Άρθρα και Τοποθετήσεις

Είμαι η Ν.Δ. Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

ΕΙΜΑΙ Η Ν.Δ.

του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

            Συμπληρώθηκαν ήδη τρεις μήνες από τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Διάστημα μικρό, αλλά νομίζω αρκετό, για να καταλήξει κάποιος σε πρώτα πολιτικά συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης, η οποία καθημερινά δίνει το πολιτικό, κοινωνικό οικονομικό και ιδεολογικό στίγμα της με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό.

            Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει. Θέλει να δείξει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Να αποδείξει ότι όλα βρίσκονται υπό τον έλεγχο και το άγρυπνο μάτι του.   Οι επισκέψεις του στα υπουργεία και κυρίως ο τρόπος που αυτές προβάλλονται από τα φιλικά ΜΜΕ στον κόσμο έχουν διπλό στόχο. Από τη μια να φανεί ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και έχει για τιμονιέρη έναν στιβαρό ηγέτη και από την άλλη να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δημοτικότητα του πρωθυπουργού ο οποίος την περίοδο αυτή δεν έχει αντίπαλο.

            Πράγματι, αν εξαιρέσει κάποιος το ΜΕΡΑ 25 το οποίο προσπαθεί να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο με προτάσεις με τις οποίες μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί, τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε εμφανή αδυναμία να αντιπολιτευτούν τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει ακόμη να βρει τα βήματα του στο νέο του ρόλου, εκείνο δηλαδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν μπορεί να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση και ούτε να χαράξει πολιτική στρατηγική. Χωρίς να διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις, κουβαλάει ακόμη την αποτυχία της κυβερνητικής του θητείας. Χωρίς σοβαρή και σε βάθος αυτοκριτική θέλει να κουκουλώσει τα πεπραγμένα της τετραετούς διακυβέρνησης του. Το ΚΙΝΑΛ λεηλατημένο από δεξιά και αριστερά βρίσκεται σε περιδίνηση και σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες. Το ΚΚΕ ακολουθεί τη μοναχική, αμόλυντη, άσπιλη και αδιέξοδη πορεία του, ενώ ο λεγόμενος χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς   εξαφανίζεται από τις εμφύλιες διαμάχες, τους ηγεμονισμούς και τα αδιέξοδα.

            Και όμως η ΝΔ φωνάζει ότι είναι εδώ, παρούσα. Με τον ίδιο πυρήνα πολιτικής. Όπως την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια. Η νόθευση της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες, οι ρυθμίσεις για ευκολότερες απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση, η κατάργηση του πολύπαθου πανεπιστημιακού ασύλου, οι προτάσεις για τον τρόπο λήψης μιας απόφασης για απεργία και άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί δείχνουν ξεκάθαρα το συντηρητικό προφίλ της. Και είναι ακόμη η αρχή.

            Και όμως η ΝΔ δεν άλλαξε και το δείχνει. Το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ΔΕΗ, το πώς διαχειρίζεται το θέμα των Εξαρχείων, το προσφυγικό για το οποίο τόσα και τόσα είχε πει και τόσο πολύ είχε λαϊκίσει, το πώς επιχειρεί να ρετουσάρει ένα αποτυχημένο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ με την κατάργηση της βάσης του 10, χωρίς όμως να θέτει όριο βάσης στα κολέγια και στα παρατήματα των ξένων πανεπιστημίων είναι δείγματα της κοινωνικής της πολιτικής. Και κυβερνά μόνο τρεις μήνες.

            Ούτε όμως ο κ Μητσοτάκης μετέβαλε τον πολιτικό του χαρακτήρα . Ο άνθρωπος που κατηγορούσε τους λαϊκιστές ήταν και παραμένει ο ίδιος τέτοιος. Δεν αναφέρομαι μόνο στον τρόπο που δόθηκαν στην κοινή γνώμη η επίσκεψη του στο καθαρισμένο οικόπεδο στο Μάτι και το άνοιγμα φύλλου από την κ Μαρέβα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μιλάω κυρίως για το Μακεδονικό. Πού πήγαν όλες εκείνες οι υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος και πολλά στελέχη του ότι θα μπλοκάρουν τη συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσει τις ψήφους των Μακεδόνων ; Ήξερε ή όχι από τότε ότι λέει ψέματα και ότι θα αναγνωρίσει μια διεθνή συμφωνία που υπέγραψε η χώρα, όπως και έκανε ;

            Ο κ Μητσοτάκης ήρθε για να σαρώσει και να ακολουθήσει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι συνθήκες τον ευνοούν. Βρίσκει μια αντιπολίτευση άλαλη, συνδικάτα διαλυμένα και μια κοινωνία σακατεμένη και συντηρητική. Η δυναμική, η συνοχή και οι αντοχές της κυβέρνησης θα φανούν, όταν θα αρχίσουν οι συγκρούσεις με τις θιγόμενες κοινωνικές ομάδες, όταν θα ξεσπάσουν διαφωνίες στο εσωτερικό της και όταν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες λειτουργήσουν καταλυτικά στην πορεία της. Τότε θα αποδειχθεί πραγματικά αν ήρθε για να μείνει ή αν θα ξεφουσκώσει γρηγορότερα και από τα μπαλόνια των πρώτων της γενεθλίων.

*εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Διαβάστε περισσότερα...

Ατύχημα ή Ανθρωποκτονία ο Θάνατος του Πεντάχρονου Προσφυγόπουλου. Του Γ. Περάκη

Ατύχημα ή Ανθρωποκτονία ο Θάνατος του Πεντάχρονου Προσφυγόπουλου

 

Από το αστυνομικό δελτίο: Ένα πεντάχρονο αγοράκι από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή του λίγο έξω από τη Μόρια, στην περιοχή του Αη Γιάννη, όταν ένα φορτηγάκι που κινούνταν στο χώρο πήγε να στρίψει πάτησε ένα χαρτόκουτο, μέσα στο οποίο βρισκόταν το παιδί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του φορτηγού βρίσκοταν μέσα στο χώρο επιχέιρησης στην περιοχή παραδίδοντας εμπόρευμα και όταν πήγε να στρίψει το όχημά του , πάτησε το χαρτόκουτο μέσα στο όποίο βρισκόταν το παιδάκι. Οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να διαπιστώσει τις συνθήκες του τραγικού δυσυχήματος.

Το τραγικό δυστύχημα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας, μέχρι να ξεχαστεί εκ νέου, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο.

Μόρια, πληθυσμός 1.164 μόνιμοι κάτοικοι το 2011.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων. Τη δεκαετία του 2010 το χωριό έγινε παγκόσμια γνωστό από το «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ) προσφύγων της Λέσβου που εγκαταστάθηκε εκεί και έχει υποδομές για τη φιλοξενία 2.330 ατόμων.

Το 2018 πάνω από 8.300 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στον πρώην στρατόπεδο, διαμένοντας σε ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια και ετοιμόρροπες σκηνές υπό συνθήκες που επικρίνονται ευρέως ότι δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα.

Σήμερα το 2019 «διαβιούν» 12.000 άτομα σε χώρο για 2.300.

Συνθήκες κράτησης: Επιθέσεις σεξουαλικής φύσης, συμπλοκές με χρήση μαχαιριών[, απόπειρες αυτοκτονίας και πρόσφυγες που θα προτιμούσαν να έχουν πνιγεί από το να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μόρια. Αυτό είναι το δραματικό σκηνικό που περιγράφουν σε οι ΝΥ Times, με την αμερικανική εφημερίδα να αναφέρεται και στην έρευνα που διεξάγεται από την OLAF προκειμένου να εξεταστεί που πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό.

Εάν υπήρχε ένας εισαγγελέας παλικάρι, με εντιμότητα και βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος του (όπως στην «υπόθεση Μερτέν», ο Ανδρέας Τούσης) θα έδινε εντολή να προφυλακιστούν οι υπάτιοι. Η απαγγελία των κατηγοριών:

Ο Ποινικός Κώδικας, Νόμος (ΚΕΦ.154): Ο ορισμός της ανθρωποκτονίας (205).

(1) Κάθε πρόσωπο το οποίο επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας.

(2) Παράνομη παράλειψη είναι εκείνη που συνιστά υπαίτια αμέλεια παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος αν και δεν υφίσταται πρόθεση πρόκλησης θανάτου.

(3) Κάθε πρόσωπο το οποίο διαπράττει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

Ποιοί είναι υπεύθυνοι για τις συνθήκες κράτησης τους, της διαβίωσης τους και εν τέλει για την ζωή τους στην Ελλάδα;

Η αστυνομία, «οι επίλεκτοι» μισθοφόροι γενίτσαροι του Χρυσοχοίδη, ο Χρυσοχοίδης, η Ε.Ε., οι υπουργοί ή ο πρωθυπουργός, ο τωρινός και οι προηγούμενοι, αλήθεια ποιός;

Μη μου μιλάς για κόλαση
την έχω ζήσει όλη
μην μου μιλάς για ουρανούς
για θείο περιβόλι

μη μου μιλάς για ουρανούς
για θείο περιβόλι

Μη μου μιλάς για τα παιδιά
που ψάχνανε στους δρόμους
σαν τους αλήτες τους σοφούς
δεν ξέρουν από νόμους
σαν τους αλήτες τους σοφούς
δεν ξέρουν από νόμους

Μη μου μιλάς για τίποτα
δεν ξέρω ν' απαντήσω
μες τα ερείπια του καιρού
ζωή πάω να χτίσω
μες τα ερείπια του καιρού
ζωή πάω να χτίσω (Π. Σιδηρόπουλος, Μη μου μιλάς για τίποτα)

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα...

Πάλι Μόνοι;H Έκκληση προς τα Στελέχη, τα Μέλη, τους Φίλους του ΚΚΕ και στην Υπόλοιπη Αριστερά. Του Γ. Περάκη

Πάλι Μόνοι;

H Έκκληση προς τα Στελέχη, τα Μέλη, τους Φίλους του ΚΚΕ και στην Υπόλοιπη Αριστερά

Εχουν περάσει περίπου δύο μήνες, απο τις εκλογές. Τα εκλογικά αποτελέσματα για το σύνολο της αριστεράς ήταν απογοητευτικά. Για τρείς λόγους:

 • Η υποχώρηση σε ποσοστά και σε ψήφους είναι εμφανής,
 • Η μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων, απόδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και μαζί με αυτό την «πληρώνει» και η αριστερά,
 • Η πολιτική «ζημιά» που προξένησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πλαστές υποσχέσεις με την ταμπέλα της «αριστεράς».

Οι νεοφιλελεύθεροι βάσει του νόμου της ενισχυμένης «αναλογικής» (η απάτη της «δημοκρατίας» τους), είναι κυβέρνηση. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, σ’ αυτό το διάστημα είναι ενδεικτικά το τι θα επακολουθήσει. Δεν είναι μόνο η τρομοκρατία, η επιστροφή στη «δουλοπαροικία» απο άποψη εργασιακών διακαιωμάτων, η στέρηση αυτονόητων πολιτικών δικαιωμάτων. Είναι επίσης η πώληση, η αλλαγή χρήσης της Ελλάδας και εν τέλει η καταστροφή της και μαζί της του λαού μας.

