Άρθρα και Τοποθετήσεις

Ελευθερία ή Θάνατος - Πέντε επαναστατικά τραγούδια της Κρήτης

Ελευθερία ή Θάνατος

Πέντε επαναστατικά τραγούδια της Κρήτης

Ι

«Γεύγεσαι, γιε μου, γεύγεσαι, χαροκοπάς και πίνεις
κι οι Τούρκοι σε κυκλώνουνε, μη ντροπιαστείς, υγιέ μου».
«Πρόβαλε, μάνα μου, να ιδείς πόσες χιλιάδες είναι,
κι αν είναι δυο να γεύγομαι, κι αν είναι τρεις να πίνω
κι αν είναι περισσότεροι να βάλω τ’ άρματά μου!
Και τότες, μάνα μου, θα ιδείς πώς πολεμά ο γιος σου,
πώς τη σκοτώνουν τη ν-Τουρκιά!»

Διαβάστε περισσότερα...

Κλάψε δυστυχή κυρ. Παντελή, βγήκε η ζωή σου στο σφυρί

Του Γιάννη Περάκη

Φωτογραφία Κώστα Μπαλάφα

Οι Έλληνες φοβόντουσαν μην έρθουν οι κομμουνιστές και τους πάρουν τα σπίτια.Τα σπίτια σας δεν θα τα πά-ρουν οι κομμουνιστές, τους πρόλαβαν οι καπιταλιστές.Αν είχαν έρθει οι κομμουνιστές, θα είχαμε όλοι τουλά-χιστον από ένα σπίτι.Το ακόμα καλύτερο είναι πως οι καπιταλιστές δεν παίρνουν μόνο τα σπίτια αλλά όλητην Ελλάδα(Πιτσιρίκος).

Πρώτη πράξη της τραγωδίας: Κατοχή 1941-1944

Στην1 περίοδο της κατοχής έγιναν τεράστιες ανακατατάξεις στην οικονομική και κοινωνική δομή της Ελλάδας. Τεράστιος πλούτος σε χρυσό, κινητές και ακίνητες περιουσίες άλλαξε χέρια. Οι διαδικασίες, τα μεγέθη, οι τρό-ποι που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει αυτή η μεταφορά πλούτου και η μετέπειτα νομιμοποίησή του δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.Η πλήρης αποδιοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών κατά την κατοχή, ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε, η πολιτική κατάσταση που επικράτησε μετά τη λήξη του εμφυλίου εξηγούν εν μέρει τη μη συλλογή και επεξεργασία οικονομικών στοιχείων που θα φώτιζαν την περίοδο και θα βοηθούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το σπουδαιότερο όμως ήταν η πολιτική απόφαση η οποία ήθελε ξεχαστεί με κάθε τρόπο  ο στρα-τιωτικός και οικονομικός δωσιλογισμός.Ωστόσο αρκετά οικονομικά στοιχεία για την περίοδο και τις ακίνητες περιουσίες που άλλαξαν χέρια μπορούμε να βρούμε μέσω των κειμένων και των υπομνημάτων που υπέβαλλε στη Bουλή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλησάντων τα Ακίνητά τους επί Κατοχής. Η Ομοσπονδία αυτή ανέλαβε να συγκεντρώσει στοιχεία για να στηρίξει νομικά τους ανθρώπους που ζητούσαν πίσω τις περιουσίες τους.

Διαβάστε περισσότερα...

60 χρόνια Ε.Ε. : Stiglitz, «Η νομισματική ένωση υπέσκαψε το ευρωπαϊκό σχέδιο»

Κλείνουν 60 χρόνια από την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα εορτασθούν στην Ιταλία στο τέλος της εβδομάδας με μια πανηγυρική σύνοδο κορυφής της τελματωμένης και κλονισμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ευκαιρία αυτή παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του νομπελίστα αμερικάνου οικονομολόγου Joseph StiglitzThe euro and its  threat to the future of Europe”.

Διαβάστε περισσότερα...

Aπό ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργό Πολιτισμού Κονιόρδου η ταφόπλακα στους παγκόσμιους Δελφούς;

Του Γ.Π.

