Κινηματογραφική βραδιά : "Ο Βάνια στο Μπροντγουαίη", Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 8 μμ

Κινηματογραφική βραδιά : "Ο Βάνια στο Μπροντγουαίη", Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 8 μμ

Μετά την πολύ θετική ανταπόκριση που είχε η προηγούμενη προβολή του «Marat / Sade» συνεχίζουμε με άλλο ένα θεατρικό έργο, στα πλαίσια πάντα του αφιερώματος «Ατομικότητα και Συλλογικότητα στον Κινηματογράφο».

 

Βρισκόμαστε σε ένα από τους ιστορικούς μεγάλους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης, το New Amsterdam Theater, που ξεκίνησε ως θέατρο – καμπαρέ. Κτισμένος το 1903, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως επί μια δεκαετία, τα ποντίκια και τα νερά τον έχουν ερειπώσει. Στη σκηνή του, η οποία είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση μια ομάδα ηθοποιών προβάρει τον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ. Οι πρόβες αυτές εξακολουθούν επί μια τριετία, εθελοντικά, χωρίς καμία εμπορική διάσταση, όχι για να ετοιμάσουν την παράσταση, αλλά για να μπορέσουν οι συντελεστές να μπουν στο πνεύμα του μεγάλου ρώσου συγγραφέα και να το συνδυάσουν με τη δική τους εποχή και τόπο, αξιοποιώντας και τη γνώμη οιουδήποτε φίλου που το παρακολουθεί. Για αυτό εξάλλου και φορούν τα ρούχα με τα οποία τριγυρίζουν στην 42η Οδό και στους άλλους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Σκηνοθέτης της θεατρικής πρόβας είναι ο Andre Gregory, από τα κεντρικά πρόσωπα της αμερικάνικης θεατρικής πρωτοπορίας του ’60, με πειραματική δουλειά στην Πολωνία και αλλού, διακρινόμενος για της εσωτερικότητά του και τις μεταφυσικές ανησυχίες. Προσαρμογή του θεατρικού του Τσέχοφ έχει κάνει ο David Mamet, γνωστός κυρίως για τα σενάριά του (Ετυμηγορία, Ο Ταχυδρόμος θα κτυπήσει δυο φορές, Οι Αδιάφθοροι). Τον Θείο Βάνια υποδύεται ο Wallace Shawn, ιδιότυπη προσωπικότητα του Μανχάταν, ηθοποιός, συγγραφέας και δοκιμιογράφος, άθεος, σοσιαλιστής, επαναστάτης sτον χώρο του.

Αυτές τις δοκιμές κινηματογραφεί εξαιρετικά επιτυχημένα ο γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης LouisMalle (Zazie dans le Metro, Au Revoir les Enfants, Milou en Mai), πρωταγωνιστής του γαλλικού Νέου Κύματος, με τον Francois Truffaut και τον Roger Vadim. Πριν δέκα χρόνια εξάλλου είχε γυρίσει την ταινία «My Dinner with Andre», που παρουσίαζε το θεατρικό έργο και τις ανησυχίες του θεατρικού σκηνοθέτη του Βάνια. Eίναι η τελευταία ταινία της ζωής του – λίγους μήνες μετά πέθανε από λέμφωμα).-

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040