Λόγω της διαμορφωθείσας πολιτικής πραγματικότητας έχει ισχύ το «Όταν δεν είστε ικανοί να πείτε ψέματα, δεν σας μένει παρά να πείτε την αλήθεια (Αγκ. Κρίστι) και επειδή «Το ψέμα ποτέ δεν ζει για να γεράσει (Σοφοκλής)», ας θέσουμε τις βάσεις του διαλόγου:

1) Είναι αυτονόητο ότι σε πολλά σημεία διαφωνούμε, αλλιώς θα ανήκαμε στο ίδιο κόμμα,

2) Επειδή δεν διεκδικούμαι καμμιά «απόλυτη» αλήθεια αλλά πιθανόν να είναι αναγκαία προυπόθεση για τους οργανωμένους και ενταγμένους σε κομματικά σχήματα αλλά πάντα ο έντιμος διάλογος παραμένει βασική προυπόθεση αναζήτησης της,

3) Επειδή δεν υπάρχει καμμιά πρόθεση αλλαγής στις αποφάσεις σας πολύ περισσότερο κριτικής στα οργανωτικά σας ή στα σύμβολά σας,

4) Επειδή πολλοί απο εμάς «θήτευσαν» στους χώρους αυτούς και το «στίγμα μας» υπάρχει ακόμη αλλά ταυτόχρονα των χώρων σ’ εμάς (απο άποψη μαζικότητας «προνομιούχος» χώρος συμμετοχής ήταν το ΚΚΕ),

5) Επειδή κάποιοι από εμάς στις εκάστοτε διασπάσεις ανταλλάξαμε πικρές κουβέντες και άλλοι απλώς «πήγαμε σπίτι μας» απογοητευμένοι (ο συντάκτης του κειμένου απλώς «πήγε σπίτι του για αρκετά χρόνια..»),

6) Επειδή «... Τις συνεργασίες και τις συμμαχίες πάντα τις ήθελε το ΚΚΕ. Απο τη γέννησή του. Αλλοτε τις επεδίωξε, χωρίς να το κατορθώσει, όπως το 1936 με το σύμφωνο Σοφούλη- Σκλάβαινα. Αλλοτε τις επεδίωξε και το κατόρθωσε, όπως κατά την κατοχή με το ΕΑΜ. Αλλοτε τις προσπαθούσε και τα μισοκατάφερνε , όπως την περίοδο 1951-1967 με την ΕΔΑ. Αλλοτε τις επιζητούσε, αλλά γκρεμίζονταν, όπως το 1974 με την Ενωμένη Αριστερά. Και άλλοτε και τις επιζητούσε και τις προχωρούσε, όπως στην περίπτωση του Συνασπισμού στα 1989 -1991. Με άλλα λόγια: Με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΜΟΥ στα 1986-1989 να χτιστεί ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, δεν έφερνα καμία καινοτομία στο Κόμμα, αλλά εφάρμοζα μια πάγια πολιτική του, την πολιτική των συμμαχιών».... Τι θα πεί συμβιβασμός; θα πεί να κάνεις πίσω και να βλάπτεις τα συμφέροντα, του λαού. Οταν κάνεις πίσω προς όφελος του λαού, είναι συμβιβασμός ή είναι ένας αναγκαίος ελιγμός; Εμ το άλλο; Οτι αφού κάναμε συμβιβασμό, γιατί δεν τον κάναμε με την Αριστερά του ΠΑΣΟΚ, που είναι πλατιά και προτιμήσαμε την ΕΑΡ και τα γκρουμπούσκουλα! Αλλά, σύντροφοι, αν δεν συμφιλιωνόμαστε με τ΄ αδέλφια μας, πως θα πείθαμε τους γείτονες για τις καλές προθέσεις μας;» (Χ. Φλωράκης).

Ίσως αν σήμερα «παρακολουθεί» τις εξελίξεις ενδεχομένως να έλεγε με τη γνωστή προφορά του «δεν επιτρέπεται να μας πιάνουν αδιάβαστους οι σμπίροι» εννοώντας τους εγκάθετους των αντιπάλων...

Οι προτάσεις μας

Α) Δεν συμβιβαστήκαμε με την άγρια επίθεση ενάντια στην κοινωνία, στον κόσμο της εργασίας, στη νέα γενιά και με τον εξευτελισμό της Ελλάδας, αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από το 2010, οι κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει την Ελλάδα σε καθεστώς άμεσης επιτροπείας για δεκαετίες, σε κατάσταση στασιμότητας και αναπτυξιακής καθήλωσης. Η κρίση είναι οικονομική, κοινωνική, πολιτική, εκπαιδευτική, επικοινωνιακή, αξιακή, δηλαδή καθολική, κρίση πολιτισμού.

Β) Γνωρίζουμε ότι ο τόπος μας διαθέτει άφθονες δυνατότητες ανάπτυξης και πλούτου, φτάνει να αξιοποιηθούν με αυτοπεποίθηση και όραμα οι υποδομές του που σήμερα λεηλατούνται, το διψασμένο για δημιουργία ανθρώπινο δυναμικό του, η στρατηγική γεωγραφική του θέση, ο φυσικός του πλούτος.

Γ) Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει εναλλακτική λύση που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της οικονομίας και της πατρίδας μας. Για μας κάθε πρόγραμμα απαιτεί τη συμμετοχή και τη σφραγίδα του λαού, που συστηματικά έχει τεθεί από τρόικα και κυβερνήσεις σε ζώνη αποκλεισμού.

Δ)Θεωρούμε ότι οι νέες πολιτικές απαιτούν την κατάκτηση και εδραίωση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είμαστε με υπερηφάνεια πολίτες της Ελλάδας και με αξιοπρέπεια πολίτες της ηπείρου μας και του κόσμου. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται βαθιά δημοκρατική τομή στη Δημόσια Διοίκηση, με εκσυγχρονισμό, αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, με αποτελεσματική καταπολέμηση της αναξιοκρατίας, κομματικοποίησης, διαφθοράς, διαπλοκής, ατιμωρησίας. Η εμπέδωση της λαϊκής κυριαρχίας θα στηριχτεί στη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για την ψήφιση από τον λαό νέου Συντάγματος, που θα θέτει μεταξύ άλλων το δικαίωμα ζωής και εργασίας των πολιτών υπεράνω των απαιτήσεων των δανειστών. Η Δικαιοσύνη αντί για προνομιακό όργανο των πλουσίων, χρειάζεται βαθιές τομές για να γίνει καταφύγιο των πιο αδύναμων πολιτών. Απαιτείται η συντριπτική ήττα του σημερινού εργοδοτικού, κυβερνητικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και η εκ βάθρων αναγέννηση ενός συμμετοχικού, δημοκρατικού, ταξικού κινήματος, που η πηγή του είναι ο τόπος εργασίας.

Ε)Θέτουμε, ως κεντρικό μας στόχο την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της πατρίδας μας, ζώντας σε μια περιοχή ρευστότητας και ανασφάλειας, αμερικανικών και ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, συγκρούσεων και περιφερειακών ηγεμονισμών στρατιωτικών εισβολών και τοπικών πολέμων. Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν αποτελούν εμπόδιο αλλά προϋπόθεση της καλής γειτονίας, βασικού και μόνιμου στόχου μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε από κανένα υπερεθνικό οργανισμό να τίθεται υπεράνω ή να θέτει υπό αίρεση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η παρουσία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν εγγυάται την ειρήνη ούτε την εθνική μας κυριαρχία.

Ζ) Είμαστε βέβαιοι ότι υφίστανται οι αναγκαίες δυνάμεις για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Είναι όμως διασκορπισμένες και συχνά ανταγωνιστικές, και γι’ αυτό μειωμένης αποτελεσματικότητας. Μπορούμε να ενώσουμε τις διάσπαρτες αυτές νησίδες σε ένα πανίσχυρο Αρχιπέλαγος. Μπορούμε να αναπτερώσουμε το ηθικό του λαού και να στηρίξουμε την ηθική της αλληλεγγύης και δημιουργίας. Με αυτό το όραμα τασσόμαστε υπέρ ενός μετώπου όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εμπνέονται και πονάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια κυρίαρχη, γνήσια δημοκρατική, ανεξάρτητη, παραγωγική και τεχνολογικά προηγμένη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενός χώρου που θα λειτουργεί στη βάση του διαλόγου, της διαρκούς και ίσης πληροφόρησης, με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας κριτικά τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Η) Οι νέοι άνθρωποι σηκώνουν το βάρος της κρίσης μαζί με τη μισθωτή εργασία και τα μεσαία στρώματα. Η χώρα μας έχει χάσει μισό εκατομμύριο εκπαιδευμένους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά πτυχιούχων, που στην πιο παραγωγική τους ηλικία οδηγήθηκαν στη μετανάστευση. Μπορούμε να απελευθερώσουμε τον καταπιεσμένο δυναμισμό την έμπνευση, τον πειραματισμό, την εφευρετικότητα, την αισιόδοξη ματιά της νέας γενιάς. Η εκπαίδευση θα γίνει η ατμομηχανή της αναγέννησης και η απασχόληση των νέων από τις πρώτες επιλογές.

Στο χέρι μας είναι να αποτελέσει το 2019 τομή για τη δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος για μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, που θα συμβάλει στην ανακοπή και στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Για να ανοίξει ένας νέος ορίζοντας ειρηνικής επανάστασης και λυτρωτικής απελευθέρωσης του λαού μας.

Εάν βυθισθώμεν, ας βυθισθώμεν εις τον ωκεανόν! Ουχί εις την σκάφην! (Μ. Λουντέμης).

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η Πατρίδα μας; Μην είν' οι «Επενδύσεις» στ' Άσπαρτα ψηλά Βουνά;...Του Γ. Περάκη

Τι είναι η Πατρίδα μας; Μην είν' οι «Επενδύσεις» στ' Άσπαρτα ψηλά Βουνά; ... οι Γύπες & Ύαινες

κράζουν μέσα τους- Εμπρός παιδιά!

Οι δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ αλλά και στα socialmedia των «άριστων» θυμίζουν τον «ανηλεή βομβαρδισμό της Βαγδάτης» απο τους αμερικανούς. Αυτή η «πλύση» εγκεφάλου διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Τα στοιχεία της γκαιμπελίστικης μεθόδου («πες, πες, κάτι θα μείνει»),
 • Την έλλεψη σοβαρότητας των οικονομικών αναλύσεων απο τις νεοφιλελεύθερες «δεξαμενές σκέψης», ΙΟΒΕ, ΔΙΑΝΕΟσις, με μεγάλες δόσεις «παραψυχολογίας»,
 • Τα δε υπόλοιπα «ενημερωτικά» άρθρα και «οικονομικές αναλύσεις», θυμίζουν αστρολόγους, μέντιουμ και «μελλοντολόγους».

Οι αιτίες και οι εξηγήσεις γι’ αυτού του είδους της προπαγάνδας

1) Οι Γερμανικές «επενδύσεις»

Ο πατριωτισμός των «πατριωτών»: Ο «κόπος» τόσων ετών χρόνων δα δεν πήγε χαμένος. Ήρθε η ώρα της ανταπόδοσης. Ο Γ. Φούχτελ, ο εντεταλμένος της Μέρκελ που αλώνιζε τόσα χρόνια την Ελλάδα, αντί να συλληφθεί ως πράκτορας ξένης δύναμης λόγω του ερωτηματολογίου που πλάσαρε έγινε δεκτός με τιμές από όλους. Μπανόβγαινε με άνεση στα γραφεία του «ευλύγιστου» πολιτικού προσωπικού, πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης (απο το 2012) αλλά και δημάρχους και περιφεριάρχες. Ενδεικτικά: Συναντήθηκε με τους δημάρχους Καβάλας, κ. Τσανάκα, Δράμας, κ. Χρ. Μαμσάκο, Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας,Απ. Τζιτζικώστα και τον Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανο.

