Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απολύσεις καθηγητών, σχολικών φυλάκων, υπαλλήλων ΟΤΑ. Δεν αρκεί να καταδικάζουμε. Να μιλήσουμε για τη διέξοδο

Απολύσεις καθηγητών, σχολικών φυλάκων, υπαλλήλων ΟΤΑ. Δεν αρκεί να καταδικάζουμε. Να μιλήσουμε για τη διέξοδο

Ανακοίνωση του Σχεδίου Β'

Η πολιτική απολύσεων, διάλυσης και κατεδάφισης του δημόσιου τομέα συνεχίζεται. Τα νέα θύματα είναι καθηγητές, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί και έπονται άλλοι. Δεν αρκεί να καταδικάσουμε μόνο την πολιτική εξόντωσης των εργαζομένων, αν δε μιλήσουμε για την έξοδο από την πολιτική αυτή. Η εμμονή στην πολιτική υπεράσπισης της ευρωζώνης που ταυτίζεται με τα μνημόνια, δεν επιτρέπει άλλο δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης από αυτόν που εφαρμόζεται: Κατάργηση υπηρεσιών του δημοσίου , ιδιωτικοποίηση της υγείας και παιδείας, απολύσεις, ανεργία, ακόμη μειώσεις συντάξεων και μισθών, Πακιστανοποίηση του μεροκάματου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο δεν πετιούνται στο δρόμο μόνο οι καθηγητές των οποίων οι ειδικότητες καταργούνται από τα τεχνικά Λύκεια, αλλά και χιλιάδες μαθητές των σχολείων αυτών, που προέρχονται από τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, χωρίς να τους δίνεται άλλη διέξοδος. Ως βορά προσφέρονται στο πιάτο των ιδιοκτητών τεχνικών σχολών και ιδιωτικών ΙΕΚ.

Οι 2.500 καθηγητές είναι η αρχή. Η εκπαίδευση σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας θα «προσφέρει» και άλλους για θυσία. Υπάρχουν «περιθώρια» να απολυθούν και άλλοι. Η πολιτική απόφαση είναι ειλημμένη:   Κλείσιμο και άλλων σχολείων, αύξηση των μαθητών κατά τμήμα, περιφερόμενοι μαθητές από σχολείο σε σχολείο, από πόλη σε πόλη. Κάποιοι θα σταματήσουν το σχολείο, για να υπερηφανεύεται   ο Υπουργός   Α-παιδείας ότι έπιασε τους στόχους της τρόικας. Η μαθητική διαρροή είναι πραγματικότητα. Κανένας δεν μιλάει γι’ αυτό. Παράπλευρες απώλειες για το Υπουργείο είναι η διακοπή της φοίτησης πολλών μαθητών του Γυμνασίου. Και ας είναι υποχρεωτική η φοίτηση.

Καθηγητές, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ   σήμερα. Αύριο θα ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Παράλληλα η τρόικα επιτάσσει και άλλη μείωση των κατώτερων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση του ορίου απολύσεων. Ενώ πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης έναντι των εργαζομένων είναι ενιαία, η προπαγάνδα καλλιεργεί το «διαίρει και βασίλευε στους εργαζόμενους.

Ένα συνδικαλιστικό κίνημα, για να υπερασπισθεί τους εργαζόμενους, θα έπρεπε να νεκρώσει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Αλλά με μια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που μέχρι χθες έχουν λειτουργήσει ως δεκανίκι της κυβέρνησης, κανένας δεν μπορεί να περιμένει τέτοια αντίδραση. «Σαν έτοιμη από καιρό» η ΑΔΕΔΥ κήρυξε μία 24ωρη απεργία την άλλη Τρίτη, για να… διαμαρτυρηθεί για τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Από κοντά και η ΓΣΕΕ.

Για το ΣΧΕΔΙΟ Β’ δεν υπάρχει συνολική διέξοδος από την κρίση, αν δεν ανατραπεί η πολιτική της τρόικας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης. Οι άνεργοι αυξάνονται, η χώρα βουλιάζει. Όταν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση -και μάλιστα αριστερή - ανταγωνίζονται για τη σωτηρία του ευρώ και τη σταθερότητα της ευρωζώνης, αδιαφορώντας για το 1.500.000 των ανέργων, δεν υπάρχει σωτηρία, αν ο λαός δε δώσει λύση σύμφωνα με τα συμφέροντά του. Μόνο ένα ρωμαλέο Μέτωπο, ριζωμένο στην κοινωνία, που θα απελευθερώσει τη χώρα από τα δεσμά της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, θα έρθει σε ρήξη   με Ε.Ε και θα πάρει άμεσα μέτρα υπέρ της λαϊκής πλειοψηφίας μπορεί να δώσει ελπίδα διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση.

10.7.2013

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία άρθρα από τον/την Σχέδιο Β

© 2013 Σχέδιο Β'