Κινηματογραφική βραδιά :"Μια Νύχτα στην Όπερα" Παρασκευή 7.11.2016, Σολωμού 13, β.όροφος

Κινηματογραφική βραδιά :"Μια Νύχτα στην Όπερα" Παρασκευή  7.11.2016, Σολωμού 13, β.όροφος

A Night at the Opera – Μια Νύχτα στην Όπερα ( 1.33’ )

(στα πλαίσια της σειράς : Συλλογικότητα και ατομικότητα στην Ιστορία του Σινεμά)

Παρασκευή 7.11.2016, Σολωμού 13, β.όροφος

planb4c

Η ταινία «A Night at the Opera» των αδελφών Μarxγυρίστηκε το 1935. Όπως και όλες οι άλλες ταινίες που πρωταγωνιστούν ο τίτλος δεν έχει μείνει στην ιστορία συνδεδεμένος με το όνομα του σκηνοθέτη αλλά με το όνομα των Μarx που με την πρωτότυπη ευρηματικότητα τους κυριαρχούν ολοκληρωτικά στο φιλμ. Πρόκειται για τον Groucho Marx που άρχισε την καριέρα του παιδί 14 χρονών ως σοπράνο σε παιδικές χορωδίες και είναι ο ηγέτης της τριάδας, παρότι τριτότοκος. Ο Chicoο πρωτότοκος, που ξεκίνησε ως πιανίστας. Και ο Harpoο δευτερότοκος ο οποίος παρουσιάζεται στις ταινίες ως μουγγός όχι γιατί ήταν στην πραγματικότητα άλαλος, αλλά γιατί η αυτοσχεδιαστική λογοδιάρροια των δύο αδελφών του δεν του άφηνε ευκαιρία να αρθρώσει λέξη. Υπάρχουν κι άλλοι δύο αδελφοί, ο Gummo, που περιορίστηκε στις ζωντανές εμφανίσεις στην νεανική του ηλικία, κι ο Zeppo που ήταν παρών μόνο στα πρώτα φιλμ των αδελφών Marx.

Μετά την εφηβεία τους οι τρεις αδελφοί με υποκίνηση της μητέρας τους, γερμανοαλσατικής καταγωγής, ξεκίνησαν ζωντανές παραστάσεις, τους ανακάλυψε η Paramount, τους έφερε στην κινηματογραφική σκηνή και μετά κατέληξαν στην MetroGoldwyn Μayer με πρώτη τους ταινία αυτή που θα δούμε. Οι αδελφοί Marx κυριάρχησαν μαζί με το Charlie Chaplin, τον Buster Keaton, τον Laurel και Hardy και τους Three Stooges στην αμερικάνικη κωμωδία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Αυτό όμως που τους έκανε εξαιρετικά αγαπητούς στο ενήλικο κοινό είναι τα παιχνίδια της λογικής τα οποία περιλαμβάνονται στους διαλόγους τους. Ο φιλόσοφος Bertrand Russel έχει πει ότι πολλές από τις ατάκες του GrouchoMarx κινούνται στο ανώτερο επίπεδο λογικής τάξης. Ανάμεσα τους είναι : «Δεν θα γίνω ποτέ μέλος σε μία λέσχη η οποία θα έκανε μέλος της εμένα», «ο γάμος είναι ένα θαυμάσιο καταφύγιο, ποιος θα ήθελε όμως να περάσει όλη του τη ζωή κλεισμένος μέσα σε ένα καταφύγιο», «αυτές είναι οι αρχές μου αλλά αν δεν συμφωνείτε μπορώ να τις αλλάξω», «δεν μπορώ να ξεχάσω την πρώτη φορά που έκανα σεξ, έχω κρατήσει την απόδειξη».

Το σενάριο της ταινίας αναφέρεται σε συγκρούσεις ενός θιάσου όπερας ο οποίος ταξιδεύει από την Ευρώπη στην Αμερική.

Όπως όμως σε όλες τους τις ταινίες η κύρια σημασία του σεναρίου είναι να δώσει ευκαιρία για να προσφέρει διάφορες αφορμές για να εκλυθεί η κατακλυσμιαία αυτοσχεδιαστική ικανότητα των αδελφών Marx. To σενάριο το έχουν γράψει ο George Kaufmann με σοσιαλιστικές απόψεις εκείνη την εποχή, ο Morrie Raskind, ο Al Broembergκαι ο Samuel Marx μακρινός συγγενής των αδελφών. Σκηνοθέτης είναι ο Sam Wood, ευτυχώς περιοριζόμενος μόνο να στήσει τεχνικά την ταινία, γιατί αλλιώς πρόκειται για έναν ακραία αντιδραστικό και αντικομμουνιστή σκηνοθέτη της MGM.

Το «συλλογικό- ατομικό» στη συγκεκριμένη ταινία δεν αφορά ούτε στο σενάριο ούτε στη σκηνοθεσία. Αφορά στον αριστοτεχνικό τρόπο που συνδέουν αυτές τις δύο έννοιες οι αδελφοί Marx, και απαιτεί προωθημένη συλλογική δουλειά που αφήνει ευρύτατα περιθώρια στην ατομική συμβολή και πρωτοβουλία. Με αυτόν τον μαγικό τρόπο εξάλλου μόνο θα μπορούσαν να καταφέρουν αυτό που έχει η τελευταία σκηνή της ταινίας τους Ηοrse Feathers: Ο ιερέας νυμφεύει την μοιραία της ταινίας και με τα τρία αδέλφια μαζί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040