Το ερωτηματολόγιο που πλάσαρε στους δήμους ανέγραφε: Δημογραφικά χαρακτηριστικά (έκταση, σύνολο κατοίκων και ηλικίες πληθυσμού), Υποδομές (μεταφορές, εκπαίδευση, βιομηχανικές περιοχές και πάρκα, υγεία, τουριστική υποδομή), Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής (ενδιαφέρον εκδηλώνεται για προστατευμένες περιοχές, ακτές, ακατοίκητα και κατοικημένα νησιά από ορυκτούς πόρους), Κοινωνική πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός (κοινωνικές δομές, υποδομές εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, πολιτιστική υποδομή και δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές υποδομές, χώροι για δραστηριότητες), Ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (όπως αποκαλούνται στο ερωτηματολόγιο τα ΑμΕΑ, οι άστεγοι, οι Ρομά και οι μετανάστες εκτός Ε.Ε.). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Απορία: Εάν ένας Έλληνας έπραττε το ίδιο στην Γερμανία ή στις Ην. Πολιτείες δεν θα τον «τσουβάλιαζαν» για κατασκοπεία και απέλαση;

Το είδος των «επενδύσεων»: Ο Κ. Μητσοτάκης και Ά. Μέρκελ συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για τη δεκαετία 2020-2030.

1) Εξέτασαν τις δυνατότητες επενδύσεων σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, υπάρχει μεγάλο γερμανικό ενδιαφέρον για όλη την χώρα και κυρίως για την αξιοποίηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, με αιολογικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

2) Τη διαχείριση απορριμμάτων θα μπορούσε να αφορά αυτή της Θεσσαλονίκης ή της Αττικής,

3) Τη ηλεκτροκίνηση σε σχέση και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

4) Το «ελληνικό» πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορούσε να αφορά τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ.

5) Ήδη γερμανικές εταιρείες έχουν τοποθετηθεί στον κλάδο Πληροφορικής στη χώρα μας, με πιο πρόσφατη τη δραστηριοποίηση της Ρ&Ι, με θυγατρική, στα Ιωάννινα, ενώ μία ακόμη εταιρεία που έχει έδρα Κολωνία και αντικείμενο το consulting σε λύσεις Πληροφορικής, θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

6) Από τον χώρο των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης, υπάρχει εταιρεία που θέλει να δημιουργήσει εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα για να προετοιμάζει προσωπικό για την Πολιτική Αεροπορία (πόσο «μπροστά» ή πίσω βλέπει η υπουργός παιδείας κ. Κεραμέως).

Και τώρα που ο «κουρνιαχτός» κατακάθισε, στο δια ταύτα. Ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, εκπαιδευτικά κέντρα και διαχείριση απορριμάτων. Αυτή είναι η ουσία των γερμανικών «επενδύσεων». Επενδύσεις με τα λεφτά των άλλων με εγγυημένα κέρδη λόγω του νομικού καθεστώτος της παραγωγής ενέργειας απο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου τιμολογείται η παραγωγή και όχι τι ανάγκες έχει το σύστημα της ΔΕΗ.

2) Οι Αμερικάνικες «επενδύσεις»: Ο dealer, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τ. Πάιατ επεσήμανε: «Σε μια συγκυρία που «δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη» (αλήθεια για ποιόν), ξεδιπλώνονται δεκάδες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι αμερικανοί επενδυτές σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το «φιλικό στο επιχειρείν» περιβάλλον που διαμορφώσει η νέα κυβέρνηση, ενώ πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνουν ήδη έμπρακτα τα «κελεύσματα» των αμερικανικών κεφαλαίων.

Το είδος των «επενδύσεων»

1) Καζίνο στο Ελληνικό. Αμέσως μετά το «ξεκλείδωμα» του Ελληνικού επισημοποιήθηκαν οι δύο υποψηφιότητες (αμφότερες αμερικανικές) για το καζίνο στο project, σε μια επένδυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

2) Ενέργεια: Ειδικότερα καταγράφεται η δραστηριότητα της ExxonMobil στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και η συνεργασία του αμερικανικού κολοσσού με τα ΕΛ.ΠΕ. για τις έρευνες στα ελληνικά «χωράφια». Παράλληλα, όμως, αμερικανικά κεφάλαια ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και στο νέο πρόγραμμα «αποκρατικοποίησης» των ΕΛ.ΠΕ.

3) Αμερικανικής τεχνολογίας (κατασκευής General Electric) είναι και οι στρόβιλοι που θα εξοπλίσουν την νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos, στην Βοιωτία, σε μια επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

4) Λιμάνια: Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει και τις επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με επίκεντρο το project για το FSRU της Gastrade. Εν όψει του διαγωνισμού για την παραχώρηση δραστηριοτήτων, ενημερώθηκαν πρόσφατα για τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται, με έμφαση στην ανάπτυξη των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, την δημιουργία της «πύλης» εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την αποθήκευση και εμπορία καυσίμων μέχρι και τη σχεδιαζόμενη μαρίνα σκαφών αναψυχής.
5)
Oι τράπεζες, για τους αμερικανούς, έχει από ετών ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σήμερα με την ισχυρή εμπλοκή του Fairfax ως μεγαλομέτοχου στην Eurobank, όπως επίσης και άλλων σημαντικών funds, όπως το Paulson. Επίσης και η υπόθεση του ενδιαφέροντος του προγράμματος των πακέτων των ληξιπρόθεσμων δανείων της ΔΕΗ.

6) Στο real estate, πέραν της Grivalia ενδεικτική είναι η προ ημερών μόλις κίνηση του Hines με την πέραν της Grivalia ενδεικτική είναι η προ ημερών μόλις κίνηση του Hines με την απόκτηση ελέγχου του εμπορικού κέντρου Athens Heart, το οποίο θα τροποποιηθεί σε premium outlet.

Και τώρα που ο «κουρνιαχτός» κατακάθισε, στο δια ταύτα. Καζίνο, λιμάνια, τράπεζες. Αυτό είναι το είδος των αμερικάνων «επενδύσεων».

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το masterplan (κατευθυντήριο σχέδιο) των «επενδύσεων».

Το πολιτικό και νομικό πλαίσιο του «φιλικού επιχειρείν» της κυβέρνησης

Α) Το ανύπαρκτο εργατικό δίκαιο

1) Κατάργηση της υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις. Πλέον, η δικαίωση των εργαζομένων σε αυτά τα όργανα μοιάζει μια πολύ δύσκολη υπόθεση δια νόμου: πως να κριθεί παράτυπη μια απόφαση όταν δεν υπάρχουν θεσμοποιημένα κριτήρια;

2) Η ευθύνη εργολάβων και υπεργολάβων απέναντι στους εργαζομένους τους. Ενας εργοδότης που δεν εμπλέκεται αυτοπροσώπως στη διαχείριση των επενδύσεών του αλλά έχοντας ορίσει έναν διαχειριστή στην επιχείρησή του απεμπλέκεται από κάθε υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους σε περίπτωση χρωστούμενων.

3) Η θεσμοθέτηση των τοπικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί μια από τις βασικές ρυθμίσεις τις οποίες θέλει να εισάγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πεδίο των εργασιακών. Παύει η υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων για διάφορες περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων ή ακόμη κι ευρύτερων περιοχών. Τα δυο σενάρια εφαρμογής:

 • Το πρώτο σενάριο, «έχει να κάνει με την εισαγωγή ρήτρας εξαίρεσης επι τα χείρω από τις ισχύουσες κλαδικές για ορισμένες επιχειρήσεις με βάση οικονομικά κριτήρια».
 • Το δεύτερο σενάριο, πιθανότατα θα προβλέπει «τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα αποκλίνουν από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις πιθανότατα θα αφορούν περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλή ανάπτυξη, όπως η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία».

Τα παραπάνω τρία μέτρα είναι ο μοχλός για την διαίρεση σε κατηγορίες Α & Β πολίτες-εργαζόμενους με τους χαμηλότερους μισθούς στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

Το Θράσος τους: Η χώρα χρειάζεται μία «σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός (ΔΕΘ-07/09/2019). Η «υπερ-ρύθμιση» και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα (πού είσαι Ανδρέα να δείς τους «μεταλλαγμένους» απογόνους σου). Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα ισχύσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% σε βάθος τριετίας. Το μέτρο ωστόσο, θα ισχύσει μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ για τους μερικώς απασχολούμενους προωθείται άμεσα η προσαύξηση κατά 10% των αποδοχών τους για υπερωριακή απασχόληση (Αλήθεια η υπερωρία δεν αμοίβεται με 100% οταν δεν υπάρχει άδεια απο το ΣΕΠΕ;).

Κυνική ομολογία των μνημονιακών κομμάτων ότι δεν θέλουν να ελέγξουν την αδήλωτη εργασία και την υποαπασχόληση.

Β) Η αλλαγή χρήσης και ιδιοκτησίας της Ελλάδας

Αλλαγές στη νομοθεσία για την «προστασία» του αιγιαλού επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να «διευκολύνει» την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι ρυθμίσεις για τον αιγιαλό, βρίσκονται στο τέταρτο κεφάλαιο του «αναπτυξιακού» σχεδίου νόμου και αφορούν κυρίως τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου (ν. 4607/19).

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με την οποία ο δημόσιος παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται

Οι ισχύουσες ρυθμίσεις καταργούνται εκ των οποίων οι κυριότερες από αυτές είναι:

1) Καταργείται η ρύθμιση, με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

2) Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα…

3) Ο εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα-παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος….δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.

4) Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, άρα τα έσοδα του Δημοσίου.

5) Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας…

6) Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

Σήμερα, απαγορεύεται η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος.

7) Καταργείται ρύθμιση, με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης…

8) Παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού, όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, όσο χρόνο υφίσταται το σχετικό δικαίωμα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πατά πάνω σε νόμο(4607/2019) της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,τον οποίο και ψήφισε στη Βουλή, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ.

Γ) Η «Συμφωνία Αλήθειας», «Ανάπτυξη για Όλους», οι φοροαπαλλαγές και άλλα τινά παραμύθια για εξωγήινους:

Γ1) Μισθωτοί-συνταξιούχοι:

1) Η καθιέρωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% (σ.σ.: για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ) με πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα. Ας τα λογαριάσουμε:

Οι ελαφρύσεις βάσει των εξαγγελιών στην ΔΕΘ (07-09-2019)
Φορολογούμενος με εισόδημα 10.000,00 ευρώ Ο Φόρος Σήμερα Ο Φόρος Αύριο Ελάφρυνση σε ετήσια βάση Ελάφρυνση σε μηνιαία βάση Ελάφρυνση σε ημερήσια βάση
Χωρίς παιδιά 300,00 123,00 177,00 14,75 0,48
Με ένα παιδί 250,00 32,76 217,24 18,10 0,60
Με δύο παιδιά 200,00 0,00 200,00 16,67 0,55

2) Η κατάργηση «μεσοπρόθεσμα» και πάντως όχι νωρίτερα απο το 2021 του τέλους επιτηδεύματος και της εισφ. αλληλεγγύης (το αφήνουμε για τις επόμενες εκλογές),

3) Διατηρείται το έκτακτο επίδομα, ψίχουλο για τους συνταξιούχους που θα δοθεί στο τέλος του 2020 (και όποιος αντέξει), με ευχολόγια ότι «ελπίζουμε σύντομα να πάρει μια πιο μόνιμη μορφή».

Τονίζεται ότι οποιαδήποτε μείωση του φόρου στα εισοδήματα των μισθωτών & συνταξιούχων αποτελεί θετικό μέτρο.

Γ2) Επιχειρήσεις:

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνονται, επίσης, οι παρεμβάσεις στον εταιρικό φόρο (24% εφέτος και 20% για τα κέρδη του 2020 από 28% που είναι σήμερα), στο φόρο μερισμάτων (5% από 10%), αλλά και τα φορολογικά κίνητρα για την οικοδομική δραστηριότητα.

«Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις, ακούμε να μας λέει η αγορά, και αυτό ακριβώς κάνουμε», (ΔΕΘ 07/09/2019). Για το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, εστίασε στη «συγκέντρωση των διάσπαρτων φορολογικών κινήτρων», όπως επίσης και τα κίνητρα που περιλαμβάνει για τους κατασκευαστικούς ομίλους, παρουσιάζοντας τη φιλοδοξία η χώρα να αποτελέσει «έδρα μεγάλων εταιρειών που καλύπτουν την περιοχή μας, Αν. Μεσόγειο, Β. Αφρική»,είπε πωςβελτιώνει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με νέες εγγυήσεις, αλλά και ότι θα περιλαμβάνει νέα δώρα στους ομίλους όπως π.χ. «κίνητρα για παροχή σε είδος» προς τους εργαζόμενους (επιτέλους νομιμοποιούνται απεριόριστα τα κουπόνια), που θα αντικαθιστούν προφανώς κομμάτι του μισθού, όπως και για τις υπεραποσβέσεις.

Αλήθεια μιας και μιλάνε για κοστολογημένες επενδύσεις, ας μας πουν πόσοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν π.χ. στα καζίνο (αθροίζοντας τους τοκογλύφους αλλά και τις «κοπέλες συντροφιάς» των πλουσίων πελατών).

Γ3) Αξίζει να αναφερθεί μια αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη για το πώς εννοεί την δημοκρατία, «Για «περιφέρειες και δήμους που θα λειτουργούν από εδώ και στο εξής, όσο αυτό ήταν δυνατόν, απελευθερωμένοι από τα δεσμά της απλής αναλογικής». Δεσμά θεωρεί την απλή αναλογική!

Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που αποκρύπτονται «επιμελώς»:

 • Η υπάρχουσα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Τα πέντε αρνητικά στοιχεία το δεύτερο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ (Αύγουστος 2019): 1) ! 2) ! 3) 57 στις 100 νέες θέσεις εργασίας με μερική απασχόληση (300 ευρώ): από τις 195.425 νέες προσλήψεις, οι 84.208 ήταν πλήρους απασχόλησης (43,09%), οι 82.367 με καθεστώς μερικής απασχόλησης (42,15%) και οι οι 28.850 εκ περιτροπής εργασία (14,76%). 4) Οι μισές νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης κάτω των 500 ευρώ, 5) 3.000 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση:έχουμε 2.348 θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερική και 724 (658+66) θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής (με συναίνεση ή όχι του εργαζομένου.
 • Η αντανάκλαση της μείωσης των φόρων και των εισφορών στον τακτικό προυπολογισμό. Βάσει του προυπολογισμού τα έσοδα απο φόρους ανέρχονται περίπου σε 48.900 δις. ευρώ. Το κόστος των φοροαπαλλαγών που έταξε η Ν.Δ. ανέρχονται περίπου σε 6-8 δις. ευρώ. Οι κοινωνικές δαπάνες είναι η υγεία, η παιδεία και συντάξεις. Αλήθεια ποιά κονδύλια των κοινωνικών δαπανών θα μειώσει για έχει πλεόνασμα στον προυπολογισμό.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η σκιαγράφηση του μέλλοντος της πατρίδας μας. Θα είμαστε μετανάστες στην χώρα μας. Πιάσαμε πάτο. Απο εδώ και πέρα ξεκινάει το άλμα προς την «άβυσσο».

Η αριστερά πρέπει να ορθοποδήσει. Είναι στο χέρι μας, στο χέρι κάθε αριστερού.  

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Πηγές: Iskra-05/09/2019, Ριζοσπάστης, tvxs.gr, Reporter. gr

Διαβάστε περισσότερα...

Καταταγείτε στον στρατό, ταξιδέψτε σε εξωτικά μέρη, συναντήστε ενδιαφέροντες ανθρώπους και τώρα ...σκοτώστε τους. Του Γ. Περάκη

Καταταγείτε στον στρατό, ταξιδέψτε σε εξωτικά μέρη, συναντήστε ενδιαφέροντες ανθρώπους και τώρα ...σκοτώστε τους

Θα επιχειρηθεί να σκιαγραφούν οι διαφορές αλλά και οι ομοιότητες της ανώμαλης περιόδου της μεταμφυλιακής εποχής με αυτές του σήμερα. Όντως το σήμερα, διαθέτει τα χαρακτηριστικά μιας ανώμαλης πολιτικής περιόδου.

Διαφορές: Τότε, μετά απο την απελευθέρωση το 1944 δεν υπήρχε βουλή, συνεδρίασε μετά απο 10 χρόνια.

Σήμερα: Υπάρχει βουλή με το 59,92% των εγγεγραμμένων.

Ομοιότητες μεταξύ της μεταεμφυλιακής ανώμαλης εποχής και της σημερινής

Αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών ναζί από την Ελλάδα (Οκτώβρης 1944) και ιδίως μετά τη σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 και την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, η άρχουσα τάξη της χώρας είχε να αντιμετωπίσει ένα κομβικό ζήτημα: Παρά την ήττα του ΕΛΑΣ, το Δεκέμβρη του 1944, δεν είχε εξασφαλιστεί ακόμη η σταθερότητα του αστικού κράτους. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, της αντικομμουνιστικής τρομοκρατίας πραγματοποιούνται οι νόθες εκλογές της 31/03/1946 οι οποίες συνιστούσαν ένα σημαντικό βήμα προς την οριστική σταθεροποίηση της εξουσίας της, δίχως αυτό να σημαίνει ότι εκείνη την εποχή είχε αποκατασταθεί η σταθερότητά της. Η συγκρότηση του πρώτου αστικού κοινοβουλίου μετά από 10 χρόνια (γεγονός που πανηγυρίζεται δεόντως από τον αστικό κόσμο)αποτελεί τον «κοινοβουλευτικό μανδύα» του συστήματος, με τον οποίο θα περάσει μια σειρά από νόμους, ψηφίσματα και διατάξεις, ώστε να χτυπήσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και τον κύριο πολιτικό του φορέα, το ΚΚΕ, και παράλληλα, να θωρακιστεί νομικά απέναντί του.

Στο μεταξύ ιδρύονται τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης (ΤΕΑ), ένα ειδικό παραστρατιωτικό σώμα που συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1948, κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου με απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού (ΓΕΣ). Τα ΤΕΑ ήταν η συνέχεια των Μονάδων Ασφαλείας Υπαίθρου (ΜΑΥ) και των Μικτών Αποσπασμάτων Διώξεως (ΜΑΔ).

Τα ΤΕΑ είχαν παρουσία σε όλη την ελληνική επικράτεια, εκτός από τα πιο μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη διαδραμάτισαν ρόλο στις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου εφαρμόζοντας τις πολιτικές του ελληνικού κράτους κατά τα μετεμφυλιακά χρόνια. Καταργήθηκαν το 1982 και αντικαταστάθηκαν από την Εθνοφυλακή.

Κατά συνέπεια τα ΤΕΑ αποτελούν μέρος του ένοπλου κρατικού μηχανισμού. Για το ζήτημα του κράτους, ο Ένγκελς επισημαίνει:«Επειδή το κράτος γεννήθηκε από την ανάγκη να χαλιναγωγούνται οι ταξικές αντιθέσεις, και επειδή ταυτόχρονα γεννήθηκε μέσα στη σύγκρουση αυτών των τάξεων, είναι κατά κανόνα κράτος της πιο ισχυρής, οικονομικά κυρίαρχης τάξης, που με τη βοήθεια του κράτους γίνεται και πολιτικά κυρίαρχη τάξη. Πρόκειται για«έναν ορισμένο μηχανισμό εξαναγκασμού», μια «μηχανή για να στηρίζει την κυριαρχία της μιας τάξης πάνω στην άλλη».

Πρώτη ομοιότητα: Η δεκαετία 1953-1963 μπορεί να χαρακτηριστεί, σε γενικές γραμμές, ως αυτή της «καπιταλιστικής ανασυγκρότησης» της Ελλάδας: «Παραγωγική ανασυγκρότηση» με μεγάλες επενδύσεις ξένων και ντόπιων ιδιωτικών κεφαλαίων, διατήρηση της περιστολής των εργατικών δικαιωμάτων, δανειοδοτήσεις υπέρ της «ανάπτυξης», ολοκληρωτική πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΝΑΤΟ και της τότε ΕΟΚ.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται υπο οικονομική κατοχή. Οι συνταγματικές εκτροπές απο το 2010 είναι επαναλαμβανόμενες και με την νομική «κάλυψη» των ανωτάτων δικαστηρίων. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις διαθέτουν μηδαμινή εξουσία στην χώρα, με εξαίρεση αυτό της ψήφισης των μνημονιακών μέτρων και της καταστολής.

Το χρέος με τα δάνεια, η διάλυση του κοινωνικού ιστού και του κοινωνικού κράτους, η τρομοκρατία να κλιμακώνεται με πρωτεργάτη την νέα «κυβέρνηση» της Ν.Δ, κλιμακώνουν τις ήδη ανώμαλες συνθήκες του κοινοβουλευτικού καθεστώτος. Η Ελλάδα «ανασυγκροτείται» με τα νέα οικονομικά δεδομένα. Η ανασφάλεια, οι μισθοί πείνας (το 33% των εργαζομένων λαμβάνει μισθό έως 400,00 ευρώ), ο επαναυπολογισμός των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου κλπ δημιουργούν ένα ιδιόμορφο εκρηκτικό κλίμα.

Δεύτερη ομοιότητα: Σχετικά με το νομικό πλαίσιο της δεκαετίας αυτής και τον τρόπο εφαρμογής του, είναι άκρως χαρακτηριστικά τα λόγια του ίδιου του «εθνάρχη» Καραμανλή απαντώντας ουσιαστικά στις κατηγορίες του «Κέντρου» για «αντιδημοκρατική» διακυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα κατασταλτικά μέτρα, υποστηρίζει ότι«ελήφθησαν κατά την διάρκειαν του συμμοριτοπολέμου και από τας Κυβερνήσεις 1948-1951, των οποίων μετείχον και τα κόμματα του Κέντρου», ενώ σχολιάζοντας τη στάση των κυβερνήσεών του τονίζει:

«Εγώ όχι μόνον δεν προσέθεσα τίποτα, αλλά και τα μέτρα αυτά εφάρμοσα με επιείκειαν. Είχα δε την πρόθεσιν να τα άρω εν καιρώ, εάν το λαϊκόν μέτωπον το 1956 και η επικίνδυνος διόγκωσις των δυνάμεων της ΕΔΑ, κατά το 1958, δεν καθίστων ψυχολογικώς άκαιρον την άσκησιν παρομοίας πολιτικής».

Σήμερα, από το 2010 οι διάφορες κυβερνήσεις της Ν.Δ. είτε μόνη της είτε με τα συνεργαζόμενα «αποκόμματα» του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΛΑΟΣ. Το 2015 ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού «δώρισε» χρυσά και τα ασημικά ελληνικού λαού, δεν άλλαξε σε τίποτα το εργασιακό καθεστώς απασχόλησης και όχι μόνο. Στα πολλαπλά «εγκλήματα του» συγκαταλέγεται ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016, αλλά και άλλα όπως θα αποδειχθεί παρακάτω.

Εάν στα παραπάνω προστεθεί η απαξίωση του πολιτικού συστήματος με την τεράστια αποχή των τελευταίων εκλογών (42,08%), δημιουργείται ένας συνδυασμός μη ελεγχόμενος, μια βραδυφλεγής βόμβα που μπορεί να εκραγεί απο ένα «τυχαίο» γεγονός.  

Μετά απο αυτή την «σύγκριση» του χθές και του σήμερα, άρχεται ο κύριος λόγος γραφής του συγκεκριμμένου θέματος.

