Ανακοίνωση του Σχεδίου Β για Εμπιστευτικό έγγραφο Δ.Ν.Τ: Ομερτά θύτη και θύματος η είσοδος στο μνημόνιο

Η δημοσιοποίηση από την ισπανική εφημερίδα "El Pais του άκρως εμπιστευτικού εγγράφου-έκθεσης του ΔΝΤ, που συντάχθηκε το Μάiο του 2010 --σχετικά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν και στη "Wall Street Journal" προ πολλών μηνών, τα οποία  επανειλημμένα έφερε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Β-- αποκαλύπτει σοβαρά ζητήματα, για τα οποία δεν μπορεί πλέον το πολιτικό σύστημα να σφυρίζει αδιάφορα.

 

Πρώτον, πολλοί εκπρόσωποι χωρών, εντός του ΔΝΤ, είχαν προειδοποιήσει για την καταστροφική κατάληξη του μνημονιακού προγράμματος. Μάλιστα η Αργεντινή είχε επισημάνει ότι το πρόγραμμα αυτό επαναλαμβάνει τα λάθη που έκανε η Αργεντινή πριν το 2001 με τα δημοσιονομικά προγράμματα του ΔΝΤ.

Μια σύμπτωση: Μεταξύ των χωρών αυτών ( στις οποίες συγκαταλέγονταν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ρωσία αλλά και η Ελβετία) δεν ήταν καμία από τις χώρες–μέλη της ζώνης του ευρώ.

Δεύτερον, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας είχαν δηλώσει επισήμως ενώπιον του συμβουλίου του ΔΝΤ, ότι οι τράπεζές τους έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ελλάδα και να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων. Δηλαδή είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα τρέξουν να «ξεφορτωθούν» τα ελληνικά ομόλογα και άρα δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης ή διαγραφής του χρέους. Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία απέκλειε τότε κάθε τέτοια λύση!

Τρίτον είναι φανερό και από αυτήν την έκθεση (γιατί παρόμοια πράγματα είπε και προ ημερών ο κ. Όλι Ρεν) ότι προκειμένου να μη ζημιωθούν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και για να μην κλονιστεί το ευρώ, το ευρωπαϊκό κέντρο θυσίασε την Ελλάδα. Με τη σύμφωνη γνώμη της εγκληματικής κυβέρνησης Παπανδρέου. Το 2012 φόβιζαν τον ελληνικό λαό για την έξοδο από το ευρώ και παρομοίαζαν τότε την Ελλάδα με την Ιφιγένεια σε περίπτωση που οδηγούνταν σε έξοδο από το ευρώ. Όμως, η Ελλάδα στην πραγματικότητα είχε θυσιαστεί από το 2010 με την είσοδο στα δημοσιονομικά προγράμματα του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Τέταρτον. Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να λογοδοτήσει. Γιατί απέκρυψε την πραγματική εικόνα, γιατί έλεγε ψέματα στο λαό, γιατί τρομοκρατούσε απέναντι σε κάθε άλλη επιλογή. Όμως, η πιο βαριά τιμωρία για το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που μετέτρεψε την Ελλάδα σε Ιφιγένεια για τα ιδιοτελή του συμφέροντα, είναι να ανατραπεί το πλαίσιο που την κρατάει θύμα. Η εξουσία και τα κέρδη των τραπεζών από τη μία, η Ε.Ε. και η φονική «αλληλεγγύη» της Ευρωζώνης από την άλλη.

Παραθέτουμε το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε σε ελληνικό ιστότοπο
 
'Εγγραφο “φωτιά” του ΔΝΤ για το πρώτο μνημόνιο-- Το διπλό παιχνίδι των τραπεζών
 
Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τα παρασκήνια του Μαΐου 2010. Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πωλούν ελληνικά ομόλογα-κι έκαναν το αντίθετο. Η ελληνική κυβέρνηση «απέκλεισε» κούρεμα του χρέους. Οι τότε αντιρρήσεις μελών του ΔΝΤ.


Άκρως εμπιστευτικό έγγραφο που συντάχθηκε το Μάιο του 2010 από τις υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς. Σύμφωνα με αυτό το εσωτερικό, υπηρεσιακό έγγραφο, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ολλανδίας είχαν δηλώσει επισήμως ενώπιον του συμβουλίου του ΔΝΤ, ότι οι τράπεζες τους έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ελλάδα και να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.

Τα στοιχεία όμως δείχνουν – όπως επισημαίνει και η ισπανική εφημερίδα- ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. 

Εξίσου ίσως σημαντικό είναι ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκε για να περάσει το ελληνικό πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις όσων κρατών-μελών πίστευαν ότι πρέπει να γίνει και κούρεμα του χρέους, ήταν ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει «αποκλείσει» οποιαδήποτε τέτοια λύση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο «αρκετά μέλη (Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Ελβετία) τόνισαν ότι από το πρόγραμμα λείπει ένα στοιχείο: θα έπρεπε να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και PSI για να αποφευχθεί, σύμφωνα με τη Βραζιλία ‘μια διάσωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων, κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών οίκων’. Ο εκπρόσωπος της Αργεντινής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το πρόγραμμα καθώς έδειχνε να επαναλαμβάνει τα λάθη (όπως μη βιώσιμη δημοσιονομική σύσφιξη) που καταγράφηκαν στην κρίση της Αργεντινής το 2001».

Όπως αναφέρεται προς έκπληξη των ευρωπαίων-μελών του συμβουλίου και ο Ελβετός ασπάστηκε τις παραπάνω απόψεις για έλλειψη αναδιάρθρωσης χρέους στο πρόγραμμα και σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συζητήσεις για ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, όμως, σημείωσαν ότι «η αναδιάρθρωση χρέους έχει αποκλειστεί από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές». Παρότι υπήρξαν συζητήσεις για PSI, η επανάληψη του μοντέλου από τη συνεργασία των τραπεζών στην «Πρωτοβουλία της Βιέννης» δεν ήταν δυνατή γιατί τα ελληνικά ομόλογα ήταν διασκορπισμένα μεταξύ άγνωστου αριθμού κατόχων. Ο κ. Lipsky σημείωσε ότι το 90% αυτών των ομολόγων δεν περιλαμβάνουν ρήτρα συλλογικής ευθύνης (Collective Action Clause), κάτι που θα περιέπλεκε την αναδιάρθρωση ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο «οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας μετέφεραν στο συμβούλιο τις δεσμεύσεις των εμπορικών τους τραπεζών να στηρίξουν την Ελλάδα και γενικά να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε αυτή».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040