Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“To be or not to be”, 1942. 1.30’, Παρασκευή 18.11.2016, Σολωμού 13, β.όροφος

“To be or not to be”, 1942. 1.30’, Παρασκευή  18.11.2016, Σολωμού 13, β.όροφος

planb4c

Η αμερικάνικη αυτή μαύρη κωμωδία γυρίσθηκε το 1941 και προβλήθηκε το 1942, εν μέσω του Β Παγκοσμίου Πολέμου και της αμερικάνικης εμπλοκής σε αυτόν, που συνέβη το ίδιο διάστημα του γυρίσματος της ταινίας. Η σάτιρα αυτή περιστρέφεται γύρο από ένα θίασο της Βαρσοβίας, που στην αρχή της ταινίας παρουσιάζει τον Άμλετ του Σέξπιρ. Η σύζυγος του πρωταγωνιστή, μέλος του θιάσου και αυτή, περιμένει εναγωνίως ο πρωταγωνιστής σύζυγός της να αρχίσει να απαγγέλει τον μακροσκελή μονόλογο, που ξεκινάει με το «to be or not to be…”, προκειμένου να συναντήσει με ασφάλεια στα καμαρίνια τον εραστή της, έναν εγγλέζο αξιωματικό που βρίσκεται στην ακόμα ελεύθερη Πολωνία.

Η συνέχεια εκτυλίσσεται στη γερμανοκρατούμενη Βαρσοβία ως κωμωδία παρεξηγήσεων μέσα σε δραματικές συνθήκες. Ο θίασος και τα μέλη του τη μια εμφανίζονται ως ηθοποιοί στον ρόλο τους, από την άλλη με τη μάσκα του γερμανού στρατιωτικού, οδηγώντας σε μια ανεξάντλητη σειρά παρεξηγήσεων, με μεγάλη αγωνία ταυτόχρονα, γιατί όλα συμβαίνουν σε ακραία δραματικές καταστάσεις, όπου κι ένα μικρό λάθος αρκεί για να φέρει τον θάνατο. Εδώ βλέπουμε πώς η δράση μιας ομάδας σε ακραίες μάλιστα συνθήκες, που απαιτούν τον απόλυτο συλλογικό συντονισμό, έρχεται στην κόψη του ξυραφιού από ιδιωτικού τύπου αντιθέσεις ανάμεσα σε κάποια μέλη της.

Η ταινία στην πρώτη φάση συγκέντρωσε την εχθρική κριτική των κριτικών (σε αντίθεση με την ανταπόκριση του κοινού) , γιατί θεώρησαν ιεροσυλία από ένα σκηνοθέτη της Αμερικής να κάνει ένα φιλμ με ξεκαρδιστικό γέλιο έχοντας θέμα την γερμανοκρατούμενη εγκληματική κατοχή της Πολωνίας, που η τραγωδία με το γκέτο και τις μαζικές δολοφονίες ήταν τον ίδιο ακριβώς χρόνο σε εξέλιξη. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, υπερασπιζόμενος την αριστοφανική παράδοση (κωμωδίες εν μέσω πελοποννησιακού πολέμου και μιας χειμαζόμενης Αθήνας με θέμα τις ίδιες τις συνέπειες του πολέμου) με επιστολή του στον τύπο ανάφερε: «Αυτό που έχω σατιρίσει είναι οι ναζί και η γελοία ιδεολογία τους. Έχω σατιρίσει ακόμα τη στάση των ηθοποιών που παραμένουν πάντα ηθοποιοί ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις. Σε ορισμένους που θέτουν θέμα αν η τραγωδία της Πολωνίας μπορεί να ανακατευθεί με σάτιρα, πιστεύω πως ναι και αυτό πιστεύει και το κοινό». Μετά τον πόλεμο η κριτική πέρασε στο άλλο άκρο, αναδεικνύοντας το φιλμ ως κορυφαία κωμωδία της δεκαετίας του ’30.

Σκηνοθέτης είναι ο Ernst Lubitsh (1892 – 1947), Γερμανός από το Βερολίνο, που άρχισε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία στην πατρίδα του πολύ νέος ως ηθοποιός και μετά σκηνοθέτης. Το 1923 τη πρσκήθηκε και έκτοτε παρέμεινε και δούλεψε στο Χόλιγουντ. Ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης στην πρώιμη περίοδο του ομιλούντος κινηματογράφου, που χρησιμοποίησε όχι τον ήχο από το γύρισμα της σκηνής, αλλά τεχνητό ήχο που προσετίθετο μετά, πράγμα που πρόσφερε τη δυνατότητα οπτικά να γυρίζεται πιο ελεύθερα το φιλμ χωρίς τους περιορισμούς που έθετε η υποχρέωση καλής ακουστικής. Τα περισσότερα αμερικάνικα φιλμ του είναι κωμωδίες, ιδιαίτερα γνωστό και στην Ελλάδα είναι το έργο «Shop around the Corner” με τον James Stewart.

H πρωταγωνίστριά του φιλμ «To be or not to be» Carole Lombarde, που μεσουράνησε στην αμερικάνικη κωμωδία του ’30, δεν πρόλαβε την προβολή του. Σε μια τραγική συσχέτιση με το θέμα του φιλμ, σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα, στο ταξίδι επιστροφής στο Χόλιγουντ από την πατρίδα της την Ιντιάνα, όπου είχε πεταχτεί για να ενισχύσει μια εκδήλωση για την προώθηση των ειδικών κρατικών πολεμικών ομολόγων, που κυλοφόρησαν αμέσως μετά τη συμμετοχή της Αμερικής στην αντιναζιστική συμμαχία. ‘Ηταν 33 ετών.-

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία άρθρα από τον/την Σχέδιο Β

© 2013 Σχέδιο Β'