Στην ηγεσία του υπουργείου άμυνας το τελευταίο καιρό επικρατεί μια έντονη κινητικότητα. Ο λόγος είναι η εφεδρεία και η εθνοφυλακή. Πρόθεσή τους η προώθηση με άμεσες διαδικασίες ώστε σε πρώτη φάση μέσα στο φθινόπωρο να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης (ΤΕΑ). Με «όραμα» για τα ΤΕΑ να αναβαθμισθούν.

Παράλληλα με τον νέο νόμο για την ανασυγκρότηση της Εθνοφυλακής, εκπονείται και ο νέος Στρατιωτικός Κανονισμός που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας της, λύνοντας όλες τις παλαιές «στρεβλώσεις και αγκυλώσεις» του παλαιού νόμου. Παράλληλα, δημιουργούνται, ενδυναμώνονται και συγκροτούνται νέα τμήματα και μονάδες εθνοφυλακής αφενός στα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας ή οι λόχοι εφέδρων καταδρομών στα κύρια Νησιά ενώ στα μικρά νησιά της ΑΣΔΕΝ ο στόχος είναι να συγκροτηθούν και επιπλέον τμήματα εθνοφυλακής. Η μεγαλύτερη «καινοτομία» δεν είναι άλλη από την συγκρότηση μονάδων εθνοφυλακής σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκροτούνται μονάδες με αποστολές την Κυβερνοάμυνα-Κυβερνοασφάλεια, Μηχανικού και Ιατρικής/ Νοσηλευτικής ικανές να διαχειρίζονται και να επεμβαίνουν «σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας» και «πολιτικής προστασίας». Παράλληλα, συγκροτούνται τυπικής σύνθεσης και οργάνωσης Τάγματα Εθνοφυλακής αρχικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Άμεσα στη Διεύθυνση Εθνοφυλακής του ΓΕΣ τοποθετείται αξιωματικός στον βαθμό του Ταξιάρχου. Η νέα πολιτική για την Εθνοφυλακή περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις όχι μόνον τη Κυριακή αλλά και άλλες ημέρες της εβδομάδας. Θεσπίζονται «κίνητρα» για τη συμμετοχή ώστε το έτος 2023 οι Μονάδες Εθνοφυλακής σε όλη την επικράτεια να παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων τη πλήρη πολεμική σύνθεση και επάνδρωση, δυνάμεως 100%. Σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ μελετάται η σύσταση νέου Κλάδου με υπαγωγή σε αυτόν όλων των Διευθύνσεων Εθνοφυλακής, Επιστράτευσης και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ). Τέλος, δίνονται οικονομικά κίνητρα και αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη αποζημίωση των Εθνοφυλάκων, για την παροχή υπηρεσιών τους, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις και αρνητικά σχόλια από τη μεριά τους.

Αυτά συμβάνουν σήμερα. Κεραυνός εν αιθρία; Μάλλον όχι.

Η «παρά φύσει» συμμαχίες έχουν παρενέργειες.

Πρώτη παρενέργεια: Η «αναβάθμιση» της Εθνοφυλακής, βάσει του σχεδίου που είχε στην ουσία ο Π. Καμμένος σε συνεργασία με τον Αλ.  Στεφανή όταν ήταν αρχηγός ΓΕΣ. Η αναβάθμιση θα επέλθει όχι με την βελτίωση της συμμετοχής των υπαρχόντων εθνοφυλάκων, η οποία στις περιοχές των συνόρων αγγίζει μόλις το 35%, αλλά με την δημιουργία νέων ταγμάτων σε μεγάλες πόλεις. Προφανώς δεν προβληματίζεται το υπουργείο για την χαμηλή συμμετοχή των εθνοφυλάκων, αλλά θέλει να επεκτείνει το μέτρο σε όλη την Ελλάδα, προκαλώντας αντανακλαστικά εμφυλίου, καθώς τα τάγματα εθνοφυλακής είχαν σκοπό να αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο και γι αυτό τον λόγο μέχρι και την δεκαετία του ’80 συμμετείχαν στο περίφημο σχέδιο «κόκκινη προβιά».

Να θυμίσουμε εδώ, ότι το 2010 η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, με υπουργό τον Ε. Βενιζέλο (όποια πέτρα κι’ αν σηκώσεις τον βρίσκεις απο κάτω), είχε εξαγγείλει το «Σχέδιο Δευκαλίων» το οποίο σκόπευε κι αυτό στην  άμεση ανταπόκριση σε θέματα έκτακτης ανάγκης. Πολύ σύντομα το σχέδιο διαλύθηκε και έμειναν μόνο κάποιες ομάδες που φέρουν ακόμα και σήμερα το όνομα «Δευκαλίων» σε ανάμνηση του μεγαλεπίβολου σχεδίου.

Ένα ακόμα σημείο που αξίζει της προσοχής από όσα διαβάσαμε στο armynow.net και στο defencereview.gr είναι ότι με το νέο σχέδιο περί εθνοφυλακής, θα επιτευχθεί αύξηση της «επάνδρωσης» των ΤΕΘ,  χωρίς άνδρες, αλλά με τη συμμετοχή γυναικών. 

Κάτι ανάλογο πάντως υποστήριζαν ο Π. Καμμένος και ο Αλ. Στεφανής όταν διέλυσαν τα Κέντρα Εκπαίδευσης στην ηπειρωτική Ελλάδα και έστελναν τους στρατιώτες από την πρώτη κιόλας ημέρα να ενισχύσουν τις μονάδες στην παραμεθόριο. Ωστόσο δυο χρόνια μετά, τα Κέντρα Εκπαίδευσης στην ηπειρωτική Ελλάδα λειτουργούν κανονικά, δεν υποδέχονται όμως στρατιώτες, ενώ οι στρατιώτες που παρουσιάζονται στην παραμεθόριο αντιμετωπίζουν προβλήματα και υπάρχουν αναφορές ότι η εκπαίδευσή τους είναι ελλειπής.

Δεύτερη παρενέργεια: Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα για την Εθνοφυλακή για το 2017 πέρασε σε Φ.Ε.Κ. Καθορίστηκε με απόφαση του ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα ο αριθμός των Εθνοφυλάκων για φρούρηση αποθηκών πυρομαχικών, καυσίμων, υλικών επιστράτευσης και λοιπών εγκαταστάσεων του Στρατού Ξηράς και η ημερήσια αποζημίωση τους. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που τυπώθηκε η απόφαση από τις διατάξεις της απόφασης προκαλείται επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων ευρώ (4.100.000€), για το έτος 2017. Η απόφαση καθορίζει την χρησιμοποίηση, κατά το έτος 2017, συνολικά επτακοσίων σαράντα έξι (746) Εθνοφυλάκων, για φρούρηση των αποθηκών πυρομαχικών, των καυσίμων, των υλικών επιστράτευσης και των λοιπών εγκαταστάσεων του Στρατού Ξηράς.

Η ίδια απόφαση προβλέπει πως το ύψος της ημερησίας αποζημίωσης των Εθνοφυλάκων θα ανέρχεται σε δέκα πέντε (15) ευρώ. Επίσης θυμίζεται πως το 2017, ήταν Έτος Εθνοφυλάκων και Εφέδρων. Με αφορμή αυτό είχαν προγραμματιστεί μια σειρά απο επισκέψεις ανα την Ελλάδα προκειμένου να τονιστεί ο ρόλος και η προσφορά της Εθνοφυλακής.

Για να μην λησμονήσουμε τα βασικά

Η ​α​ποστολή της Εθνοφυλακής: Το τρέχον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία έχει καθοριστεί με το Ν.1295/1982 «Περί Εθνοφυλακής» και τον ΣΚ 92-1 «Γενικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας Εθνοφυλακής». Οι Μονάδες Εθνοφυλακής ασχολούνται «με την επάνδρωση των οποίων καλείται προσωπικό που διαμένει στην περιοχή, με αποστολή τη συμβολή στην άμυνα της χώρας, ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους, συμβολή στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως θεομηνίες, την υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστράτευσης και τη συμμετοχή εξασφάλιση έργων κοινής ωφελείας στρατηγικής σημασίας». Βρίσκονται κυρίως στις συνοριακές περιοχές και τα νησιά (που άλλωστε διέπονται με ιδιότυπο στρατιωτικό καθεστώς) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εδρεύουν  σε περιοχές όπου υπάρχουν μειονοτικοί πληθυσμοί της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ισχυρές ενδείξεις που αποδεικνύονται σχεδόν... αποδείξεις

1) Μισθοφορική σχέση, σύγχρονος εξοπλισμός: «Εντυπωσιακό» είναι το γεγονός ότι σε διάφορες περιοχές οι εθνοφύλακες έχουν πάρει τη μορφή μισθοφορικού τμήματος ημιεαγγελματιών. Εδώ και αρκετά χρόνια αμείβονται με 15 ευρώ ανά βάρδια προκειμένου να χρησιμοποιούνται στη φύλαξη εγκαταστάσεων ως σκοποί, παρά το γεγονός ότι ο στρατός διαθέτει χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες. Η χρηματική ενίσχυση που παραπέμπει σε κλασικές μεθόδους ακροδεξιάς στρατολόγησης  και χρησιμοποιήθηκε σε πολλές περιπτώσεις από τη Χ.Α..

2) Δίνουν ρόλο σε φασίστες-μιλιταριστές στην εσωτερική ασφάλεια και επιστρατεύουν φτωχές γυναίκες με νέο Νόμο.

3) Η Εθνοφυλακή αρχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη από το 2012, ταυτόχρονα με την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Μέχρι τότε, η συμμετοχή των εθελοντών αντιμετωπιζόταν με απροθυμία και ο Στρατός επιχειρούσε να τονώσει το ενδιαφέρον. Είναι μια περίοδος πολιτικής αναταραχής  όταν στον στρατό επανέρχεται μια έντονη συντηρητικοποίηση με μια σειρά από αποφάσεις. Η αλλαγή στην εικόνα της Εθνοφυλακής συνδυάζεται με τροποποιήσεις στο σχέδιο δράσης, όπου προστίθεται το καθήκον της αντιμετώπισης διαδηλώσεων, κινητοποιήσεων ή άλλων «συμβάντων που οφείλεται στο πλήθος ή τη διασάλευση της τάξης». Ο θεσμός επεκτείνεται από τις συνοριακές περιοχές στην ενδοχώρα και η συμμετοχή τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων αναβαθμίζεται.

4) Σε περιόδους φυσικών καταστροφών, η πλέον αρμόδια αρχή είναι η απο το 1995 ιδρυθείσα θεσμικά η Πολιτική Προστασία με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητες κάθε δήμου στο πλαίσιο της κοινωνικής του αποστολής, αλλά και υποχρέωσή του ως δύναμη πολιτικής προστασίας (Ν. 3013/2002, Άρθρο 3.

Τι σχέση έχει το ΓΕΣ με τις φυσικές καταστροφές να έχει τον πρώτο λόγο!

Ο κύριος λόγος τελικά της «Εθνοφυλακής» έτσι όπως έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται απο το 2010 και μετέπειτα, με την συναίνεση των εκάστοτε κυβερνήσεων, ανεξαιρέτως, είναι ο υποτιθέμενος «εσωτερικός εχθρός» σε σχέση με την ανασφάλεια του κυβερνώντος πολιτικού συστήματος.

Η υποχρεωτική στρατολόγηση είναι λευκοί που στέλνουν μαύρους να πολεμήσουν κίτρινους για να προστατέψουν την πατρίδα που έκλεψαν από τους κόκκινους. Gerome Gragni & James Rado, από το μιούζικαλ Hair (για τον πόλεμο στο Βιετνάμ).