Μεγάλοι φόβοι προκύπτουν για ένα από τα τρία κορυφαία μνημεία της Ελλάδας από την πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λύδιας Κονιόρδου με την οποία εγκρίνει το προτεινόμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ιτέας.

Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί εμείς οι Έλληνες να μην είμαστε Ισλανδοί;

Ήταν να την λυπάσαι το 2008 την Ισλανδία, μια μικρή χώρα των 300.000, κοντά στην Αρκτική που είχε καταρρεύσει οικονομικά. Αιτία η χρεωκοπία των 3 μεγαλύτερων τραπεζών της οι οποίες τα προηγούμενα ωραία χρόνια όλης της διεθνούς οικονομίας πρόσφεραν υψηλά επιτόκια για να προσελκύουν ξένα κεφάλαια σε τέτοιο σημείο που η αξία τους είχε φθάσει να είναι 10 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ισλανδίας. Η κρίση του 2009 οδήγησε στην φυγή κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας, και στο βαθύ κλονισμό της οικονομίας των δύο αυτών κρατών, ιδιαίτερα του πρώτου. Η Ισλανδία μετά από μια ολόκληρη διαδικασία κατέληξε να μη δεχτεί ως δημόσιο χρέος τα χρέη των τραπεζών στους ξένους επενδυτές, ήρθε σε πλήρη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα με την Μεγ. Βρετανία και την Ολλανδία από όπου προέρχονταν τα περισσότερα κεφάλαια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε επί μήνες την Ισλανδία και την έκλεισαν σε μία ολοκληρωτική σχεδόν απομόνωση.

Διαβάστε περισσότερα...

To ΣΧΕΔΙΟ Β, για το Δημόσιο Χρέος*

Του Κ. Παπουλή

Οι αιτίες της τραγωδίας:

Η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, είναι συνέπεια της ένταξης στη μεγάλη θηλιά του ευρώ. Είναι δηλαδή άρρηκτα δεμένα σε ένα γόρδιο δεσμό, η ευρωζώνη, η χρεοκοπία και η ξένη κηδεμονία.

Πρώτον: Η πατρίδα μας, ποτέ δεν θα έφτανε με την δραχμή στην τραγική οικονομική θέση της χρεοκοπίας που βρέθηκε το 2008-2010. Ούτε φυσικά, στην σημερινή κατάσταση που μοιάζει με την Ν. Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα...

«Κάθε φιλί είχε την τραχιά γεύση της θάλασσας…»

γράφει ο φίλος από το Λένινγκραντ

Τι κοινό έχουμε εμείς στην ή από την Ελλάδα με τον Derek Walcott, τον νομπελίστα ποιητή που πέθανε αυτές τις μέρες, ώστε να θλιβόμαστε κι εμείς για τον θάνατό του; Μα κάτι πολύ βασικό. Κάτι πολύ απλό αλλά πολύ θεμελιακό. Τη θάλασσα – αυτή την αχανή λεκάνη νερού που αγκαλιάζει όλη τη γη ενώνει τους ανθρώπους με δεσμούς αδελφοσύνης, αλλά και μίσους κάποτε, στις εποχές συγκρούσεων και πολέμου. Το ποίημα του Walcottτα «Νησιά» που παραθέτουμε παρακάτω θα μπορούσε να έχει γραφτεί για το Αιγαίο, για το Ικάριο, για το Κρητικό Πέλαγος.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 24.3.2017,Κινηματογραφική βραδιά: "Οι 12 ένορκοι"

Κινηματογραφική βραδιά του Τμ. Πολιτισμού του Σχεδίου Β

Στα πλαίσια της σειράς "Συλλογικότητα και Ατομικότητα στην Ιστορία του Κινηματογράφου"

12 Ένορκοι, "12 angrymen", 1957, 96΄, Σιντνεϊ Λιούμετ

Με τους Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Τζον Φέντλερ, Λι Τζέι Κομπ, Ρόμπερτ Βέμπερ

Παρασκευή 24.3.2017, Σολωμού 13, β.όροφος

planb4c

Αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική δουλειά του Σίντνεϊ Λιούμετ, ο οποίος (έχοντας προϋπηρεσία στο θέατρο και την τηλεόραση) παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344