους…. Το παλιό Φίλιπς υπάρχει ακόμα ενθύμιο. Κάποιες σκόρπιες λέξεις κάτι με ΕΔΑ, είχε να κανει... Δεν πρόλαβε να τα εξηγήσει, έφυγε νωρίς ο πατέρας ο παλιός Εδαίτης.                                                                                                                                                                                                                                           

Αμφιθέατρο, χρόνια μετά, οι χειρόγραφες προκυρήξεις πάνω στα αυτοκίνητα της Πατησίων, στα λεωφορεία, στα τρόλευ.                                                                                                                                                                      

Την άλλη νύχτα, σίγησε ο σταθμός της ελεύθερης φωνής των Ελλήνων. Το πρωί της άλλης μέρας, μάνικες πυροσβεστικών ξέπλεναν το οδόστρωμα μεταξυ Μουσείου και Στουρνάρη.                                                                                                                                                      

Οι πρώτες αφίσες, που κόλλαγε το συνεργείο, φοιτητών μαθητών, παιδιών του μεροκάματου.                                                              

Βασιλευομένη ή Αβασίλευτη, το πρώτο παράσημο από γκλόμπ στην πλάτη, βδομάδες μετά φαινόταν ακόμα το σημάδι.                                   Αμφιθέατρα, από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη στην μεταγραφή. Της αγάπης αίματα με πορφύρωσαν.

Επιλογή η στράτευση, η νεανική. Διεκδικήσεις, απεργείες , πορείες, πανό. Οράματα. Για ένα καλύτερο αύριο . Της Δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ… Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε τα μεγάλα μάτια της μες τα σπλάχνα μου…

Πορεία εμπρός με όποιο προσωπικό κόστος. Είναι όμορφο να παλεύεις άδολα, για το σύνολο. Χωρίς εκποιήσεις, χωρίς εξαργύρωση ή αντάλλαγμα. Δεν ζάλισαν οι ψηλοί θώκοι                                                                                                                                                                                                

Δεν υπήρξε δισταγμός, όταν ένοιωσες ότι το πράγμα δεν είναι αυτό που ονειρεύτηκες. Να κρατήσεις την αξιοπρέπεια σου    να κάνεις κριτική και αυτοκριτική και να βαδίσεις τον δρόμο που έκρινες σωστό.                                                                                                                     

Αλοίμονο, στις κοινωνίες στα ιδεολογικά ρεύματα, που θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο του Πάπα. Αλοίμονο στις κοινωνίες                        με μονοδιάστατους προσανατολισμούς.                                                                                                                                                                                                                              

ΕνωμΕνη ΑριστερΑ , απόπειρα μεταπολιτευτή. Συνασπισμός, απόπειρα διεκδίκησης σύμπλευσης ενός κόσμου με φάσμα καταβολές την ΕΔΑ  του 27 τοις εκατό. Στην παρουσίαση μόλις προχτές αντίστοιχου βιβλίου παρεβρέθει και χαιρέτησε αντιπροσωπεία όλου του πολιτικού φάσματος.                                                                                                                                                                                                              

Η κατάρα αυτού του τόοπου, είναι το ρητό του Μακιαβέλι. Διαίρει και βασίλευε.                                                                                                                                                                                                                

Διάσπαση Αθηναίων Σπαρτιατών και εμφύλιος, το τέλος του μεγαλύτερου πολιτισμού που φάνηκε επι γης.                                                  

Γιατί δεν ενώνεται η Αριστερά, ερώτημα χρόνων που ακούω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να τρέχει.                                                                            

Το βράδυ των εκλογών που ξενύχτησε όλο το πολιτικό φάσμα, αν για μερικές εκατοντάδες ψήφους θα εμπαινε ο ΣΥΝ, στην Βουλή, ηταν οδυνηρό.                                                                                                                                                                                                                  

Αυτό που ξερω είναι ότι απόψε νοιώθω πιο μόνος. Ισως το νοιώθουν κι άλλοι.                                                                                                                                                                                          

Απόψε ξέρω ότι ξανακάπνησα, μετά από 18 μέρες. Το ρούφηξα μέχρι τα νύχια το κωλοτσίγαρο. Ισως το έκαναν κι άλλοι.                                                                                                                                                                                                                    Διαίρει και βασίλευε.                                                                                                                                                                                                                                            Ως  πότε;

Ομως απ’ τ’ άλλα πιο πολύ με άγγιξε το άσμα το Τραπεζούντιον, με την παράξενή του γλώσσα, και με την λύπη των Γραικών των μακρινών εκείνων που ίσως όλο πίστευαν που θα σωθούμε ακόμη. (Κ. Καβάφης)

          

1. News247. gr (17 Μαρ. 2017)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            2. Συγγραφέας: Χάρης Λ. Dreamer

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040