Ενα ποίημα αφιερωμένο στην «διάσπαρτη» αριστερά που ακόμα ανιχνεύει κοινά σημεία συστράτευσης:

Ο εχθρός, του Σαρλ Μποντλέρ

Μια μαύρη καταιγίδα υπήρξε η νιότη μου, ένα βράδυ
Διαρκές· καμιά φορά τη σκίζαν ήλιοι λαμπεροί
Βροχές-βροντές τη χάλασαν, την έκαναν ρημάδι
Στον κήπο μου έχουν λίγοι μείνει πια ώριμοι καρποί.

Και να που το φθινόπωρο έχω των ιδεών αγγίξει
Και να δουλέψει φτυάρι πρέπει και τσαπί γερά,
Αν είν’ της γης το χώμα γόνιμο να ξανασφίξει
Κι οι τρύπες να κλειστούν που ανοίξαν τάφους τα νερά.

Τα νέα τ’ άνθη που ονειρεύομαι ποιος ξέρει αν πάλι
Στο χώμα ετούτο, που ‘ν’ σαν θαλασσόδαρτο ακρογιάλι,
Τη μυστική θα βρούνε την τροφή να τα ταΐζει

Με σφρίγος; Οϊμέ! Ο Χρόνος τη ζωή μας τρώει, σακατεύει
Κι ο σκοτεινός Εχθρός, που τις καρδιές μας ροκανίζει,
Απ’ όσο χάνουμε αίμα πίνει και ρουφά και αντριεύει.

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Σημείωση: Ο τίτλος του κειμένου είναι παράφραση διαφήμισης του αμερικάνικου στρατού για την στρατολογία μισθοφόρων στις τάξεις του. 

Πηγές

 

Το Νομικό και Πολιτικό Πλαίσιο της Περιόδου 1950-1967.  ΚΟΜΕΜ-Τεύχος: 2017 Τεύχος 2 του Χ. Ραζάκου

http://diktiospartakos.blogspot.com

ArmyNow.Net

Ιωάννα Ηλιάδη -Ioanna Iliadi Αύγουστος 29, 2019

Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγάλο μας τσίρκο. Του Κ. Παπουλή

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ

Του Κ. Παπουλή

Δέκα χρόνια τώρα, η Ελλάδα αργοπεθαίνει χωρίς να της έχει μείνει ίχνος εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Στο άρθρο 1 του Συντάγματος όμως ορίζεται: Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Οι κυβερνήσεις περνάν από το 2010, η μία μετά την άλλη, όπως τα τρένα στους σταθμούς, αλλά, όλο και περισσότερο δουλικές στον ξένο παράγοντα. Ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, υποσχόμενες διάφορα, από την κατάργηση των μνημονίων, μέχρι την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και των φόρων (π.χ. η σημερινή), εφαρμόζοντας την αντίστροφη οικονομική πολιτική από αυτή που διακήρυξαν προεκλογικά, που επιβάλλεται φυσικά από το Βερολίνο. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ανάλογα, η χώρα έχει υποταχθεί στον αμερικάνικο παράγοντα, περισσότερο και από ότι η χούντα των συνταγματαρχών.

Πρόκειται για την απόλυτη παρακμή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κυβερνάει σήμερα με ουσιαστικά νούμερο 2, τον παλιό δοτό γραμματέα της ΚΝΕ Τ. Θεοδωρικάκο (μετά την διαγραφή του Κ.Σ., και κατάργηση της νεολαίας με τον κανονικό της γραμματέα, τον Γράψα, από το κόμμα, το 1989). Δείγμα ίσως των καιρών, όπου η «πολιτική» έχει μετατραπεί σε κάποιου είδους προσοδοφόρο επάγγελμα και μάρκετινγκ, ενώ η πραγματική οικονομική πολιτική στην χώρα, ασκείται από την γερμανική καγκελαρία.

Μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις υποσχέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης με τον εκλεκτό του συμβουλάτορα -και δοτό γραμματέας της ΚΝΕ- προεκλογικά. Με αυξήσεις στην ΔΕΗ ξεκίνησε η κυβέρνηση… Ο «Μακεδονομάχος» πρωθυπουργός κατάπιε την συμφωνία των Πρεσπών όπως αναμενόταν, ενώ μπροστά στην Μέρκελ, έσκυψε και γονάτισε, ξεπερνώντας σε επίκυψη όλους τους μνημονιακούς πρωθυπουργούς και προκατόχους του. Τα πρωτογενή πλεονάσματα παραπέμπονται για μείωση το 2021- που άλλωστε μειώνονται- από το πρόγραμμα- σε 2,2% από 3,5%- ίσως και το 2031 λέμε εμείς …… Αναμένεται επίσης να βρέξει ανάπτυξη, καθώς δήλωσε ο πρωθυπουργός ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι θέμα ψυχολογίας!!!!!

Ψυχανάλυση λοιπόν χρειάζεται ο Λαός, για να αλλάξει ψυχολογία και να ανακάμψει η οικονομία και όχι ριζική άρση των πολιτικών λιτότητας!!!! Παράλογα πράγματα ακούγονται από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Βέβαια, αντί ανάπτυξης, θα έλθουν και αλλά μέτρα λιτότητας και αντιδραστικές τομές, για να εξυπηρετηθούν δημοσιονομικά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα ιδιωτικά συμφέροντα (με αιχμή τον χώρο της παιδείας, της ενέργειας και της κοινωνικής ασφάλισης).

Στα Εξάρχεια, εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες, επιχείρηση παρωδία της αστυνομίας για τις τηλεοπτικές οθόνες, όπου πετάγονται στο δρόμο μετανάστες και τα παιδιά τους με προφανή στόχο να παραδοθεί η περιοχή στον μόνο προσοδοφόρο κλάδο της -εντός ευρώ- ελληνικής οικονομίας το realestate. Επιχείρηση που μάλλον θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

Μέσα σε αυτήν την απόλυτη σαπίλα της καταργημένης Ελληνικής Δημοκρατίας, πετάγεται και ο Τσίπρας, να καταγγείλει τον Μπόρις Τζόνσον, ότι δεν σέβεται το κοινοβούλιο, ενώ αντίθετα ο Μπόρις Τζόνσον   περισώζει την λαϊκή ετυμηγορία από ένα κοινοβούλιο που θέλει να την καταργήσει και για αυτό εδώ και δυόμιση χρόνια αυτό το κοινοβούλιο δεν προχωράει στο BREXIT. OΤσίπρας, αυτός, που δεν σεβάστηκε τον ελληνικό λαό και την βούλησή του το καλοκαίρι του 2015 υπερασπίζει δήθεν, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενάντια όμως στην Δημοκρατία.

Σε μια πραγματική Δημο-Κρατία η βούληση του Λαού (π.χ. Δημοψήφισμα) είναι υπεράνω των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Ψιλά γράμματα για το Μεγάλο μας Τσίρκο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών ψηφίζει ότι τους πουν, οι μέσα, κατ εντολή βέβαια των έξω.

Στο τέλος δεν αποκλείεται να διαλυθεί το Μεγάλο μας Τσίρκο και να γελάσει ο Λαός, υλοποιώντας το πρώτο άρθρο του Συντάγματος, εφαρμόζοντας στις κυβερνήσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη και τις προηγούμενές τους, την παράγραφο 3 του άρθρου 120 και τελευταίου του Συντάγματος:

Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

Διότι το Μεγάλο μας Τσίρκο, παραμεγάλωσε και η ξενοδουλεία, η εξάρτηση και η λεηλασία της χώρας από ξένους και ντόπιους ολιγάρχες και μονοπώλια ξεπέρασε κάθε όριο.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Μακεδονία είναι «Ελληνική» αλλά η Παιδεία της Άπατρις. Του Γ. Περάκη

Η Μακεδονία είναι «Ελληνική» αλλά η Παιδεία της Άπατρις

Μετά απο τις συγκεντρώσεις για την «Ελληνικότητα» της Μακεδονίας, έφτασε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου. Ο αγώνας τους «δικαιώνεται». Οι πρωτεργάτες «εθνικιστές» Βορίδης Αδωνις, το νέο αστέρι Μπαλάσκας και άλλοι αστέρες της Νέας Δημοκρατίας, ξεπληρώνουν το χρέος τους στο κοινό τους. Το δυστύχημα είναι ότι την πληρώνουν αθώοι. Εξηγούμαστε:

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΙΟΣ-2019
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Εγγεγραμμένοι 359.272 163.670 43.242 62.864 89.496
Ψήφισαν 180.496 92.946 22.907 31.398 33.245
Αποχή 49,76% 43,21% 47,03% 50,05% 62,85%
Άκυρα 2.279 1.129 281 414 455
Λευκά 1.314 701 147 220 246
Έγκυρα 176.903 91.116 22.479 30.764 32.544
ΚΟΜΜΑΤΑ ΨΗΦΟΙ ΨΗΦΟΙ ΨΗΦΟΙ ΨΗΦΟΙ ΨΗΦΟΙ
ΝΔ 73.745 35.891 9.701 15.452 12.701
ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 20,53% 21,93% 22,43% 24,58% 14,19%

Μετά απο αυτό το «θριαμβευτικό» ποσοστό που έλαβαν στις εκλογές, υλοποποιούν τον τον εξοστρακισμό της παιδείας. Μάλλον την μπέρδεψαν με τους κομμουνιστές.

Κλείνουν 31 Δημ. Σχολεία και 69 Νηπιαγωγεία στην Κεντρική Μακεδονία. Αναστολή λειτουργίας 31 Δημοτικών Σχολείων και 69 Νηπιαγωγείων, για το σχολικό έτος 2019-2020, στις Διευθύνσεις της  Κεντρικής Μακεδονίας με απόφαση του ΠΔΕ κ. Α. Κόπτση. Είναι μακρύς κατάλογος της της εξορίας:

Αναστολή λειτουργίας Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων
Δημοτικά Σχολεία Κεντρικής Μακεδονίας Νηπιαγωγεία Κεντρικής Μακεδονίας:
Α/Α Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Α/Α Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
1 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ 20 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΥΜΙΝΩΝ
2 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 4ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ 21 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΔΕΝΔΡΟΥ
3 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 6ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ   ΘΕΡΜΗΣ 22 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 7ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
4 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 23 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
5 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ 24 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
6 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ 25 ΗΜΑΘΙΑΣ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
7 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 3ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, 26 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΑΧΟΥ
8 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΡΩΤΗΣ 27 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
9 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 8ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 28 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΧΟΙΝΑ
10 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 29 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΑΣΚΙΟΥ
11 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 30 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΦΗΚΙΑΣ
12 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ 31 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΟΥ
13 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ 32 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΨΟΧΩΡΑΣ
14 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 33 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΙΟΥ
15 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 34 ΗΜΑΘΙΑΣ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΠΑΝΟΥ
16 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ 35 ΗΜΑΘΙΑΣ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ
17 ΚΙΛΚΙΣ 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ 36 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΑΧΗΣ
18 ΚΙΛΚΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΟΣΑΤΟΥ 37 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΟΥ
19 ΚΙΛΚΙΣ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ 38 ΚΙΛΚΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ
20 ΚΙΛΚΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΜΠΑΣ 39 ΚΙΛΚΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
21 ΚΙΛΚΙΣ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ 40 ΚΙΛΚΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΡΙΒΑΣ
22 ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΩΤΗΡΑΣ 41 ΚΙΛΚΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΑΘΗ
23 ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΟΣΥΚΙΑΣ 42 ΚΙΛΚΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ε[ΤΑΛΟΦΟΥ
24 ΠΕΛΛΑΣ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ 43 ΚΙΛΚΙΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
25 ΠΙΕΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑΛΩΝΙΩΝ 44 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΩΡΟΥ
26 ΠΙΕΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΥ 45 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΩΡΟΘΕΑΣ
27 ΠΙΕΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΣΤΑΝΗΣ 46 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΟΥ
28 ΣΕΡΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ 47 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΙΖΟΧΩΡΙΟΥ
29 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ 48 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΙΛΩΤΕΙΑΣ
30 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΒΔΟΥ 49 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΟΥΣΤΑΝΗΣ
31 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 50 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΖΕΡΒΗΣ
Α/Α Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 51 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Κ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
1 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 53ο ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 52 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ
2 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 3ο ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ 53 ΠΕΛΛΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΡΙΓΥΛΛΙΟΥ
3 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 7ο ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ 54 ΠΕΛΛΑΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
4 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 5ο ΝΗΠ/ΓΕΙΟ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ 55 ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΑΛΩΝΙΩΝ
5 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 4ο ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ 56 ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΓΟΡΑΧΗΣ
6 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 4ο ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ 57 ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΩΤΕΙΝΩΝ
7 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 9ο ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΠΕΡΑΙΑΣ 58 ΣΕΡΡΩΝ 23ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
8 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 9ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 59 ΣΕΡΡΩΝ 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ
9 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 60 ΣΕΡΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΝΩ ΚΑΜΗΛΑΣ
10 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΝΟΛΟΦΟΥ 61 ΣΕΡΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ
11 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΘΥΛΑΚΟΥ 62 ΣΕΡΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΕΡΓΗΣ
12 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΝΤΕ ΒΡΥΣΩΝ 63 ΣΕΡΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΟΝΙΜΟΥ
13 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ 64 ΣΕΡΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΒΗΡΩΝ
14 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 7ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ 65 ΣΕΡΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΟΧΩΡΙΟΥ
15 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 16ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ 66 ΣΕΡΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν. ΤΥΡΟΛΟΗΣ
16 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 17ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ 67 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΝΑΙΑΣ
17 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 10ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ 68 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν. ΤΕΝΕΔΟΥ
18 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 69 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
19 ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 7ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΑΒΑΤΩΝ  

Χρειάστηκε καιρός για να καταλάβω πως, σε τούτο τον τόπο, όσο πιο βλαξ είσαι τόσο καλύτερος εθνικόφρων γίνεσαι (Β. Ραφαηλίδης).

Για να είμαστε όμως δίκαιοι. Η απόφαση του εξοστρακισμού ελήφθη απο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς η Ν.Δ. την ... υλοποίησε. Είδες ο δικομματισμός!

Τελικά η θεωρία των άκρων ισχύει: Οταν συναντιέται ο δουλεπρεπής κοσμοπολιτισμός με τον δουλοπρεπή νεοφιλελευθερμό.

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα...

Οι «Εθνικοί» Εορτασμοί του 1821, Από την Μεγάλη Ιδέα έως την Ευρω-απειροκαλία.Του Γ. Περάκη

Οι «Εθνικοί» Εορτασμοί του 1821, Από την Μεγάλη Ιδέα έως την Ευρω-απειροκαλία

Τα παρακάτω γραφόμενα αποτελούν φυσιολογική εξέλιξη της ανάγνωσης του άρθρου του κ. Χ. Γιανναρά (Καθημερινή 12-08-2019). Δύο λόγους έχει ο γράφων για να «απαντήσει»:

Ο πρώτος: Είναι Ελληνας πολίτης, Ο δεύτερος: Εχει γεννηθεί στην Αίγυπτο, μετοίκησε δε στην Ελλάδα το 1969 , έφηβος μέσα στη χούντα.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή

Ο εορτασμός των 100 χρόνων απο το 1821: Το 1930 το ελληνικό κράτος εόρτασε την επέτειο των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Οι εορτασμοί είχαν προγραμματιστεί για το 1921 αναβλήθηκαν όμως λόγω των έκτακτων συνθηκών της μικρασιατικής εκστρατείας.

Κάθε εθνική επέτειοςμεταβάλλεταιανάλογαμετιςεκάστοτειστορικέςσυνθήκες και τις επιθυμίες της άρχουσας τάξης, ωςπροςτοντρόποεορτασμούτηςωςπροςτοπεριεχόμενότης. Στηνελληνική περίπτωση, η επέτειος της Επανάστασης του 1821αποτελείτηχαρακτηριστικότερηίσωςαφορμήεθνικώνεορτασμώνσυνεπώςπρονομιακό πεδίο πολιτικής. Διαχρονικά η άρχουσα τάξη φρόντισε νακαταστήσειτο1821τόπομνήμηςγιατηχώρα, απο την σκοπιά των εκάστοτε συμφερόντων τους. Ήδηαπότο1838,η25ηΜαρτίουεορταζότανωςεθνικήεπέτειος,αποτελώντας,όπωςκαιόλεςοιάλλεςεθνικέςεπέτειοι,έναεργαλείοπροπαγάνδισηςτωνκυβερνητικώναντιλήψεων. Το 1930 η Ελλάδα βρισκόταν σε κρίσιμη στιγμή λόγω τηςμικρασιατικήςκαταστροφής και τηςδικτατορίαςτουΠάγκαλου.

Ο Ελ. Βενιζέλοςεπέστρεψετο1928στηνπρωθυπουργία έχονταςαποσπάσειθριαμβευτικόποσοστόστις εκλογές για την τελευταία του «ΜεγάληΤετραετία».Συγκεκριμένα,οιάξονεςτηςδιακυβέρνησήςτουκατάτο1928-1932ήταν:ο«αστικόςεκσυγχρονισμός»στοεσωτερικόκαιηειρηνόφιληπολιτικήστοεξωτερικό, οκρατικόςπαρεμβατισμόςστηνοικονομίακαισεάλλαπεδία, η    προστασία τουαστικού κράτους από τους αντιπάλους του, ιδίως τους κομμουνιστές,με τη λήψη αυταρχικών μέτρων, όπως τοιδιώνυμο.

Οταν μια εθνική» επέτειος εορτάζεται με ένα τμήμα του πληθυσμού στις φυλακές και τις εξορίες, μπορεί να λέγεται «εθνική»;

Τους εορτασμούς διοργάνωσε και επόπτευσε η Κεντρική Επιτροπή Εκατονταετηρίδος (ΚΕΕ). Με βασιλικό διάταγμαπουεκδόθηκεστις12-04-1930, ορίστηκεησύνθεσητης:πρόεδροςοΘ.Σοφούλης,αντιπρόεδροι ο μητροπολίτης Αθηνών Μελέτιος, ο αντιναύαρχος και υπουργός Ναυτικών Π. Κουντουριώτης και ο αντιστράτηγος και αρχηγός του ΓΕΣ Π. Γενικός. ΓραμματέαςορίστηκεοΙωάννηςΔαμβέργης.

Η σύνθεση και μόνο της επιτροπής αρκεί για να φανταστούμε το πολιτικό περιεχόμενο των εορτασμών («ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός» και άλλα ανιστόρητα», με την επιτροπή απαρτιζόμενη απο την «ελίτ» της «διανόησης» και του «πνεύματος»).

Ο εορτασμός των 150 χρόνων απο το 1821: Το 1971, μεσουρανούσης της χούντας πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των 150 χρόνων. Για τη διακόσμηση των σχολείων, εικόνες των ηρώων του Αγώνα, των δασκάλων του Γένους και των πολεμικών κατορθωμάτων τοποθετημένες «εις ειδικάς υαλοφράκτους κορνίζας... Εις ύψος 1,50-2,00 μ. εκάστου τοίχου αιθούσης ή διαδρόμου να αναρτηθώσι μετάλλιναι πλάκες, καλλιγεγραμμέναι με αποφθέγματα και ρήσεις των αγωνιστών του 1821». Αυτό επέτασσε το πρόγραμμα που κατήρτισε το υπουργείο Παιδείας για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στην ίδια εγκύκλιο οριζόταν οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις των σχολείων να μεταδίδουν εθνικά και δημοτικά τραγούδια όλη τη διάρκεια της χρονιάς πριν από την έναρξη των μαθημάτων, κατά τα διαλείμματα και μετά τη λήξη των μαθημάτων Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε όλα τα σχολεία. Ο εορτασμός της 150ετηρίδας έδωσε μια θαυμάσια ευκαιρία στο χουντικό κράτος «να ενδυναμώσει τα πατριωτικά αισθήματα των μαθητών» κατά το συμφέρον του. Οπως αναφέρει η εγκύκλιος, σκοπός ήταν «η δημιουργία ατμοσφαίρας εθνικής ανατάσεως μεταξύ του λαού της χώρας». Εκείνη ακριβώς τη χρονιά η χούντα συνέδεσε με τον πιο καταστροφικό τρόπο τη δημόσια διάσταση και το ιδεολογικό περιεχόμενο που έφερε εξαρχής ο εορτασμός της Επανάστασης του ’21. Το έκανε επίσης με τον πιο γελοίο τρόπο: οι χουντικοί επέστρεψαν στα χωριά τους για να τονιστεί ο τοπικός χαρακτήρας του ιστορικού γεγονότος και στις αμέτρητες γιορτές που στήθηκαν ανά την επικράτεια μαθητές και στρατιώτες χόρευαν τσάμικα και παρίσταναν σε σκετς την ορκωμοσία των οπλαρχηγών φορώντας φουστανέλες.

Οταν μια εθνική» επέτειος εορτάζεται με ένα τμήμα του πληθυσμού στις φυλακές και τις εξορίες, μπορεί να λέγεται «εθνική»;

 • Ο εορτασμός των 200 χρόνων απο το 1821: Λέει ο κ. Γιανναράς «Ασφαλώς προσβάλλει την

όποια έλλογη ευαισθησία η πρωθυπουργική επιλογή της προέδρου για την προετοιμασία του εορτασμού της παλιγγενεσίας. Ομως, ολόκληρο το «σύστημα» διαχείρισης της ελληνικής συνέχειας στη χώρα μας (κυβερνήσεις, κόμματα, η κρατική μηχανή, η Δικαιοσύνη, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Επίσκοποι, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή ό,τι άλλο) βεβαιώνουν, έμπρακτα, καθημερινά και με έμφαση ότι αντιλαμβάνονται την «παλιγγενεσία» ακριβώς όπως και ο πρωθυπουργός: Δηλαδή, ακριβώς όπως μια πρώην αποικία που αποτίναξε, με τεράστιες θυσίες, τον ζυγό αθέλητης δουλείας αιώνων, για να της παραχωρηθεί μια πιο λουστραρισμένη, αλλά τώρα θελημένη υποδούλωση: ηδονικά καμουφλαρισμένος αυτεξευτελισμός... Το ερώτημα είναι απλό: Ποιος ήταν ο Ελληνισμός πριν την παλιγγενεσία και ποιος είναι σήμερα; Η απάντηση μπορεί να ελεγχθεί με δεδομένες μετρήσεις, πολλαπλά βεβαιωμένες μαρτυρίες: Οι Ελληνες τότε, πριν την «παλιγγενεσία», ήταν πολλές και μεγάλες πληθυσμικές ομάδες διάσπαρτες τόσο μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής. Με τα λόγια του Ελύτη, ο Ελληνας τότε «ανάσαινε (ακόμα) τον αέρα μιας περίπου αυτοκρατορίας. Οι δυνατότητές του να κινηθεί χωρίς διαβατήριο γλώσσας καλύπτανε μεγάλα μέρη της Ιταλίας και της Αυστρίας, ολόκληρη την Αίγυπτο, τη νότιο Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία του Καυκάσου και φυσικά την Κωνσταντινούπολη με την ενδοχώρα της, ώς κάτω, κατά μήκος του Αιγαίου, τη λεγόμενη στις μέρες μας νοτιοδυτική Τουρκία».

Έστω και μόνο τα κτίρια που άφησαν πίσω τους οι Ελληνες στην Τεργέστη, στην Οδησσό, στη Βιέννη, στη Βενετία, στη Μασσαλία, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, στο Βουκουρέστι βεβαιώνουν το συναρπαστικό παράδοξο: ότι υπόδουλοι στους Τούρκους οι Ελληνες ήταν άρχοντες. Λαός με πηγαία περηφάνια για τη γλώσσα του, την Ιστορία του, τους προγόνους του, την πίστη του. Οικονομικοί μεγιστάνες στα μεγάλα αστικά κέντρα της εποχής, άρχοντες καλλιέργειας της ευαισθησίας στην άγονη ύπαιθρο και στα νησιά, με τη συναρπαστική ποικιλότητα της λαϊκής φορεσιάς, της σοφής και έκπαγλης λαϊκής αρχιτεκτονικής, της λαϊκής μουσικής, αυτοδιαχειριζόμενων κοινοτήτων.

Μισόλογα.., το μοιρολόι του «μνημόσυνου» της «Μεγάλης Ιδέας» για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες της.

Το αδιέξοδο:

«Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και την οθωμανική ασέλγεια βιασμού της Ελληνικότητας από τον φορμαλιστικό «εξευρωπαϊσμό», οι Έλληνες δεν είναι πια Έλληνες. Η εικόνα λαού αρχόντων καταπόθηκε από τα στερεότυπα των «λαντζέρηδων» στα εστιατόρια της Αμερικής, των εξαθλιωμένων που «ξύνουν ψάρια» στα Fish and Chips της Αυστραλίας, των ανθρακωρύχων του Βελγίου, των Gastarbeiter της Γερμανίας. Χάθηκε αμετάκλητα ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Βόρειας Ηπείρου, της Βόρειας Κύπρου, της μακεδονικής Πελαγονίας. Η βαρύτερη απώλεια δεν είναι οι χαμένες πατρίδες, οι σφαγμένοι, τυραννισμένα εξοντωμένοι Ελληνες της άλλοτε ελληνικής «οικουμένης». Είναι η οριστική απόσβεση του ελληνικού «τρόπου». Δεν υπάρχει πια γλώσσα να συνεχίσει την ελληνική μοναδικότητα, κοινή επίγνωση Ιστορίας, σώμα εκκλησιαστικής κοινωνίας, διασπορά που να λογαριάζει με καύχηση την ελληνικότητά της. Και ούτε ένας «θάνατος από αηδία», δηλωτικός αντίστασης στη νεκροφόρο φιέστα της Γιάννας».

Ο αντίλογος: Θάνατος υπάρχει δηλωτικός στη νεκροφόρο φιέστα της Γιάννας. Αυτός είναι ο ιδεολογικός θάνατος της «Ελληνικής μεταπρατικής αστικής τάξης». Σήμερα, η σύγχρονη versionτης ιδεολογίας της, ο νεοφιλελευθερισμός έχουν τελειώσει για το 1821 και όχι μόνο. Ότι, ήταν να πεί, το είπε (έστω και με τους προηγούμενους τρόπους, ανιστόρητους με έμφαση στην υποκουλτούρα και την κιτσαρία). Απο εδώ και πέρα άρχεται η κακογουστιά και η ακαλαισθησία και ο δουλικός κοσμοπολιτισμός.

Η απορία που αναφύεται από τα λεγόμενα του κ. Γιανναρά είναι η εξής: Ποιός ο λόγος της ανάπτυξης των Ελληνικών παροικιών ανά τον κόσμο, εν αντιθέσει με την στασιμότητα και εκφυλισμό των Ελλήνων του Ελλαδικού χώρου: Απλώς μέχρι και σήμερα τα κόμματα της άρχουσας τάξης κυβερνούσαν υπό την «υψηλή επίβλεψη» της Αγγλίας, ΗΠΑ και Γερμανίας. Αυτός είναι ο λόγος της καταστροφής της πατρίδας μας στο οικονομικό, ιδεολογικό και κοινωνικό τομέα.

Η «παλιγγενεσία» για εμάς είναι ανεκπλήρωτη. Η Ελλάδα βρίσκεται υπο οικονομική κατοχή υπο την «υψηλή επίβλεψη» αν προτιμάτε. Είναι αποικία και πρέπει να απελευθερωθεί. Εσείς την πουλήσατε, σ΄εμάς έλαχε το χρέος να την απελευθερώσουμε. Οι αξίες μας και ο πολιτισμός μας προέρχεται ανόθευτος απο την Ελληνική γραμματεία, την Γαλλική Επανάσταση, τον ουμανισμό του σύγχρονου πολιτισμού και επιστημών. Επίσης σ’ εμάς έλαχε ο κλήρος να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα που εσείς εξοστρακίσατε.

Εμείς έχουμε αυτές τις αξίες:

Α) Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την άγρια επίθεση ενάντια στην κοινωνία, στον κόσμο της εργασίας, στη νέα γενιά και με τον εξευτελισμό της Ελλάδας, αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κρίση είναι οικονομική κοινωνική, πολιτική, εκπαιδευτική, επικοινωνιακή, αξιακή, δηλαδή καθολική, κρίση πολιτισμού. Η πατρίδα μας βρίσκεται εν κινδύνω.

Β) Γνωρίζουμε ότι ο τόπος μας διαθέτει άφθονες δυνατότητες ανάπτυξης και πλούτου, φτάνει να αξιοποιηθούν με αυτοπεποίθηση και όραμα οι υποδομές του που σήμερα λεηλατούνται, το διψασμένο για δημιουργία ανθρώπινο δυναμικό του, η στρατηγική γεωγραφική του θέση, ο φυσικός του πλούτος. Εμπνεόμαστε από τις παρακαταθήκες μεγάλων ιστορικών, εθνικών και κοινωνικών αγώνων του λαού μας, από τις ιστορικές στιγμές θυσίας και ανιδιοτέλειας, από την πολύτιμη κληρονομιά δημιουργικού πνεύματος και επινοητικότητας που μας έρχονται από το βάθος του ιστορικού παρελθόντος αυτού του τόπου. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να καταδικάσει σε λήθη την ιστορική μας μνήμη

Γ) Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει εναλλακτική λύση που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της οικονομίας και της πατρίδας μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε εμπεριστατωμένες συλλογικές και ατομικές μελέτες, στηριγμένες στη διεθνή εμπειρία, που μπορούν να φέρουν μια ουσιαστική υπέρβαση της ύφεσης και της επακόλουθης στασιμότητας ικανοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες. Οι Ελληνίδες κι Έλληνες επιστήμονες καλούνται να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, την ερευνητική τους πείρα, τις δημιουργικές ιδέες με στόχο την ανοικοδόμηση μέσα από τα σημερινά ερείπια και την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα.

Δ) Θεωρούμε ότι οι νέες πολιτικές απαιτούν την κατάκτηση και εδραίωση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είμαστε με υπερηφάνεια πολίτες της Ελλάδας και με αξιοπρέπεια πολίτες της ηπείρου μας και του κόσμου. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται βαθιά δημοκρατική τομή στη Δημόσια Διοίκηση, με εκσυγχρονισμό, αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, με αποτελεσματική καταπολέμηση της αναξιοκρατίας, κομματικοποίησης, διαφθοράς, διαπλοκής, ατιμωρησίας. Η εμπέδωση της λαϊκής κυριαρχίας θα στηριχτεί στη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για την ψήφιση από τον λαό νέου Συντάγματος, που θα θέτει μεταξύ άλλων το δικαίωμα ζωής και εργασίας των πολιτών υπεράνω των απαιτήσεων των δανειστών. Η Δικαιοσύνη αντί για προνομιακό όργανο των πλουσίων, χρειάζεται βαθιές τομές για να γίνει καταφύγιο των πιο αδύναμων πολιτών. Απαιτείται η συντριπτική ήττα του σημερινού εργοδοτικού, κυβερνητικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και η εκ βάθρων αναγέννηση ενός συμμετοχικού δημοκρατικού, ταξικού κινήματος, που η πηγή του είναι ο τόπος εργασίας.

Ε) Είμαστε βέβαιοι ότι υφίστανται οι αναγκαίες δυνάμεις για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Είναι όμως διασκορπισμένες και συχνά ανταγωνιστικές, και γι’ αυτό μειωμένης αποτελεσματικότητας. Μπορούμε να ενώσουμε τις διάσπαρτες αυτές νησίδες σε ένα πανίσχυρο Αρχιπέλαγος. Μπορούμε να αναπτερώσουμε το ηθικό του λαού και να στηρίξουμε την ηθική της αλληλεγγύης και δημιουργίας. Με αυτό το όραμα τασσόμαστε υπέρ ενός μετώπου όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εμπνέονται και πονάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια κυρίαρχη, γνήσια δημοκρατική, ανεξάρτητη, παραγωγική και τεχνολογικά προηγμένη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενός χώρου που θα λειτουργεί στη βάση του διαλόγου, της διαρκούς και ίσης πληροφόρησης, με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά αξιοποιώντας κριτικά τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Ζ) Ζούμε σε χρόνια που από τη νεολαία έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να έχει όραμα, ακόμα και να ονειρεύεται. Οι νέοι άνθρωποι σηκώνουν το βάρος της κρίσης μαζί με τη μισθωτή εργασία και τα μεσαία στρώματα. Επί μια δεκαετία η νεολαία χτυπιέται αλύπητα στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και τους χώρους δουλειάς. Η χώρα μας έχει χάσει μισό εκατομμύριο εκπαιδευμένους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά πτυχιούχων, που στην πιο παραγωγική τους ηλικία οδηγήθηκαν στη μετανάστευση. Μπορούμε να απελευθερώσουμε τον καταπιεσμένο δυναμισμό, την έμπνευση, τον πειραματισμό, την εφευρετικότητα, την αισιόδοξη ματιά της νέας γενιάς. Η εκπαίδευση θα γίνει η ατμομηχανή της αναγέννησης και η απασχόληση των νέων από τις πρώτες επιλογές.

Η) Συνυπογράφουμε το κείμενο: Όσες και όσοι πιστεύουμε ότι οι αναγκαίες αυτές αλλαγές είναι ασυμβίβαστες με την παραμονή στην Ευρωζώνη και οδηγούν σε ρήξη με την ΕΕ. Όσες και όσοι, παράλληλα, προτάσσουν την εφαρμογή ενός προγράμματος ανασυγκρότησης και μετασχηματισμών της χώρας και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ν’ ανακοπεί απ’ οποιονδήποτε εκβιασμό ή τελεσίγραφο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οιουδήποτε άλλου. Καλούμε όλες και όλους που συμμερίζονται αυτές τις σκέψεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: μεμονωμένα πρόσωπα αλλά και πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτικές, κοινωνικές, οικολογικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές, συνεργατικές, για τα δικαιώματα. Να συνδυάσουμε την ισχύ της ενότητας με το εύρος της διαφορετικότητας. Έχουμε συνείδηση ότι, ιδιαίτερα με τη σημερινή διακυβέρνηση, έχει πληγεί σε βάθος η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε κάθε πολιτική δράση για εναλλακτική λύση κι οφείλουμε να αγωνισθούμε σκληρά για να την αποκαταστήσουμε. Η μόνη εγγύηση μας γι’ αυτό θα είναι η δράση μας.  

Για να ανοίξει ένας νέος ορίζοντας ειρηνικής επανάστασης και λυτρωτικής απελευθέρωσης του λαού μας.

Οταν μια εθνική» επέτειος εορτάζεται με ένα τμήμα του πληθυσμού καταδικασμένο στην φτώχεια και την ανέχεια, μπορεί να λέγεται «εθνική»;

 

Εμείς πιστεύουμε σ’ αυτές τις αρχές για την νέα «παλιγγενεσία». Εσείς εκπρόσωποι της δεξιάς και της «αριστεράς», «ντροπαλοί και θρασείς» αλήθεια σε τι κίβδηλες αξίες πιστεύετε ;

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

 

Απειροκαλία-η έλλειψη καλαισθησίας

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040